Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако си положил сериозен труд, няма как да не успееш, убеден е абитуриентът Деян Емилов

Снимка: личен архив

Деян Емилов от 12 в клас на Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи" Видин бе определен за най-талантливия абитуриент в гимназията. Той бе награден от Училищното настоятелство на Профилираната Природо-математическа гимназия и Наградния фонд за подпомагане на талантливи ученици с финансова награда. Деян ще използва наградата за своето висше образование.

 
"Ориентирам се към приложната математика, тя съвпада с моята насоченост и засяга  различни аспекти от математиката и това ми харесва много. Каквито и успехи да постигам, знам, че мога повече. Критичен съм към себе си, старая се да има известна степен на градивност. Не е лесно да се стигне до наградите и до националните кръгове. С много труд стигнах дотук. Ако човек се е трудил, няма как да не се успее. Ако си положил сериозен труд, няма как да не успееш."

Деян Емилов седем години защитава емблемата на училището си.

През 2016 година печели бронзов медал от третия международен турнир "Математика без граници", който се провежда от 1 до 3 юли в Несебър, след два дни конкуренция с негови връстници от Азербайджан, Беларус, Казахстан, Китай, Мексико, Румъния, Русия, Турция и Узбекистан. Декември същата година Деян печели І място при десетокласниците със 124 точки на ХХV-я математически турнир "Черноризец Храбър" – Враца.

2018 г. - Златен медал от ХХVII турнир "Черноризец Храбър“ в област Враца. Златен медал от Димитровденско математическо състезание 2018 – Видин. Същата година е удостоен със специалната награда "Екзарх Антим I Видински" - приз, който се присъжда от Регионално управление на образованието във Видин и всяка година се връчва на 24 май на отличил се видински ученик. Същата година Деян достига до националния кръг на олимпиадата по математика, както се случва и в 7, и в 8 клас.

Следва сребърен медал от пролетния кръг на международното състезание "Математика без граници 2019".

Освен изявен математик, Деян е и чудесен баскетболист в отбора на Видинската математическа гимназия, триумфирали не една година с Купата на Община Видин от Ученическите игри, а през 2019-та - и от зонални първенства във Враца. Първият видински баскетболен тим, класирал се за държавни финали на Ученическите игри през настоящата година. Той е част от баскетболно поколение, което 5 поредни години участва на ученически финали. Вицешампиони на България и носители на бронзови медали от игрите. Той е част от баскетболния отбор на Видин – "Видахим".

"Смятам, че спортът е добър начин да си почине мозъкът. Харесах си баскетбола като малък и се надявам да е част от живота ми"- споделя Деян.

Чуйте интервюто в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Селата Ясен и Кошава са домакини на "Резиденция баба"

За поредна година видинските села Ясен и Кошава се включват в проекта "Резиденция Баба" . Целта на инициативата е чрез култура и иновативни идеи на участниците, да бъдат съживени малките населени места.  Село Ясен е домакин на проекта за пръв път и тази година четирима творци гостуват в него. Мира Владимирова от София се включва в..

публикувано на 05.09.24 в 11:38

Европейският център за транспортни политики настоява за строг контрол на електрическите тротинетки

За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с електрическите тротинетки настояват от Европейският център за транспортни политики. След последния случай, в който след падане с такова превозно средство загина 16-годишен младеж в Плевен, от организацията искат по-строг контрол в използването на електрическите тротинетки...

публикувано на 05.09.24 в 11:24

В "Музикална зона" на 05 септември 2024 слушаме Пламен Сивов и Самуел Ефтимов с албума им "Небе и хляб"

Пламен Сивов е поет с китара, известен от проекта "Точка БГ". Самуел Ефтимов е професионален пианист и аранжор. "Небето" и "земята" ги събират, за да създадат един нов камерен джаз албум, излязъл през август 2024 г. Той не е типичен за стила, нито за популярната музика у нас. Разказва чрез музика и поезия истории за онова, което се случва във..

публикувано на 05.09.24 в 09:00

Театър в скалите: Деян Донков играе "Камбаната" в Белоградчик

Първият в кариерата на Деян Донков моноспектакъл като актьор и режисьор - "Камбаната" по едноименния роман на Недялко Славов ще бъде представен на сцената в летния театър "Гъбите" в Белоградчик . Театралното събитие ще се изиграе от видинчанина на 6 септември . "Камбаната" представя историята на бивш затворник, осъден за две убийства,..

публикувано на 04.09.24 в 15:30

Въртележки с кауза радват децата във Видин

Въртележки с кауза привличат все повече видински деца и са на път да станат едно от любимите им забавления. Поставени са в Крайдунавския парк и парк "Владикина бахча", до Кукления театър и до Средно училище "Цар Симеон Велики". Ползването им е безплатно, но тези, които пуснат левче или два, могат да се качат с предимство, а част от средствата ще отидат..

публикувано на 04.09.24 в 15:05

11 рок банди на "Чупрене Оупън еър"

Петото издание на бутиковия  рок фестивал "Чупрене Оупън еър" започва на 5 септември. Новото тази година е, че той ще се проведе в рамките на 3 фестивални дни- 5-ти,6-ти и 7-ми септември в село Чупрене, каза за Радио Видин Ая Тропчиева,  един от организаторите: "Тази година е важно да се каже, че ще имаме доста чуждестранни банди от..

публикувано на 04.09.24 в 12:00

Дидо и "DeeStoned" гостуват отново във Видин

Музикантът Деян Каменов /Дидо/ гостува отново в родния си град Видин, заедно с проекта си "DeeStoned". Концертът е на 6 септември, петък, от 21:00 часа в ресторант "Речна гара" на Дунавския бряг. Изненадите, които сме подготвили са много, каза за радио Видин изпълнителят: "Над 100-ина концерта в такъв акустичен вариант сме направили досега и..

публикувано на 04.09.24 в 10:30