Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Популяризират професия "войник" във Видин

Да станеш войник- алтернатива за работа сред младите хора

Снимка: Министерство на отбраната

Преди години, когато имаше задължителна казарма почти всички мъже минаваха през нея. Добри или лоши спомените остават. Както и уменията. Казармата и сега я има, но вече като професия войник. Една алтернатива за работа пред млади мъже и жени. На 28 юни във Видин ще се проведе кампанията "Бъди войник", която е организирана от Министерството на отбраната с цел популяризирането на тази професия. Ден преди кампанията във Видин пристигна заместник- началникът на отбраната генерал - лейтенант Димитър Илиев: 

"От своя старт досега събития за привличане на кандидати за военна служба са проведени в 16 града в България, както големи областни центрове, така и по-малки населени места. Статичният показ на военна техника, оръжие и оборудване се посещава от хиляди граждани, а стотици младежи са се информирали за възможностите за служба в Българската армия... Онова, което видяхме досега, е големият интерес към Българската армия и Въоръжените сили от страна на хора от всякакви възрасти. Много сме щастливи от това, че кампанията се посещава от много младежи. На практика ние създаваме условия те да се запознаят с особеностите на военната професия, да са информирани, да имат отношение към Българската армия и един ден да направят своя избор...Събитията от кампанията „Бъди войник“ във Видин ще започнат в 16.00 часа на 28 юни в Крайдунавския парк, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, служба "Военна полиция", Националната гвардейска част и Централното военно окръжие..."

По време на информационната борса всеки ще може да получи информация за същността на службата на кадровите войници, за обявените свободни места, за предстоящите конкурси и начините на кандидатстване. Младите хора ще могат от първа ръка, директно от хората в униформа да научат какво представлява службата в различните видове въоръжени сили. По същото време, отново в Крайдунавския парк гражданите ще могат да видят военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. Членовете на патриотичен клуб "Бдинци" ще се включат в събитието със своя експозиция на открити старинни оръжия. От 18.30 ч. пред паметника на Свободата в града ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Със свои изпълнения в него ще се включат мажоретният състав СУ"Св. Св. Кирил и Методий", ансамбълът за народни песни и танци "Дунав", изпълнители от клуба по спортни танци "Елит тим". Събитието се реализира с любезното съдействие на Община Видин.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че провеждането на кампанията "Бъди войник" е много важно в градове като Видин, където няма военно формирование и единствената възможност хората да видят отблизо Българската армия, е именно чрез организирането на подобни събития.

Майор Дамян Кушев, началник на видинското военно окръжие обясни каква точно е процедурата за кандидатстване:

"Може да се свържете с мен във военното окръжие или в отдела в общината. Прави се изпит по физическа подготовка, като се преценява по възрастта и пола какви ще са натоварванията. минава се и тест за интелигентност..."

Право да кандидатстват за професия войник имат мъже и жени от 18 да 28 години, като те сключват първоначален договор за 3 години.

Млади хора от Видин смятат, че професията войник е алтернатива за търсещите работа- чуйте звуковия файл.
 

Вижте още

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15