Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко време работим и достатъчно ли почиваме

Снимка: Радио Видин

Анализи, изготвени от експертите на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ показват, че близо 40% от работещите у нас хора, полагат извънреден труд, без това да им се заплаща или компенсира. Проверки на Главната инспекция по труда сочат масово разпространение на сумираното изчисляване на работното време в материалните сектори. Това води до заобикаляне на норми, свързани с ограничаването и отчитането на извънредния труд, нарушаване на общите изисквания за междуседмичната почивка и правата на определени групи работници. Липсата на достатъчна правна регулация при този нетипичен начин на отчитане на работното време го е превърнала в инструмент за организация на работното време и в "универсална" врата, чрез която "законно", се заобикалят режими, свързани с организацията на работното време, почивките, полагането на извънреден труд и неговото заплащане, нарушаване на стандартите за организация на личния и връзката му с трудовия живот на хората. В България 41% от работниците казват, че работното време не съответства на семейните им и социални ангажименти. Данните бяха представен на дискусия, организирана от КНСБ на тема "Работно време, извънреден труд и сумирано изчисляване на работното време. Работно време и време, посветено на личния живот и семейството". На какво се дължи този висок процент на заетост ? Потърсихме Вероника Ценова, експерт към Регионалният съвет на синдиката във Враца.

"Работното време и времето, посветено на личния живот и семейството е твърде дебалансирано при нас в България. Времето е нещо, изключително ценно, както отбеляза и нашият президент Пламен Димитров. От твърде много време цената на нощния труд е обидно ниска- 25 стотинки на час е абсолютно нищо. Имао предложение от страна на КНСБ тя да стане поне 1 лев, защото знаем много добре, че хората, които са обвързани с нощния труд като лекари, полицаи и пожарникари са хората, които осигуряват нашето спокойствие."- коментира Вероника Ценова.

Времето все не ни достига. В днешния динамичен свят границите между работа и работно място се размиват, смятат от Синдиката. Въпросът с дигиталния труд и работата през платформи остава висящ във въздуха и все по-неясен, каза на форума президентът на КНСБ Пламен Димитров. Какво е работното време на видинчани? Полагат ли извънреден труд и как им се заплаща. Имат ли време работещите за личен живот? Отговорите на тези въпроси потърси в анкетата Йорданка Петрова:

"Естествено, че ми се налага да работя извънредно- ако има някакви срокове да се спазват. При нас този труд се заплаща, но аз по принцип не съм доволна от заплащането изобщо. Все пак като ни обръщат внимание, че полагаме извънреден труд и го оценяват това пак е някакъв фактор ... Аз съм държавен служител и извънредния труд ми се заплаща. Нямам, обаче никакво време за личен живот и социални контакти."- споделиха видинчани.

В петък служители на МВР протестираха на професионалния си празник и настояха за увеличение на нощния труд. Протестът им бе подкрепен от от Конфедерацията на труда "Подкрепа" и Българския лекарски съюз. Сега полицаите получават по 25 стотинки на час, когато имат нощни смени, полагат и извънреден труд. За смените и работното време на органите на реда разговаряхме с Емилиян Недялков, областен председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР във Видин. 

"В момента се работи с Конфедерацията на труда "Подкрепа", с Българския лекарски съюз, както и със синдикалната организация на специалистите по здравни грижи, тъй като това са хората, засегнати най- много от нощния труд. Определена е минимална цена на нощния труд и ние засега, в рамките на МВР не можем да се преборим без да излизаме на протест явно, а само с разговори. Извънредният труд в определени сфери има допустими граници, в които той може да се положи."- обясни Емилиян Недялков. Полицаите нямат претенции към неговия начин за плащане в системата.

Медицинските сестри, които работят в болниците, също полагат нощен труд. От 4 месеца специалистите по здравни грижи от видинската болница протестират с искане за достойно заплащане на положения труд. Два поредни дни имаше организирани протести на граждани, които се обявиха за запазване на отделенията в здравното заведение. На тези протести присъстваха и медицински специалисти:

"Нощният труд ни е платен по 50 стотинки на час, то е просто подигравка с нашия труд. Ние искаме увеличение по принцип на нашия труд, защото както през нощта, така и през деня се работи ... Как да сме доволни. Знаете ли как в интензивен сектор се изкарва едно нощно дежурство? Нощно време си сам и трябва да реагираш на момента, много ни е трудно ... Няма особен наплив да работят при такива условия, наистина е изключително унизително."- коментираха медици от Видин.

Българите са най-неудовлетворени от работното си време и баланса между лично и служебно време, в сравнение с другите нации в Европейския съюз. Това стана ясно още от изследването на КНСБ за работното време.  Ще бъде ли в крайна сметка организирано по- добре работното време, отпуските и почивките на трудещите си в България- предстои да разберем.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25