Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от Видин: "Където и да сме, Видин остава в сърцата ни"

Снимка: Радио ВИДИН

15 май е датата, на която видинските училища ще изпратят тазгодишните абитуриенти. Повечето от тези млади хора ще продължат образованието си в чужбина и ще напуснат Видин завинаги. Какъв избор са направили?

Петко Владимиров е ученик от 12 "а" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици /ГПЧЕ/ "Йордан Радичков". Избрал е да продължи образованието си в Англия:

"В Портсмунд ще отида, за да уча гейм дизайн. После мисля да се върна тук. Не искам там, просто не ми харесва. Харесва ми тук културата, която имаме."

Давид Йорданов
е ученик от 12 "б" клас в езиковата гимназия, която са завършили и неговите родители. Ще продължи семейната традиция и кандидатства медицина в София:

"Минаха ми предварителните изпити. Доволен съм. Смятам че тези оценки, които съм изкарал, ще ми стигнат. В училище изключително много напреднах с английския, обогатил съм си общата култура. Много съм доволен от атмосферата в училище."

Сред възпитаниците на училището, които завършват тази година, е и Даниела Конова, ученик от 12 "в" клас. Избрала е да продължи образованието си в Американския университет в Благоевград. Приета е с пълна стипендия и ще учи европеистика:

"И да, много съм щастлива от това. Покрива ми таксата за обучение, за мен остава само да си платя общежитието."


Ивана Тодорова е ученик от 12 "клас" в ГПЧЕ. Казва, че при нея не е имало момент, в който да се колебае дали ще продължи образованието си. Ще учи психология в чужбина. Смята, че след като завърши, ще се върне в България:

"До последно се колебаех къде- в България или в чужбина, но реших да се впусна в едно приключение и да отида в чужбина. Ще уча в Англия, в град Нотингам."  

СнимкаЕлена Матеева е класен ръководител на 12 "а" клас в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с 24 години преподавателски стаж:

"С всеки пореден випуск, с който се разделям има много опит, има много положителни емоции, израстване в трудности. Това са мои деца, с които нещо остава в душата и в съзнанието ми. Ние продължаваме да поддържаме връзка, без значение какви са техните избори. Аз искам да кажа, че това са горди възпитаници на гимназията, а ние сме горди учители с такива вдъхновяващи ученици."

"Наистина е чест и привилегия да си част от езиковата гимназия. Не съм пропуснал нито едно изпращане на езиковата гимназия. Учениците са много активни, участват в конкурси, постоянно сме в контакт и това са наистина неща, които оставят незаличими следи в съзнанието ми. Винаги сме се разделяли със сълзи, когато дойде този момент", заяви Петър Петров- класен ръководител на 12 "в" клас.

Още две пораснали деца ще тръгнат по своя собствен път- Ивайло Петков и Арсен Арутюнян. И двамата са ученици от 12 "а" клас в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин. С ясния избор какво искат да правят и да постигнат в живота си. Единият в чужбина, другият- в България.

СнимкаИвайло Петков ще учи в България. Иска да се занимава с актьорско майсторство и ще кандидатства в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". Ще подаде и документи за доброволец в Планинската спасителна служба:

"От 6 години се занимавам с доброволческа дейност. И училището беше достатъчно толерантно да ми позволи да се занимавам с това, защото всичките ми учители знаят колко много отсъствах. Доброволчеството ми е в кръвта. Също така актьорското майсторство, с което искам да се занимавам, също ми отнемаше много от времето. Но, всички учители виждат, че това, което правя, има някакъв смисъл."

Арсен Арутюнян има план за бъдещето си- приет е в два университета в Англия- Йорк и Ковънтри. Ще учи политология:

"Имам цел да бъда човек, който сам постига това, което искам и да не съм финансово зависим. Идеята ми е такава- с голямото съдействие на сестра ми, която ми помогна за ориентирането ми във висшето образование, реших да продължа своето следване във Великобритания. С помощта на моите учители, които ме подготвиха доста добре за изпитите, които положих за прием там. Много им благодаря. Целта ми е да завърша там и след време, когато вече съм по- улегнал да се върна в България и да създам бизнес тук."

СнимкаДвама младежи от видинската Професионална гимназия по туризъм /ПГТ/ "Михалаки Георгиев" също са убедени, че ще  продължат своето образование. Ученици са от 12 "б" клас и завършват специалност "Сервиране и барманство". И двамата са решили да учат друго.

Рени Славчева: "Ще уча във Варна, там имам приятели, имам роднини. Кандидатствала съм вече и съм приета във Военноморското "Мениджмънт на водния транспорт". Имаше много кандидати."

Цветан Павлов: "Мисля да продължа в София да вляза в Симеоново или в Благоевград. Ще видим какво ще стане- или в полицията, или в пожарната. Не съм се замислял да продължа да уча същата специалност, но не знам, ще видим."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00