Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За активен и достоен живот на възрастните хора

Снимка: Радио ВИДИН
В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и социален живот на обществото.  


Документът не е обсъждан с пенсионерите, каза Малинка Башлийска- председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004- Видин:

"Аз съм член на Изпълнителното бюро на Съюз на пенсионерите 2004. На последното заседание не стана дума, че се изработва такава стратегия. Би следвало хората, които са в Министерството на труда, които работят с нашия съюз, поне да ги поканят и да изразят мнение нашите представители в София. Ние най-добре познаваме живота на хората в трета възраст."

По отношение факторите, които определят начина на живот на възрастните хора в България- нисък дял на физическа активност, по-лош здравен статус и лоши показатели за психично здраве, участие в културния живот, двойно по-нисък дял на пенсионерите, които използват информационни технологии, Малинка Башлийка заяви:

"Имаме 3 или 4 клуба в страната, които се занимават със спортна гимнастика и всички останали спортуват кой както намери. Какво да говорим за здравния статус? Здравното обслужване на възрастните хора в малките села, липсата на аптеки, липсата на доктори идва точно от несигурното съществуване на възрастните хора. Благодарение на дейността на възрастните хора се възроди народното творчество. В някои селища се организираха курсове, съвместно с читалищата и хората добиха елементарни познания да могат да контактуват с децата си в чужбина."

Председател на Клуба на пенсионера в град Кула е Пенка Вълчева. С нея разгледахме разписаните в стратегията за възрастните хора регионални мерки за Северозападния район:

"В най- общи линии бих казала, че ако не е трагично, би било комично. Защото това, което е записано- от рода на връщане на здравните кабинети в населените места и осигуряване на специалисти, според мен трябва да стане някакво чудо, за да бъде осъществено. Липсват медицински кадри в по- големите градове, а пък чак в селата, мисля си, че е невъзможно. Здравеопазване на колела- според мен това е нещо по- възможно. И сега в града има социална кухня, всеки, който иска, срещу заплащане, може да се запише и да получава храна. От държавен ръководител чух: "Не им ли омръзна на тия пенсионери да просят". Не просиме, ние искаме това, което ни се полага."

Пенсионерите се чувстват обидени и наранени, заради ниските пенсии, които не са преизчислявани от 2008 година.

Елена Ризова членува в три организации- клуб на пенсионера "Белия Дунав" във Видин, клуб на инвалида и в партийната организация на БСП. В годините на социализма, със съпруга си заминали на работа в една от съветските републики, където при злополука загубила част от ръката си. Казва, че въпреки трудностите, през които е минала, никога не е падала духом и сега живее пълноценен живот. Пенсионира се през 2001 година.

"Аз съм общественик и съм в три организации. Живея пълноценен живот и с нищо не се чувствам по- различна от другите. Знаех, че винаги ще бъда сред хората и това ме вдъхновява."

Защо е важно пенсионерите да водят пълноценен и активен живот?

"Защото това дава смисъл на живота на хората. Да не се разочароват, да се чувстват активни и да бъдат за пример на останалите", категорична е Елена Ризова.

Богомил Петров е световен рекордьор по вдигане тежести за България. През 2016 година бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Видин". Активно се занимава с туризъм, не минава и месец без да постави изложба на центъра на Видин.

Пенсионер е от 20 години и тази година ще навърши 80 години. Разказа, че първата си фотоизложба поставя на 60 години, след като се пенсионирал започнал и активно да се занимава с туризъм:

"Човек, докато е жив би трябвало да върши нещо. Това го мотивира, това въздейства на мозъчните клетки. Всичко идва от главата. Движението е живот. Природата е дала на човека да се движи. Хората, които са в пенсионна възраст трябва да си намерят лично занимание. Тези, които са на село си намират всеки ден по нещо. Който иска да се движи повече, да си вземе куче. Живеем в един демократичен свят, не може да осъждаш никой как живее, може само да му предложиш ти как живееш",
заключи Богомил Петров.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00