Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви участници в движението са пешеходците

Снимка: Радио ВИДИН

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит Кирил" едното платно се ползва за паркинг и пречи на видимостта на пешеходците.


"Иди на пето основно да видиш дечурлигата какво правят- минават как си искат по улицата и после шофьорите- виновни... Някой път спират, някой път не спират и трябва да се оглеждаш. Ако сме от тази страна виждаме, от другата страна не можеш да видиш. Тръгваш и вече като видиш, че идва, ти или трябва да спреш, или трябва да се върнеш, ако той не спре... Когато има пешеходна пътека, първо се оглеждаме. Ако няма пешеходна пътека, пресичаме, когато се налага... Винаги се оглеждам. Трябва да дойдеш почти до средата, за да погледнеш. Случвало ми се е и това, признавам си- където няма пешеходна пътека, стига да е удобно, минавам. За съжаление, от бързане... Тука винаги съм чакала по 10 минути с количката, когато съм била с количката. И никой не ми спира. Освен това тия коли пречат...",
коментираха видинчани.


19 пешеходци във Видин са глобени по време на акцията на полицията. 


293 са пътните произшествия на територията на Районно управление (РУ)- Видин, жертвите на пътя са 7, ранените са 58. В РУ- Белоградчик пътнотранспортните произшествия (ПТП) са 135, загиналите са 5, ранените- 17. На територията, обслужвана от РУ- Кула инцидентите са 33, няма загинали, а ранените са 6.


"Най- много пътнотранспортни произшествия са настъпили през месеците септември, октомври и ноември. Най- много са и загиналите хора тогава. Загинали са 4 души само през месец ноември, ранени са 9", каза главен инспектор Владимир Герасимов- началник на "Пътна полиция"- Видин по повод безопасността на движение през изтеклата 2018 година.


По вид пътнотранспортните произшествия са:

- блъскане на пешеходец- 21 ПТП, с 1 загинал и 17 ранени;
- блъскане в дърво- 26 ПТП;
- блъскане на велосипедист- 11, загинал е 1 велосипедист и 9 са ранени;
- сблъскване между МПС- 165, 6 са загинали и 28 ранени;
- блъскане на паркирани МПС- 71, 1 загинал и 20 ранени;
- преобръщане на МПС извън пътя- 40 ПТП, 2 са загинали, ранените са 3. 


Във Враца предстои да бъдат отчетени на 19 февруари резултатите от акцията, насочена към недисциплинираните пешеходци. През миналата година на територията на област Враца са възникнали 48 ПТП с участието на пешеходци, при които са убити 7 души, а ранените са 37.


"Основната причина е поведението на водачите спрямо пешеходците както блъскане на пешеходец на пешеходна пътека, така и недостатъчно внимание от страна на водачите към децата и старите хора", каза старши инспектор Янко Харалампиев- началник група "Пътен контрол" в сектор "Пътна полиция" при Областна дирекция на МВР във Враца и призова пешеходците да не излизат внезапно на пътя.


През 2018 година на територията на област Враца са регистрирани 772 ПТП, от които 611 с материални щети, тежките са 161.


"Убитите са 27, а ранените 217- леко и тежко ранени граждани. Най- честата причина продължава да бъде превишената и несъобразена скорост, от страна на водачите на моторните превозни средства."


В област Монтана по време на специализирана полицейска операция, насочена към контрол на пешеходното движение има съставени 37 фиша на пешеходци, нарушили правилата и 14 акта. Санкционирани са и трима водачи за неспазване предимство на пешеходеца.


"През 2018 година на територията на област Монтана са станали 5 броя тежки ПТП с участието на пешеходец. Няма загинал пешеходец, има 5 ранени граждани. По- интересна е другата статистика, при която се прави заключение за основните механизми на тежките пътнотранспортни произшествия. На първо място си остава сблъскване между движещи се моторни превозни средства и на трето място, малко изненадващо- блъскане на велосипедист", обясни главен инспектор Елвис Иванов- началник сектор "Пътна полиция"- Монтана. 


Основната причина за ПТП и през 2018 година си остава движението с несъобразена скорост, на второ място- отнемане на предимство и на трето място е внезапна промяна в посоката на движение. Местата с концентрация на произшествия са основно на участъци извън населените места и като проблемен път се очертава Е-79, поради значителната интензивност на движението във връзка с Дунав мост 2.


Златина Стоянова е регионален представител на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи за областите Видин и Монтана. Казва, че организацията постоянно консултира граждани, пострадали при катастрофи:


"Пострадалите обикновено не знаят правата си и затова искат да ги научат. Консултираме пострадали при пътнотранспортни произшествия как да ги упражнят, какви са сроковете, на какво имат право, какви са им задълженията."


Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00