Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Популяризират професия "войник" във Видин

Да станеш войник- алтернатива за работа сред младите хора

Снимка: Министерство на отбраната

Преди години, когато имаше задължителна казарма почти всички мъже минаваха през нея. Добри или лоши спомените остават. Както и уменията. Казармата и сега я има, но вече като професия войник. Една алтернатива за работа пред млади мъже и жени. На 28 юни във Видин ще се проведе кампанията "Бъди войник", която е организирана от Министерството на отбраната с цел популяризирането на тази професия. Ден преди кампанията във Видин пристигна заместник- началникът на отбраната генерал - лейтенант Димитър Илиев: 

"От своя старт досега събития за привличане на кандидати за военна служба са проведени в 16 града в България, както големи областни центрове, така и по-малки населени места. Статичният показ на военна техника, оръжие и оборудване се посещава от хиляди граждани, а стотици младежи са се информирали за възможностите за служба в Българската армия... Онова, което видяхме досега, е големият интерес към Българската армия и Въоръжените сили от страна на хора от всякакви възрасти. Много сме щастливи от това, че кампанията се посещава от много младежи. На практика ние създаваме условия те да се запознаят с особеностите на военната професия, да са информирани, да имат отношение към Българската армия и един ден да направят своя избор...Събитията от кампанията „Бъди войник“ във Видин ще започнат в 16.00 часа на 28 юни в Крайдунавския парк, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, служба "Военна полиция", Националната гвардейска част и Централното военно окръжие..."

По време на информационната борса всеки ще може да получи информация за същността на службата на кадровите войници, за обявените свободни места, за предстоящите конкурси и начините на кандидатстване. Младите хора ще могат от първа ръка, директно от хората в униформа да научат какво представлява службата в различните видове въоръжени сили. По същото време, отново в Крайдунавския парк гражданите ще могат да видят военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. Членовете на патриотичен клуб "Бдинци" ще се включат в събитието със своя експозиция на открити старинни оръжия. От 18.30 ч. пред паметника на Свободата в града ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Със свои изпълнения в него ще се включат мажоретният състав СУ"Св. Св. Кирил и Методий", ансамбълът за народни песни и танци "Дунав", изпълнители от клуба по спортни танци "Елит тим". Събитието се реализира с любезното съдействие на Община Видин.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че провеждането на кампанията "Бъди войник" е много важно в градове като Видин, където няма военно формирование и единствената възможност хората да видят отблизо Българската армия, е именно чрез организирането на подобни събития.

Майор Дамян Кушев, началник на видинското военно окръжие обясни каква точно е процедурата за кандидатстване:

"Може да се свържете с мен във военното окръжие или в отдела в общината. Прави се изпит по физическа подготовка, като се преценява по възрастта и пола какви ще са натоварванията. минава се и тест за интелигентност..."

Право да кандидатстват за професия войник имат мъже и жени от 18 да 28 години, като те сключват първоначален договор за 3 години.

Млади хора от Видин смятат, че професията войник е алтернатива за търсещите работа- чуйте звуковия файл.
 

Вижте още

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември. Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още..

публикувано на 17.11.20 в 14:27

25% повече нови безработни в Северозапада в сравнение с миналата година

През деветте месеца на 2020 г. в областите Видин, Враца и Монтана с редномесечният брой на регистрираните безработни лица нараства в сравнение с деветмесечието на 2019 г. и достига 5 753 души във Видин, 9 620 души във Враца и 8085 в Монтана. Увеличението е съответно в област Видин – с 12.0 на сто, в област Враца с 10.0 на сто и в област Монтана – с..

публикувано на 17.11.20 в 13:31

Нови социални жилища ще строят във Видин

Нови социални жилища ще има във Видин. Преди пет години общината беше сред първите в страната, в които с европейски средства бяха изградени такива. "Мястото за осъществяването на строителството на 37-те нови жилища е жилищен комплекс "Христо Ботев", ул. "Димитър Цухлев" №44. Избрано е с оглед осигуряване на пространство за интеграция на..

публикувано на 16.11.20 в 14:39