Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популяризират професия "войник" във Видин

Да станеш войник- алтернатива за работа сред младите хора

Снимка: Министерство на отбраната

Преди години, когато имаше задължителна казарма почти всички мъже минаваха през нея. Добри или лоши спомените остават. Както и уменията. Казармата и сега я има, но вече като професия войник. Една алтернатива за работа пред млади мъже и жени. На 28 юни във Видин ще се проведе кампанията "Бъди войник", която е организирана от Министерството на отбраната с цел популяризирането на тази професия. Ден преди кампанията във Видин пристигна заместник- началникът на отбраната генерал - лейтенант Димитър Илиев: 

"От своя старт досега събития за привличане на кандидати за военна служба са проведени в 16 града в България, както големи областни центрове, така и по-малки населени места. Статичният показ на военна техника, оръжие и оборудване се посещава от хиляди граждани, а стотици младежи са се информирали за възможностите за служба в Българската армия... Онова, което видяхме досега, е големият интерес към Българската армия и Въоръжените сили от страна на хора от всякакви възрасти. Много сме щастливи от това, че кампанията се посещава от много младежи. На практика ние създаваме условия те да се запознаят с особеностите на военната професия, да са информирани, да имат отношение към Българската армия и един ден да направят своя избор...Събитията от кампанията „Бъди войник“ във Видин ще започнат в 16.00 часа на 28 юни в Крайдунавския парк, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, служба "Военна полиция", Националната гвардейска част и Централното военно окръжие..."

По време на информационната борса всеки ще може да получи информация за същността на службата на кадровите войници, за обявените свободни места, за предстоящите конкурси и начините на кандидатстване. Младите хора ще могат от първа ръка, директно от хората в униформа да научат какво представлява службата в различните видове въоръжени сили. По същото време, отново в Крайдунавския парк гражданите ще могат да видят военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. Членовете на патриотичен клуб "Бдинци" ще се включат в събитието със своя експозиция на открити старинни оръжия. От 18.30 ч. пред паметника на Свободата в града ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Със свои изпълнения в него ще се включат мажоретният състав СУ"Св. Св. Кирил и Методий", ансамбълът за народни песни и танци "Дунав", изпълнители от клуба по спортни танци "Елит тим". Събитието се реализира с любезното съдействие на Община Видин.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че провеждането на кампанията "Бъди войник" е много важно в градове като Видин, където няма военно формирование и единствената възможност хората да видят отблизо Българската армия, е именно чрез организирането на подобни събития.

Майор Дамян Кушев, началник на видинското военно окръжие обясни каква точно е процедурата за кандидатстване:

"Може да се свържете с мен във военното окръжие или в отдела в общината. Прави се изпит по физическа подготовка, като се преценява по възрастта и пола какви ще са натоварванията. минава се и тест за интелигентност..."

Право да кандидатстват за професия войник имат мъже и жени от 18 да 28 години, като те сключват първоначален договор за 3 години.

Млади хора от Видин смятат, че професията войник е алтернатива за търсещите работа- чуйте звуковия файл.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00