Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

| обновено на 15.02.19 в 16:27
9
Мая Иванова, кмет на село Флорентин
Снимка: Кристиян Кирилов

"Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва." Така описа Флорентин кметът му Мая Иванова. 


В официалната справка за видинското село пише, че по време на преброяването през 2011-а, в него са живеели 352-ма души. Днес голяма част от хората в трудоспособна възраст са го напуснали, за да поемат към Видин, София, Гърция и други европейски страни. 

Местните, които са от влашкия етнос, се препитават главно чрез селско стопанство. Повече от половината територия на землището на селото е заета от лозови масиви. 


"Преди години лозята са заемали около 4 000 декара, сега са останали по-малко. Все пак тези лозя се работят. При нас са едни от най- хубавите сортове грозде- Мерло, Каберне Совиньон, Ркацители и Гъмза. Имаме много семейства, които отглеждат лозя, но лозата си иска и доста грижи. Сега за тези хора предстои резитбата, както и другите кампании.  


Иначе най-големите проблеми на хората в селото са свързани с намирането на работа. За да си добре финансово, ти трябва да работиш. Нужно е да бъдат създадени условия за заетост. В същото време, не трябва да се чака все другите да направят нещо за теб. Защото успоредно с работата, е хубаво и да се развиваш. За мен младото поколение трябва да се бори и да се развива. Не само да чака и да обяснява- "аз не мога, аз не искам". Всеки сам трябва да намери своя път в живота. 


В същото време у мен остава усещането, че малките населени места са малко позабравени. Мисля, че трябва да им се обърне малко повече внимание, да се чуят техните проблеми, да се чуят гледните им точки по различните въпроси. Защото и тук живеят хора със своите проблеми и радости. А дори да живееш в големия град, след определен период от време ти се иска да се върнеш там, откъдето си тръгнал. На тези, които са отраснали на брега на Дунав им липсва не само родния дом, но и мирисът на река, мирисът на водораслите дори...


По програмата за заетост към кметството в момента работят само трима души. На социално подпомагане имам петима, те са на т. нар. 14- дневки. Имаме и трапезария за социално слабите жители на селото. Стремим се тези хора да бъдат обхванати в този тип услуга и да бъдат обгрижени добре.  


В селото имаме проблем с лошото състояние на уличната настилка. Хубавото е, че от Министерството са отпуснати пари и през пролетта се очаква ремонтът им да започне.


За разлика от съседните села, във Флорентин има млади хора. По един или друг начин те се задържаха тук. Вярно е, че доста от тях работят във Видин, но все пак се завръщат в родното си село. Имаме и детска градина. Учениците от селото пък се извозват в общинското училище в Ново село.  


Имаме редовни линии на автобусния транспорт за Видин и Ново село. За съжаление, те бяха разредени малко и хората не пътуват вече толкова често с автобус. В събота и неделя дори мисля, че са само сутрин и вечер...


В селото има няколко имота, които са закупени от чужденци. За съжаление, обаче, няма такива, които трайно да са се заселили тук. Идват за определен период от време и после пак си заминават...", обяснява Мая Иванова.


Подробности за живота в село Флорентин и анкета с местни жители, можете да чуете в звуковия файл.  Галерия

Вижте още

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00