Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Клуб веселие" в село Ботево събира хората в делници и празници

| обновено на 28.06.19 в 16:30

Днес в "Добро утро, кмете", се отправяме към красивото врачанско селце Ботево. Намира се в община Хайредин на около 25 км южно от Оряхово. Разположено е върху полегат склон на левия бряг на река Бързина, на около половин километър западно от едноименния язовир. Районът тук е населяван от древни времена. Сегашното село е разположено върху културен пласт на антично тракийско селище. Тракийски могилен некропол е открит в лозята над селото, а друг и до пясъчната кариера до него.

СнимкаСегашното си име Ботево получава през 1956 година. Наречено е така на поета и революционер Христо Ботев. Когато той слязъл край Козлодуй и се отправил с четата си към Врачанския Балкан, пътят му минал недалеч от селото.

Това било в миналото, а как днес тече животът в това живописно селце, провери в анкета Недка Лилкова:

"Живеем нормално. Аз работя по програма към кметството и сега кося тревата в обществените площи. Иначе вкъщи си гледам градината. Засега е добре. Дъждовете не са пречка. Аз редовно си пръскам и лозето, и овошките. Проблеми няма... За младите  животът в града е по-добър. Там имат по-добра перспектива за развитие. Тук е по-добре пък от гледна точка на чиста природа и спокойствие... Преди в района имаше много лозя. Сега запустяха, защото няма кой да ги гледа. Старите хора, които ги гледаха вече са починали, а Снимкамладите са малко , пък и работата в лозята не ги привлича. А тук всичко вирее. Районът ни е добър за земеделие - и царевицата става хубава, и пиперът, и доматите- всичко. Стига само да се трудиш... На 73 години съм. В селото останахме малко хора и всеки кара кой доколкото може. Жена ми почина преди два месеца и аз останах сам. Трудно е за всичко. Децата са по Враца и Мездра и цялата работа чака мен. Сега съм дошъл да си взема хляба и отивам да почивам, за да набирам сила... Чушки, домати, лозе имам в двора. До преди пет дни имах и три кози. Продадох ги и приключих с животновъдството. Животът стана много тежък, а няма кой да ти помогне... Проблемът ни е, че няма автобус. Не можем да мръднем оттук. А в селото има предимно възрастни хора, на които им трябват и лекар, и лекарства. Сега кметицата с колата обслужва тези по-старите хора, но това не е работа. Така не се решава проблемът... Лекар имаме тук, но за спешните случаи е по-сложно. Линейките в болницата в Бяла Слатина са само две и обслужват района до Оряхово. Там мисля, че е останала една линейка, но няма пък болница... Магазинът работи само от 9 до 13 часа, защото след обяд няма хора. Идват, взимат си хляба и се прибират. Такъв е животът на село..."

Снимка"Животът в Ботево не е лек, но с общи усилия се справяме", обясни пред Недка Лилкова и кметският наместник Соня Ненкова:

"В селото живеят 50 човека, но през лятото ставаме повече. Преди години Ботево е имало повече от 980 жители, от които днес не са останали и 10 %. Младите са много малко, преобладават възрастните хора. Най-възрастният жител на селото е баба Параскева, която е родена през 1920 година, а най-младият е моята внучка, която е на 2 години и 4 месеца.  

В селото земята е плодородна, въздухът е чист, имаме гора, язовир, река- всичко необходимо за едно курортно селище. За съжаление обаче, хората ги няма вече.

Земеделието е основното препитание на останалите тук. Произвеждат се зеленчуци и плодове. Преди са се гледали и много животни, но сега хората вече са възрастни и все повече от тях се отказват от тази дейност.  
Снимка
Друг проблем е, че пощата отваря само два пъти в седмицата. А тук местните си плащат тока, водата, получават пенсиите си и правят абонаменти за вестници. Жителите ни може и да са възрастни, но живо се интересуват от това, какво се случва у нас и по света.

Често имаме и проблеми с електроподаването, защото електроразпределителното дружество не си поддържа изправна мрежата и при най-слабия вятър токът в селото спира. Проблем е, че нямаме обхват и на нито един мобилен оператор. Те всички претендират за 100 % изградена мрежа, но ако дойдат на място ще се убедят, че не е така. И още нещо- преминаващите през селото автомобили се движат с много висока скорост и даже говорихме с общинския кмет да се направи нещо за ограничаване на движението. Просто шофьорите си знаят, че тук няма много полиция и карат както си искат. Както казах, населението тук е възрастно, хората не виждат добре, не чуват и това бясно каране винаги Снимкасъздава предпоставки за инциденти.

Иначе хубаво е, че нямаме кражби, нямаме и проблеми с водата. Пътищата ни не са лоши, поддържат се. Клубът, където се събираме, сме го кръстили "Клуб веселие", за да можем и млади, и стари да се събираме тук и да празнуваме заедно. Заедно и решаваме проблемите си. Хора сме, познаваме се и знаем на кого, за какво да разчитаме..."

А защо врачанското село Ботево е извор на вдъхновение за един от живите класици на българския акварел и носител на орден "Златен век"- Сава Цоновски, какви възможности има за работа в него, има ли големи земеделски производители в района, как се поддържа гробищния парк - в звуковия файл.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13