Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български превозвачи ще отстояват своите интереси в Брюксел

Снимка: Радио ВИДИН

Български транспортни фирми готвят протест в Брюксел заради пакета от предложения за промени в работата на международните превозвачи. На 10 януари в Брюксел ще протестират и видински превозвачи. Тогава е гласуването в транспортната комисия на Европейския парламент на пакета "Мобилност", който касае работата на международните превозвачи.
Владислав Андреев е собственик на транспортна фирма от Видин:
"Доста хора ще ходят. Не само шофьори, а и собственици на фирми. Съюзът на международните превозвачи организира два чартърни полета за Брюксел. Там, в 9,30, когато започва комисията по транспорт, заседанието, всички ще бъдат там с искания да бъде отложен този пакет, защото това убива нашия бизнес. Само от България минимум ще бъдат около 600 души. Подкрепят ни Румъния, Унгария, Латвия, Литва, Полша. Очакваме да бъде нещо грандиозно, за да се чуе и нашата дума."

Според превозвачите, ако бъде приет в този си вид проектът за мобилен пакет, ще има тежки последствия- ще доведе до масови фалити на малките и средни фирми.

"Те са 4-5 проблемните зони. Първата е връщане на шофьора или превозното средство, понеже сега пак се говори за внасяне в Парламента на идеята, която беше отхвърлена от Съвета на Европа за връщане на превозното средство на всеки четири седмици, също така спането в кабината, директивата за командироване, каботажът и въвеждането в експлоатация на новото поколение тахографи. Ако бъдат приети в този си вид, те ще доведат до фалити. Всички страни, които са в периферията на Европа, ще бъдат засегнати. Наистина, тези мерки са чисто протекционистки и защитават транспортния бизнес от Западна Европа", коментира Йордан Арабаджиев- изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Петко Ангелов е председател на Камарата на автомобилните превозвачи у нас. Той също не приема искането автомобилите на четири седмици да се връщат в България:
"На 10 януари се гласува в комисията на Европарламента автомобилите на четири седмици да се връщат в България. Това не е нормално. Ние сме европейски пазар, отворен, всеки може да работи и да се прибира, когато иска. Евросъюзът е на две скорости- Франция и Германия са от първата скорост, а ние сме от втората. Каквото искат Франция и Германия, те имат най-много депутати, и това се случва. Нормално е да си защитаваме интересите и да ни подкрепя и държавата."

СнимкаБългарският евродепутат Ангел Джамбазки прогнозира, че гласуването в комисията по транспорт няма да е в полза на българските превозвачи:

"От 40 представители имаме 16 гласа, тези, които биха ни подкрепили. Означава загуба. И най- вероятно това ще се случи. Какво следва? България има два инструмента. Един инструмент, който е задължителен и министър Желязков вече се готви за това, е да оспорим тези актове в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Ще се точи едно дело десетина годинки, през това време я остане някой, я не. Това, което ние трябва да направим е следното нещо- време е да кажем следното нещо, повече от 10 години, през които България общо взето отстъпваше на всички, време е и ние да проявим национален егоизъм. Ето, сега идва разговор за Брекзит и може да кажем следното нещо- ако вие не изтеглите тези текстове, които убиват българския бизнес, 17 % от БВП са автомобилните превози, ние ще наложим вето на нещо важно за вас. Какво ви е важно? Брекзит ви е важен. Вето тогава."

От Съюза на международните превозвачи, организатори на протеста, посочват че: "Това е единственият начин да защитим бизнеса си от грубо посегателство и да запазим шофьорите си! В противен случай предстои практическата ни ликвидация като бранш и мизерия или емиграция на близо 120 000 семейства."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00