Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да преборим стреса?

Снимка: Радио Видин

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа.
Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е най-хубавото на работното време? Ами, че и то все някога има край! Случвало ли ви се е, обаче, да не можете да се отърсите от мислите за служебните си задължения, въпреки че вече сте врътнали ключа на врата за офиса? Не бива да оставяте нещата така. Колкото повече релакс и почивка си осигурите след дългия работен ден, толкова по-трудоспособни ще сте на следващия.

"Живеем в един много напрегнат свят, то няма как да нямаме стрес...За да избяга от стреса човек, първо трябва да спре вредните си навици...Ходенето на танци или други занимания са много полезни. Дори една разходка също...Хубаво е да си намери човек някакво хоби..Аз разпускам с класическо пеене...Не трябва да чака и да отлага, а веднага да реши да си отдели време за себе си... За да се чувстваме на точното място където да релаксираме, трябва да изберем това, към което имаме интерес-  танци, вид спорт, риболов, лов или нещо друго. Трябва да ни е интересно и да ни привлича за да има ефект..."- коментира социалният психолог в АЕЦ Козлодуй Ралица Раднева:

Адвокатската професия е доста стресираща. В нея се решават проблемите на хората и неминуемо се отразява и на психиката на юристите. Двама адвокати от Видин са избрали по различен начин да се избавят от стреса. Петър Тодоров е избрал ските и туристическите каяци, а колежката му Таня Кълцева посещава клуб по йога.

"От 2003 година съм в адвокатската колегия на Видин, но никога не съм се отказвал от туризма... Зимата ходя на ски, а лятото по Дунав с туристически каяк...Много помага да се откъснем от напрежението...Аз практикувам йога и след упражненията се чувствам презаредена...Упражнения могат да се правят и в офиса...Човек трябва да намери своето време и място да си почива..."

Да си затворнически надзирател също е доста стресираща професия. Преди седмица ви съобщихме, че танцовият състав на служителите от затвора във Враца е с награда от фестивал. За ползата от тези танци и от други занимания за служителите разказва главен инспектор главен инспектор Калин Стойчев:

"Ние работим в много тежка среда и ни нужно разтоварване. Танците са идеалното за мен хоби. След това се чувствам освежен...Колегите също си намират занимания извън работа. Някои плуват, други ходят на бокс. Това помага..."

Една от стресиращите професии е тази на учителя. Там също имат нужда от справяне със стреса. Ели Цветанова е дългогодишен педагог и за нея радостта от постигнатите успехи на учениците й е вид разтоварване. Един вид награда за положения труд:

"Напрегнато ни е. Няма как с това поколение деца...Удоволствието е да видим техните успехи и това е терапията ми...Бродирала съм гоблени и цветовете успокояват...Колегите също имат начини да лекуват стреса- карат колелета или спортуват. Ходят и на танци..."

За да релаксирате след работа, както разбрахте, можете да се разхождате. За да не сте сами в тази разходка си вземете домашен любимец- куче. Разходката с него и грижите за него са наистина невероятен лек от стреса. Ако пък не можете да си позволите куче, то една любвеобилна писана също би свършила работа. Котките ме лекуват, твърди Симона Илиева, която отглежда две обикновени улични котки:

"Аз работя като търговски представител и ходя много. Като се прибера, котките лягат на краката ми и усещам облекчение...Лягат и на главата ми, и се чувствам след това отпочинала..."

Много животни имат способността да лекуват хората от различни неврози. Така вместо хапчета за успокоение, можем да използваме четириногите. Кучето например предпазва организма от инфаркт и други проблеми на сърдечносъдовата система. Лечението с тяхна помощ се нарича канистерапия и се използва успешно в много страни по света. То може да повлияе добре върху хора със стресови професии.

Според граждани на Видин, и добрата компания е начин да се освободиш психически от напрежението.

Безспорно много са начините да се отпусне човек след работа и да не мисли за нея. Въпросът, в крайна сметка е, дали той го иска. Ако наистина го иска, ще намери своето вълшебно място и своето вълшебно хоби.
 
Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15