Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За вярата и нашето съвремие

4
Снимка: Радио ВИДИН

В първия ден след Възкресение Христово говорим за вярата и мястото на църквата днес с Видинския митрополит Даниил. Следвайки примера на Христос, как да бъдем достойни за неговата саможертва?

"Като слушаме, като чуем какво ни казва Той. Господ е казал така: "Ако ме обичате, ще спазите моите заповеди- любовта към Него и към ближния". И проявявайки тази любов на дело", каза Видинският митрополит Даниил.

На какво ни учи Възкресение Христово?

"Нашият живот не свършва тук, с гроба. Смъртта е път към вечността. Тя не е един край, не е една безнадежност."

НВП Видински митрополит ДаниилДържавна политика за религиозното образование е необходима днес. Защото липсва нужната информираност подрастващото поколение да направи информиран избор. Днес православната църква се ползва с най- голямо доверие в обществото:

"Защо българските граждани, които са православни християни, защо техните деца да ги държим далече от вярата, от възгледите на техните родители. Децата да имат достъп до автентична информация за православната църква."

Преди една година на 21 май, когато православната църква почита светите равноапостоли Константин и Елена, бе осветен новопостроеният параклис във видинското село Жеглица. В селото православен храм не е имало и това е сбъдната мечта за местните хора. Проектът е минал през Видинската митрополия за одобрение преди строителството, обясни кметът на Жеглица Георги Георгиев:

"2010 година започнахме с документите, 2012 година първата копка направихме. На селско събрание се взе решение да носи това име - "Св. равноапостоли Константин и Елена". Надявам се, че хората ще имат нужда от такова нещо."

Около параклиса има ограда. Направена е по общинската програма "Местни инициативи". За градинката се грижи жена от селото. Всяка неделя в храма служи отец Емил, идват и жители от околните села.

СнимкаЕдин от дарителите на новия храм в село Жеглица е Матей Матеев. Той не е родом от Жеглица, но след като се пенсионирал, се преместил да живее на село. Иконите на 12-е апостоли, които са поставени на иконостаса, са дарени от него.

"Ние сме християни и всеки християнин има право да дойде да запали, в който и ще да е храм, една свещичка за здравето на своите близки и роднини. Това е моето верую. Аз лично вярвам в доброто. Да направиш добро, то ти се отвръща също с добро", каза Матей Матеев.

Георги Чолаков
е дарил камбанарията. Той е председател на местното читалище "Никола Й. Вапцаров".


"Колко труд сме положили. С господин Матеев камбаната сме я връзвали на един квадратен метър. На празниците тука е било чудо", разказа Георги Чолаков.

Инициативата за изграждането на параклиса идва от жеглишката поетеса Виолета Събева и митрополит Дометиан. Проектант е Венка Николова, архитект- Росица Гъдева.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00