Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сланотрън очаква регистрацията на минералния извор

5
Снимка: Радио ВИДИН
Днес рубриката "Добро утро, кмете!" ни води във видинското село Сланотрън. В него живеят около 550 души, а проблемите им са като на хората в повечето малки населени места на Северозапада - безработица, застаряващо население, обезлюдяване. Това разказаха пред Генади Вельов жители на Сланотрън:

"За да живееш, трябва да работиш, иначе какво...Ама няма вече народ. Селото беше пълно с комсомолци, сега деца не се раждат, на 5 години едно. Младите избягаха по чужбина, който отиде, после не се връща. Това живот ли е...Мъка, младите, които са тук се мъчат. Няма, няма...Селата умират...
Труден е животът...Нищо не работи тук, само една кръчма, пощата и кметството. Три фирми има тук в Сланотрън, които взимат по 2-3-ма...Безработицата е най-големият проблем. Има момчета на борсата, дават им по 35 лева...Проблемът е, че само стари хора са останали. Над 70 души са в чужбина..."


Село Сланотрън е известно с лековитата си вода. В миналото с нея идвали да се лекуват хора от цялата страна. След това изворът бил затворен, а местните започнали да търсят начини да възстановят неговата дейност и така да възродят живота в селото си. В последните години за извора се говори само по избори, споделиха пред Катя Борисова хора от селото:

"Минералната вода в Сланотрън ще я пуснат, ама кой знае коя година...Но навремето селото е било много развито...Кой е казал, че не е добра водата. Затвориха я тогава и не искат да отворят. Сега на всички избори пак я отварят, само по избори...Водата е за много заболявания. По свойства се равнява на извора в Карлови Вари, така съм чул и от местната управа, и от други хора, които са по-запознати. Може би, ако е на друго място, по централно, може би нямаше да е така, но Северозападът си е Северозапад... Това ни е съдбата..."

Минералният извор е един от елементите, изобразени върху герба на Сланотрън. Снимка: Радио Видин
Минералният извор е важен елемент от герба на Сланотрън. Разработването на извора може да възроди населеното място, смята кметът Венелин Павлов:

"Нашият извор първо трябва да се регистрира, защото това е затапен водоизточник и де факто не е извор, а е бивш извор. Уверенията на Община Видин и лично на кмета на последната оперативка бяха, че документите са предоставени в Министерския съвет, за да се извърши регистрацията...Изворът е общинска собственост. Той е най-силно изразеният символ в герба на селото. Ако бъде пуснат и се създаде инфраструктура, този извор може да възроди селото. Срещал съм се със специалисти, които обясняват, че 10% са достатъчни от тази вода за балнеолечение, другите 90% от водата могат да се ползват за други цели..."

Сланотрън е добре благоустроено село. Улиците са запазени, а за да ги поддържат хората не разчитат само на общината, а се справят и сами.

"Когато фирми от града или общината нямат възможност да дойдат да асфалтират някакви повреди по асфалта, ние събираме пари и запълваме дупките. Така ни е по-изгодно, отколкото да си потрошим автомобилите. Просто времената се промениха и всеки разбира, че ако си го направим, ще го имаме, ако чакаме отгоре да падне, няма да стане. Затова се мобилизираме, събираме  някой лев за ремонти, за благотворителност. Много е развита благотворителността, за църквата сме събрали 5000-6000 лева", разказа кметът.

Още за живота в Сланотрън може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27