Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли по-висока безопасност на пътя с нови закони

Снимка: Радио ВИДИН

Проект на Закон за движението по пътищата и два проекта на Закон за водачите на моторни превозни средства са публикувани за обществено обсъждане. Шофьори коментират предложенията така:

"В кварталите са тесни улиците, а и дечурлигата тичат. Колкото по- ниска е скоростта, няма да има фалове. На младите изобщо не трябва да им дават книжка. Аз съм карал курсовете на 21. И тия курсове не трябва да бъдат за месец, а както едно време бяха- за 5 месеца. Като иска да кара, ще плаща... Да увеличат глобите за неизправни моторни превозни средства. Това е проект, това се обсъжда сега. Аз го виждам решението в обучението на младите шофьори... Аз съм карала курс 3 месеца. Ето, опитвали сме да излизаме с внучката, обаче ръката ми е на ръчната. Има друго нещо, което прочетох за скоростта, да бъде 60 или 80 километра извън населено място. Това, според мен, е правилно, защото самочувствието на младите е голямо..."

През 2018 година в цялата страна са станали 6 690 ПТП, с 609 загинали и 8 473 ранени. Статистиката показва, че за област Видин катастрофите са 78, за Враца- 161, за Монтана- 134. Загиналите в област Видин са 12 души, във Враца- 27, в Монтана- 9. Най- много пътни произшествия за станали в област Пловдив- 919, със 74 загинали, а най- малко- в област Перник- 54.

СнимкаВ новото законодателство се акцентира върху нови моменти- като младите водачи да имат придружител, защото всеки пети млад водач у нас през първата година участва в ПТП, заяви Владимир Тодоров- председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи:

"Ние в момента даваме някакви становища. Има нови неща, специално за младите водачи, това е наше предложение, което лансираме от много години- да има специален статут за младите водачи, да има един преходен период, през който те да придобият по-добър опит."

Предлага се кормуването от 31 часа да стане 50 часа. Връщането на кормуване на полигон трудно би могло да се случи, защото вече няма такива полигони. Другата важна промяна е въвеждането на система, която да проверява дали реално курсистите ще кормуват 50 часа. По-високите глоби не са начин да се справим с пътната безопасност. Трябва да се повиши събираемостта. Почти всяка втора глоба не се плаща, а това създава чувство за безнаказаност. Най-честите причини за катастрофи са превишена и несъобразена скорост, навлизане в насрещното и неправилно изпреварване, едва след това идва шофирането след употреба на алкохол.

"Друг проблем, който съществува е, че трябва да се опростят учебните програми. 30% от листовките са с безумни въпроси."

По повод предложението за шофиране с 30 километра в час в жилищни зони, Владимир Тодоров заяви:

"Това е практика в почти всички европейски градове. Това обаче трябва да бъде съпътствано с промяна в инфраструктурата."

СнимкаОт 2 години Теодосия Микова има книжка за лек автомобил. За това време няма нито едно нарушение. Казва, че часовете за кормуване сега са малко, необходимо е в първите месеци младите шофьори да се качват в лекия автомобил с придружител, както и че е по-добре в началото да не карат мощни коли:

"Тези 30 часа, според мен, не стигат. Като си шофьор, трябва да пазиш не само себе си... Първите два месеца ме беше страх да хвана колата. Първоначално съм карала с брат ми и баща ми. За затвърждаване на знанията трябва да има някой до теб."


Статистиката показва, че е висока смъртността сред младите хора от 18 до 24 години: от 2011 година до 2018-а са загинали 666 и са ранени 11 100 младежи и девойки. И още една предлагана промяна, която касае новите водачи- талонът ще бъде с 2/3 от контролните точки, а останалата една трета ще получава след придобиване на 24 месеца стаж като водач на МПС.

Гошо Борисов е автоинструктор от дълги години. Смята, че за по-добра пътна безопасност и намаляване инцидентите на пътя е необходим строг контрол. Автоинструкторите не са търсени при съставяне на проектите.

Снимка"5 организации има в България, инструкторски организации. Нито една организация не е викната, когато се съставя този закон, да даде предложения. Това какво ви говори? Над 70 промени от 90-а година насам, правени промени в Закона за движение по пътищата", коментира Гошо Борисов.

Според него, увеличението на часовете за кормуване ще доведе до поскъпване на курсовете. По новата програма трябва да има полигон:

"Да се направи полигон трябва да се вземе под наем площ. Къде има изградена такава площ? То трябва да бъде с асфалтово, твърдо покритие. Той седи на полигона един месец най- малко, имаше там 5 елемента, обаче като излезе в реална обстановка, на изпита е задължително да има паркиране на заден ход. Като дойде в реална обстановка се паникьосва, защото ще закачи колите. И да ви кажа защо ние сме най- слабото звено и ни удрят нас. Ние имаме външно оценяване, ние не провеждаме изпита. Защо нас обвиняват, че не ги обучаваме? Друг изпитва, той преценява. Основното трябва да бъде завишеният контрол на пътя."


Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00