Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

| обновено на 15.02.19 в 16:27
9
Мая Иванова, кмет на село Флорентин
Снимка: Кристиян Кирилов

"Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва." Така описа Флорентин кметът му Мая Иванова. 


В официалната справка за видинското село пише, че по време на преброяването през 2011-а, в него са живеели 352-ма души. Днес голяма част от хората в трудоспособна възраст са го напуснали, за да поемат към Видин, София, Гърция и други европейски страни. 

Местните, които са от влашкия етнос, се препитават главно чрез селско стопанство. Повече от половината територия на землището на селото е заета от лозови масиви. 


"Преди години лозята са заемали около 4 000 декара, сега са останали по-малко. Все пак тези лозя се работят. При нас са едни от най- хубавите сортове грозде- Мерло, Каберне Совиньон, Ркацители и Гъмза. Имаме много семейства, които отглеждат лозя, но лозата си иска и доста грижи. Сега за тези хора предстои резитбата, както и другите кампании.  


Иначе най-големите проблеми на хората в селото са свързани с намирането на работа. За да си добре финансово, ти трябва да работиш. Нужно е да бъдат създадени условия за заетост. В същото време, не трябва да се чака все другите да направят нещо за теб. Защото успоредно с работата, е хубаво и да се развиваш. За мен младото поколение трябва да се бори и да се развива. Не само да чака и да обяснява- "аз не мога, аз не искам". Всеки сам трябва да намери своя път в живота. 


В същото време у мен остава усещането, че малките населени места са малко позабравени. Мисля, че трябва да им се обърне малко повече внимание, да се чуят техните проблеми, да се чуят гледните им точки по различните въпроси. Защото и тук живеят хора със своите проблеми и радости. А дори да живееш в големия град, след определен период от време ти се иска да се върнеш там, откъдето си тръгнал. На тези, които са отраснали на брега на Дунав им липсва не само родния дом, но и мирисът на река, мирисът на водораслите дори...


По програмата за заетост към кметството в момента работят само трима души. На социално подпомагане имам петима, те са на т. нар. 14- дневки. Имаме и трапезария за социално слабите жители на селото. Стремим се тези хора да бъдат обхванати в този тип услуга и да бъдат обгрижени добре.  


В селото имаме проблем с лошото състояние на уличната настилка. Хубавото е, че от Министерството са отпуснати пари и през пролетта се очаква ремонтът им да започне.


За разлика от съседните села, във Флорентин има млади хора. По един или друг начин те се задържаха тук. Вярно е, че доста от тях работят във Видин, но все пак се завръщат в родното си село. Имаме и детска градина. Учениците от селото пък се извозват в общинското училище в Ново село.  


Имаме редовни линии на автобусния транспорт за Видин и Ново село. За съжаление, те бяха разредени малко и хората не пътуват вече толкова често с автобус. В събота и неделя дори мисля, че са само сутрин и вечер...


В селото има няколко имота, които са закупени от чужденци. За съжаление, обаче, няма такива, които трайно да са се заселили тук. Идват за определен период от време и после пак си заминават...", обяснява Мая Иванова.


Подробности за живота в село Флорентин и анкета с местни жители, можете да чуете в звуковия файл.  Галерия

Вижте още
село типченица

Типченица - село без кражби, социално-слаби и безработица

За селото се знае също, че повечето улици са асфалтирани и добре осветени. Има здравна служба, детска градина, читалище, ресторант, няколко магазина за хранителни стоки. Има и семеен хотел, както и няколко работещи фирми за търговия, производство и транспорт. Кметът Георги Димитров е категоричен, че дори в условията на пандемия от коронавирус, животът..

публикувано на 14.05.21 в 17:40
с. Лехчево, детска площадка

Държавата с оценка среден 3.09 за грижата за децата

"Национална мрежа за децата" представи мониторинговия си доклад "Бележник 2021: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". Оценката е за напредъка на държавните политики за деца през 2020 година. Докладът е изготвен от 39 експерти от  гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите и препоръките са участвали също 700..

публикувано на 13.05.21 в 13:15

"Медицинска сестра"- призвание ли е професията?

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Този ден се отбелязва от 1965 година от Международния съвет на медицинските сестри с цел да се повиши осведомеността на обществеността за важната роля на медицинските сестри в здравеопазването. Чества се годишнина от рождението /през 1820 година/ на английската медицинска сестра Флорънс..

публикувано на 12.05.21 в 12:13

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната" . Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев : - Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва..

публикувано на 11.05.21 в 15:19

Светослав Малинов, политолог: Служебното правителство и гражданското общество могат да променят обстановката преди изборите

Приключи работата на най-кратко съществувалото Народно събрание в севременната ни история. Със свой указ президентът Румен Радев назначи от 12 май 2021 г. служебно правителство. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли. С какво ще запомним 45-ия..

публикувано на 11.05.21 в 14:19

Възползват ли се Дунавските общини от потенциала, който реката предоставя

Дунав е втората по големина река в Европа.. Басейнът на реката включва 19 страни и свързва милиони души.  Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалата част на континента. Развитие на огромния икономически потенциал на река Дунав, която свързва страните от Централна..

публикувано на 10.05.21 в 14:11

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35