Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Клуб веселие" в село Ботево събира хората в делници и празници

| обновено на 28.06.19 в 16:30

Днес в "Добро утро, кмете", се отправяме към красивото врачанско селце Ботево. Намира се в община Хайредин на около 25 км южно от Оряхово. Разположено е върху полегат склон на левия бряг на река Бързина, на около половин километър западно от едноименния язовир. Районът тук е населяван от древни времена. Сегашното село е разположено върху културен пласт на антично тракийско селище. Тракийски могилен некропол е открит в лозята над селото, а друг и до пясъчната кариера до него.

СнимкаСегашното си име Ботево получава през 1956 година. Наречено е така на поета и революционер Христо Ботев. Когато той слязъл край Козлодуй и се отправил с четата си към Врачанския Балкан, пътят му минал недалеч от селото.

Това било в миналото, а как днес тече животът в това живописно селце, провери в анкета Недка Лилкова:

"Живеем нормално. Аз работя по програма към кметството и сега кося тревата в обществените площи. Иначе вкъщи си гледам градината. Засега е добре. Дъждовете не са пречка. Аз редовно си пръскам и лозето, и овошките. Проблеми няма... За младите  животът в града е по-добър. Там имат по-добра перспектива за развитие. Тук е по-добре пък от гледна точка на чиста природа и спокойствие... Преди в района имаше много лозя. Сега запустяха, защото няма кой да ги гледа. Старите хора, които ги гледаха вече са починали, а Снимкамладите са малко , пък и работата в лозята не ги привлича. А тук всичко вирее. Районът ни е добър за земеделие - и царевицата става хубава, и пиперът, и доматите- всичко. Стига само да се трудиш... На 73 години съм. В селото останахме малко хора и всеки кара кой доколкото може. Жена ми почина преди два месеца и аз останах сам. Трудно е за всичко. Децата са по Враца и Мездра и цялата работа чака мен. Сега съм дошъл да си взема хляба и отивам да почивам, за да набирам сила... Чушки, домати, лозе имам в двора. До преди пет дни имах и три кози. Продадох ги и приключих с животновъдството. Животът стана много тежък, а няма кой да ти помогне... Проблемът ни е, че няма автобус. Не можем да мръднем оттук. А в селото има предимно възрастни хора, на които им трябват и лекар, и лекарства. Сега кметицата с колата обслужва тези по-старите хора, но това не е работа. Така не се решава проблемът... Лекар имаме тук, но за спешните случаи е по-сложно. Линейките в болницата в Бяла Слатина са само две и обслужват района до Оряхово. Там мисля, че е останала една линейка, но няма пък болница... Магазинът работи само от 9 до 13 часа, защото след обяд няма хора. Идват, взимат си хляба и се прибират. Такъв е животът на село..."

Снимка"Животът в Ботево не е лек, но с общи усилия се справяме", обясни пред Недка Лилкова и кметският наместник Соня Ненкова:

"В селото живеят 50 човека, но през лятото ставаме повече. Преди години Ботево е имало повече от 980 жители, от които днес не са останали и 10 %. Младите са много малко, преобладават възрастните хора. Най-възрастният жител на селото е баба Параскева, която е родена през 1920 година, а най-младият е моята внучка, която е на 2 години и 4 месеца.  

В селото земята е плодородна, въздухът е чист, имаме гора, язовир, река- всичко необходимо за едно курортно селище. За съжаление обаче, хората ги няма вече.

Земеделието е основното препитание на останалите тук. Произвеждат се зеленчуци и плодове. Преди са се гледали и много животни, но сега хората вече са възрастни и все повече от тях се отказват от тази дейност.  
Снимка
Друг проблем е, че пощата отваря само два пъти в седмицата. А тук местните си плащат тока, водата, получават пенсиите си и правят абонаменти за вестници. Жителите ни може и да са възрастни, но живо се интересуват от това, какво се случва у нас и по света.

Често имаме и проблеми с електроподаването, защото електроразпределителното дружество не си поддържа изправна мрежата и при най-слабия вятър токът в селото спира. Проблем е, че нямаме обхват и на нито един мобилен оператор. Те всички претендират за 100 % изградена мрежа, но ако дойдат на място ще се убедят, че не е така. И още нещо- преминаващите през селото автомобили се движат с много висока скорост и даже говорихме с общинския кмет да се направи нещо за ограничаване на движението. Просто шофьорите си знаят, че тук няма много полиция и карат както си искат. Както казах, населението тук е възрастно, хората не виждат добре, не чуват и това бясно каране винаги Снимкасъздава предпоставки за инциденти.

Иначе хубаво е, че нямаме кражби, нямаме и проблеми с водата. Пътищата ни не са лоши, поддържат се. Клубът, където се събираме, сме го кръстили "Клуб веселие", за да можем и млади, и стари да се събираме тук и да празнуваме заедно. Заедно и решаваме проблемите си. Хора сме, познаваме се и знаем на кого, за какво да разчитаме..."

А защо врачанското село Ботево е извор на вдъхновение за един от живите класици на българския акварел и носител на орден "Златен век"- Сава Цоновски, какви възможности има за работа в него, има ли големи земеделски производители в района, как се поддържа гробищния парк - в звуковия файл.   


Галерия

Вижте още

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15