Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади и стари от Северозапада за бъдещето на Европа

Снимка: Радио ВИДИН

"Изберете своето бъдеще" и "Този път ще гласувам" са част от призивите, с които Европейският съюз цели да мотивира избирателите да участват в изборите за Европейски парламент. 12 дни преди вота проверяваме ще дадат ли своя глас на 26 май и интересуват ли се от бъдещето на Европа младите и хората от третата възраст в Северозападна България. 

"Интересувам се от бъдещето на Европа, от изборите- не, защото все още не мога да гласувам... За мен е важно да знам кой управлява Европейската комисия, Съвета, защото България е част от ЕС... Не съм достатъчно добре запозната с Европейския съюз, с неговите институции. Мога да гласувам, но все още не зная за какво... Интересувам се, защото в крайна сметка сме европейски граждани, наистина ми е интересно какво ще се случва в бъдеще и дали ЕС ще просперира, или ще се наблюдава спад... Бих искала повече да се чува гласът на обикновените хора в Европа... Много мои приятели си тръгват от тук и не искат да се връщат, защото не виждат смисъл. Искам това да се промени...", казаха пред Йорданка Петрова Светлозара Колева, Зорница Асенова, Петя Младенова и Ана Станчева от видинските гимназии "Йордан Радичков" и "Екзарх Антим Първи".

По-висока избирателна активност сред младите хора цели чрез различни кампании Европейският съюз. Техният глас е важен, защото именно през следващите пет години, колкото е мандатът на Европейския парламент, 18-годишните днес ще учат и ще се реализират на трудовия пазар. Клиширано, но вярно е, че младите са нашето бъдеще. Какво обаче е отношението им към процесите в ЕС:

"Смятам, че България е доста ощетена, като член на ЕС, много по-бедни сме, доходите тук съвсем не са, като в други страни-членки. Плюсовете са, че можем да пътуваме само с лична карта, получаваме финансова подкрепа, имаме избор да учим, работим и живеем, където поискаме. Ние искаме да останем в България, но не виждаме перспектива тук... Интересувам се и ще гласувам, но все още не съм решила за кого. Изборите са важни за нашето бъдеще. Плюсовете на ЕС са много, но трябва да се премахне двойният стандарт и доходите ни да са по-големи", смятат Никол Ненова и Тереза Георгиева, ученички във Видин.

Младите хора във Враца, противно на общоприетото мнение, също се интересуват от бъдещето на Европа и предстоящите избори. Ива Антонова се срещна с младежи, които след 12 дни ще гласуват за първи път в живота си:

"Имах възможност да замина за чужбина, но се отказах. Реших, че тук е по-добре за мен... Разбира се, че ще гласуваме, всеки един български глас е от значение. Важно е да се чуе нашият глас... Ние сме европейци и нашият глас има тежест, колкото на всички останали."

Младите са в центъра на вниманието на европейските институции, поне що се отнася до предстоящите избори. Но и хората от третата възраст имат своята позиция за бъдещето на Европейския съюз. Представители на Информационния център Европа Директно-Видин се срещнаха с членовете на пенсионерския клуб "Белият Дунав", за да им представят устройството на обединена Европа и да чуят какво хората с бели коси искат да се промени в Евросъюза. 

"Не може в една държава-членка на ЕС народът да е гладен, а пенсията ни да е 220 лева. Как ще бъдем равни европейци с германците и англичаните?.. Ние, обикновени граждани в България, не усещаме Европа, че е наша. Европа засега не отговаря на своите социални цели. Години наред ни беше внушавано, че Европа ще бъде общност на демократични, равноправни, справедливи държави с поносимо ниво на бедност. Не се получи! Дори в Балканските държави, които не са членове на ЕС, пенсията е двойно по-голяма от нашата. Над 1 млн. българи живеят под границата на бедност. Европейският съюз трябва да стане по-социален, държавите-членки да стават по-богати, хората да живеят по-добре... Ние виждаме очите на нашите евродепутати само преди изборите. Трябва по-често да се срещат с нас, за да им кажем, че не може да получават големите заплати и да ни гледат отвисоко, докато ние умираме, като кучета, по селата без доктор, без аптека, без транспорт. Искаме да ги питаме: "Ти, като беше там, как проучи нашия живот и как го представи там, за да се вземат добри решения за проблемите, които имаме?"... Искам само да кажа: "Върнете ни децата, моля Ви!", казаха възрастните хора от Видин.

Ниските доходи в България и усещането, че "не сме баш европейци" доминират в настроенията на видинчани в навечерието на евроизборите. В хода на предизборните кампании в държавите-членки на ЕС, в повечето случаи националните проблеми взимат връх навсякъде, отчитат анализаторите. Изследване на общественото мнение на Евробарометър показва, че европейците нареждат като най-важни теми икономиката, младежката безработица, миграцията и изменението на климата. Освен това едва 20% от анкетираните смятат, че като участват в изборите за Европейски парламент, могат да променят нещо. С това се обяснява и обикновено ниската избирателна активност на тези избори. 

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00