Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млади и стари от Северозапада за бъдещето на Европа

Снимка: Радио ВИДИН

"Изберете своето бъдеще" и "Този път ще гласувам" са част от призивите, с които Европейският съюз цели да мотивира избирателите да участват в изборите за Европейски парламент. 12 дни преди вота проверяваме ще дадат ли своя глас на 26 май и интересуват ли се от бъдещето на Европа младите и хората от третата възраст в Северозападна България. 

"Интересувам се от бъдещето на Европа, от изборите- не, защото все още не мога да гласувам... За мен е важно да знам кой управлява Европейската комисия, Съвета, защото България е част от ЕС... Не съм достатъчно добре запозната с Европейския съюз, с неговите институции. Мога да гласувам, но все още не зная за какво... Интересувам се, защото в крайна сметка сме европейски граждани, наистина ми е интересно какво ще се случва в бъдеще и дали ЕС ще просперира, или ще се наблюдава спад... Бих искала повече да се чува гласът на обикновените хора в Европа... Много мои приятели си тръгват от тук и не искат да се връщат, защото не виждат смисъл. Искам това да се промени...", казаха пред Йорданка Петрова Светлозара Колева, Зорница Асенова, Петя Младенова и Ана Станчева от видинските гимназии "Йордан Радичков" и "Екзарх Антим Първи".

По-висока избирателна активност сред младите хора цели чрез различни кампании Европейският съюз. Техният глас е важен, защото именно през следващите пет години, колкото е мандатът на Европейския парламент, 18-годишните днес ще учат и ще се реализират на трудовия пазар. Клиширано, но вярно е, че младите са нашето бъдеще. Какво обаче е отношението им към процесите в ЕС:

"Смятам, че България е доста ощетена, като член на ЕС, много по-бедни сме, доходите тук съвсем не са, като в други страни-членки. Плюсовете са, че можем да пътуваме само с лична карта, получаваме финансова подкрепа, имаме избор да учим, работим и живеем, където поискаме. Ние искаме да останем в България, но не виждаме перспектива тук... Интересувам се и ще гласувам, но все още не съм решила за кого. Изборите са важни за нашето бъдеще. Плюсовете на ЕС са много, но трябва да се премахне двойният стандарт и доходите ни да са по-големи", смятат Никол Ненова и Тереза Георгиева, ученички във Видин.

Младите хора във Враца, противно на общоприетото мнение, също се интересуват от бъдещето на Европа и предстоящите избори. Ива Антонова се срещна с младежи, които след 12 дни ще гласуват за първи път в живота си:

"Имах възможност да замина за чужбина, но се отказах. Реших, че тук е по-добре за мен... Разбира се, че ще гласуваме, всеки един български глас е от значение. Важно е да се чуе нашият глас... Ние сме европейци и нашият глас има тежест, колкото на всички останали."

Младите са в центъра на вниманието на европейските институции, поне що се отнася до предстоящите избори. Но и хората от третата възраст имат своята позиция за бъдещето на Европейския съюз. Представители на Информационния център Европа Директно-Видин се срещнаха с членовете на пенсионерския клуб "Белият Дунав", за да им представят устройството на обединена Европа и да чуят какво хората с бели коси искат да се промени в Евросъюза. 

"Не може в една държава-членка на ЕС народът да е гладен, а пенсията ни да е 220 лева. Как ще бъдем равни европейци с германците и англичаните?.. Ние, обикновени граждани в България, не усещаме Европа, че е наша. Европа засега не отговаря на своите социални цели. Години наред ни беше внушавано, че Европа ще бъде общност на демократични, равноправни, справедливи държави с поносимо ниво на бедност. Не се получи! Дори в Балканските държави, които не са членове на ЕС, пенсията е двойно по-голяма от нашата. Над 1 млн. българи живеят под границата на бедност. Европейският съюз трябва да стане по-социален, държавите-членки да стават по-богати, хората да живеят по-добре... Ние виждаме очите на нашите евродепутати само преди изборите. Трябва по-често да се срещат с нас, за да им кажем, че не може да получават големите заплати и да ни гледат отвисоко, докато ние умираме, като кучета, по селата без доктор, без аптека, без транспорт. Искаме да ги питаме: "Ти, като беше там, как проучи нашия живот и как го представи там, за да се вземат добри решения за проблемите, които имаме?"... Искам само да кажа: "Върнете ни децата, моля Ви!", казаха възрастните хора от Видин.

Ниските доходи в България и усещането, че "не сме баш европейци" доминират в настроенията на видинчани в навечерието на евроизборите. В хода на предизборните кампании в държавите-членки на ЕС, в повечето случаи националните проблеми взимат връх навсякъде, отчитат анализаторите. Изследване на общественото мнение на Евробарометър показва, че европейците нареждат като най-важни теми икономиката, младежката безработица, миграцията и изменението на климата. Освен това едва 20% от анкетираните смятат, че като участват в изборите за Европейски парламент, могат да променят нещо. С това се обяснява и обикновено ниската избирателна активност на тези избори. 

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04