Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как е най-изгодно да се отопляваме

Снимка: Радио ВИДИН

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло?

Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според възможностите си:

"На парно се отоплявам. Като ни дотежи, ще пуснем климатика. Той ще отиде толкова, колкото и въглищата, 90 лева на месец, 90 лева и за климатик, ама той ще отоплява една стая. То е хубаво сега с пелетите, но да преправим котела ще ни трябват 3000 лева... С климатик, по удобно е, по-чисто е. С два климатика, аз съм в гарсониера. Зимните месеци плащам до 140 лева... Аз съм на климатик. Лятото правя икономия и не харча много ток и тия икономии ги ползвам зимата, за да плащам тока. С тия пенсии едвам живеем... На ток, с климатици, защото според мен е приятна температурата... По-топло ни е с климатик. Когато отсъстваме го гасим... Нямаме възможност за пелети, тия уредби са скъпички... Аз съм на парно, направено. Излиза ми не по-малко от 1300 лева... На пелети, с камина, трета година. Много по-удобно е и по-практично. Малко се оскъпява в сравнение с въглищата. Ако е било с въглища 1000 лева, с пелети ще бъде 1100-1200, зависи. Камината може да работи само с дървени пелети. На сезон отиват към 3 тона. Миналата година бяха 350 лева за тон..."

СнимкаВсе още голяма част от хората използват твърдо гориво за отопление- печки, камини, парно. Проверихме в една от търговските бази във Видин има ли търсене, колко и какво зареждат видинчани.

"В момента интерес има, но най-сериозно и най-силно пазарът работи през юли и август. Пазарът е спокоен, но в отрицателния смисъл. Досега в предните години в летния период цените чувствително падаха. Докато последната година, както на пелетите, така и на въглищата, цените в летния период се задържаха. Дървата нямат промяна от миналата година. Сериозната промяна настъпи, когато се получи интерес от Румъния за дърва и започнаха да се изнасят за Румъния. Тогава цената подскочи нагоре и сега се задържа. Ето, при нас нарязаните и нацепените, кубикът е 85 лева", каза  Валери Василев, управител на търговска база "Хена".

Очаква се увеличение на цените на въглищата с 10-20 лева, защото има неяснота как ще стигат въглищата до дунавските градове. Има голяма вероятност да пристигат до морските пристанища, което ще доведе до допълнителен превоз до по-отдалечените градове.

СнимкаАнгел Димитров е управител на "Aнгел Клима" -фирма, която се занимава с доставка, монтаж и ремонт на всички видове климатична техника. Казва, че има тенденция все повече видинчани да минат на отопление с климатици:

"Хората просто са си направили сметката- не искат да палят, не искат да носят дърва и въглища."

На климатиците е необходимо да се прави ежегодно профилактика, защото така се пести енергия. Новите, които се пускат на пазара са най-икономични. Когато си купуваме климатик, трябва да гледаме да е под един киловат разходът, съветва специалистът.

"Съответно по-скъпите климатици са по- хубави."


През зимата е най- добре климатикът да не се гаси, а да се оставя постоянно да работи.

СнимкаОтоплението с камини и котли, които работят с пелети, навлиза все повече в домакинствата. Предпочитано е защото е по-чисто, целият цикъл по запалване, поддържане на определената температура и гасене е автоматичен, така щадим и околната среда. Йоан Христов е ръководител на отдел "Горелки" на видинска фирма "Команд", която произвежда котли, камини, горелки за отопление с пелети и биогориво.

"В началото на отоплителния сезон има голям интерес. Всеки гледа да спести някой лев и да не се занимава с хамалогията на въглищата и дървата. Далеч по-икономично е, ако системата е изградена правилно. Все едно си на централно парно- натискаш копчето и след 15 минути ти е топло."

Дървените пелети са по-хубави, правят по-малко пепел и са по-калорични. Слънчогледовите пелети са по-нискокалорични, от дървените, но пък за сметка на това цената е два пъти по-ниска.


В крайна сметка, няма еднозначно мнение, по въпроса има ли евтино отопление. Едни залагат на удобството, което осигурява климатикът, други- на уюта от топлината, която осигурява отоплението с дърва. Всеки сам избира как ще се отоплява, главно според портфейла си...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11