Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за защита на потребителите ще проучва пазара за двоен стандарт

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ ще проучва пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в страни от Европейския съюз. Анализът ще бъде извършен в рамките на проект във връзка с двойния стандарт при потребителските стоки за установяване на нелоялни търговски практики. Сред конкретните храни, които ще бъдат закупени за изследване, са фиде, спагети, мляко, масло, шоколад, бонбони, бисквити, царевица, пюре, уиски, водка и джин- продукти, които са разпространени в по-голямата част от европейския пазар.

Има ли двоен стандарт при потребителските стоки в страни от Европейския съюз?

"Нищо не е в България като хората. Тук е по- скъпо отколкото в Европа... Нали приеха директива, с която да няма разлика в качеството. С течение на времето може да ни повлияе нещо... Не съм много сигурна, може пък да не е толкова лошо качеството. Трябва да се правят изследвания, за да се доказва... Идвам от Гърция. 19 години работих там. Значи там е друго качеството. Агнешкото щом е агнешко, е агнешко. Тук агнешкото е шилешко. То е на цена по- висока от гръцката... Каквото и да вземеш, там е едно ниво по- добро. Не е нормално...", смятат видинчани.

Кирил Кунчев е от София, живее в Брегово, със съпругата си са пенсионери и са имали възможност да пътуват и в няколко европейски държави. Според него има двоен стандарт:

"Основание да считам, че има такъв стандарт е животът ми тук- в България, и периодичните ми прескачания и пребивавания в някои западни държави- Австрия, Словакия и Германия. Така че съм бил потребител на хранителни стоки, в това число и напитки, на тези територии. Определено нашето качество е по- ниско. Виждал съм стоки и там, които ги продават и тук, които ги продават, едни и също стоки, вкусовите им качества обаче са коренно различни, да не говорим за съставките."

През годините бяха установени редица случаи на нарушаване на стандарта сред детски храни, шоколад, бонбони и други храни- посочва аргумента за предприетото изследване д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, която е партньор в проекта на Комисията за защита на потребителите за проучване на пазара на храни и спиртни напитки:

"По отношение на безопасността на храните и на етикетирането на храните, ние нямаме претенции към взетите проби първите два етапа. Те бяха 30-31, на третия етап бяха около 90 проби, но в различен процент от пробите се установи разлика в състава на продукта, т.е. продукт от една и съща търговска марка в страни от Западна Европа и на българския пазар е с различен състав. Доста големи разлики имаше в цените. Фрапиращ е случаят, си спомням, с едно адаптирано мляко за малки деца, където макроелементите калций, калий, фосфор, в европейския аналог бяха два пъти по- високи, отколкото в българския", заяви за БНР д-р Любомир Кулински

БАБХ е включена в изпълнението на проекта като компетентен орган и ще подпомага дейностите на КЗП при вземането на проби и извършването на сравнителен анализ на резултатите.

КЗП предприема проучване, което предвижда закупуването на конкретни хранителни продукти от 7 продуктови групи, от които да се вземат проби и да се изследват по единна методология в акредитирани лаборатории на новосъздадения съвместен изследователски център към Европейската комисия. Избрани са продукти, които са разпространени в по-голямата част от пазара на ЕС- макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин, подправки, консерви и спиртни напитки. Ще бъдат закупени от 5 държави- Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, за да бъдат сравнени с тези от България. Продуктите ще бъдат закупени през юни. Първите резултатите ще са ясни до края на годината.

Резултатите ще докажат дали съществуват различия в състава и свойствата на храните от дадени марки и ако е така, ще дадат основание двойният стандарт да се тълкува като нелоялна търговска практика и да се наказва, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Наталия Ганчовска от БНР:

"В момента, в който влезе в сила законът, че това е нелоялна търговска практика, независимо в кой сектор на икономиката тя може да бъде открита, тя ще бъде санкционирана. Директивата трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 година. Аз съм оптимист по отношение на това, че много бързо тя ще бъде възприета и в националното законодателство, тъй като по този въпрос съществува пълен консенсус. Най- важното е, че закон очевидно ще бъде приет и той ще позволява двойният стандарт да е нелоялна търговска практика, каквато досега, за съжаление, не беше."

Приетите промени в европейското законодателство забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и позволят налагането на санкции за нарушителите- до 4% от годишния оборот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00