Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпочитаният кмет: "Да е честен, деен, човечен и съпричастен"

Снимка: Радио ВИДИН

Точно след два месеца- на 27 октомври, отново ще избираме кметове. В партийните централи тече подготовка за местния вот, номинират се най-подходящите кандидати, подготвят се техните платформи. А за избирателите на преден план е въпросът: Как да изберем правилния кмет - този, който ще бъде в полза на селото, града, общината през следващите 4 години? Какви качества и умения трябва да притежава, за да заслужи доверието ни?


"Преди всичко трябва да не краде и да бъде честен... Трябва да има качества за управляващ... Трябва да бъде честен, да е доказал, че може да направи нещо. Да съумява да намира пари отнякъде. Да се привлекат чужди инвестиции, за да има работа... Тук всички са със самосъзнанието, че Бог е много високо, а управата е далече и са загубили кураж. Без хората един кмет нищо не може да направи...", споделиха хора от Видин.


Иван Аспарухов бе кмет на община Мездра четири мандата. Той не се кандидатира на изборите преди четири година, но сега отново се впуска в надпреварата за кметския пост. Какъв е неговият личен опит и поуките, които си е направил?


"Трябва да има добър екип, добра администрация, да има визия за развитие на общността. Не е въпрос само до пари, трябва нормално планиране и да се движи напред самата общност - дали в инвестиции, дали в инфраструктура, заетост и т.н. Ролята на местната власт е да е най-близо до хората и да помага всячески на обикновения човек в тези тежки времена."


Не са редки случаите в Северозапада, а и в цялата страна, на надценени и излъгали надеждите на избирателите кметове. Утвърдени специалисти в своята професионална област и успешни мениджъри често се провалят като кметове.


"Твърдя, че човек, веднъж докоснал се до частния бизнес, няма място в местната власт. Увреждането е тотално. Когато водиш една общност в неправилна посока, ще стигнеш там, където не трябва. Трябват визионери, а не хора с т. нар. опит. Местната власт е музика, която трябва да бъде свирена от специалисти, които се занимават с обществен бизнес - с хора, институции, с обществения сектор, за да върви общината напред", коментира Иван Аспарухов.


Румен Синьовски бе два поредни мандата- от 2003 до 2011 година кмет на монтанското село Мадан. Ето какво съветва той бъдещите кандидат-кметове:


"Който мисли да става кмет, да не мисли, че ще си оправи пенсията с кметската заплата. Трябва да работи! Във всички области да са му отворени очите: електрификация, водоснабдяване, да помага на училище, на читалище, на черква, на всички организации, които ги има, включително и на арендаторите, за да очаква помощ и от тях. Трябва да е отворен към хората, да е добър организатор иначе не става... Може да е много добър специалист в някоя област, но ако дойде тук, ще му се наложи да му се разкъса мозъкът в различни посоки. Не може да се работи само в едно направление. Това е истината. И да знае, че работата на кмет е денонощна - няма работно време."


Как в България си избираме кмет - гласуваме за личност или по партиен признак? 



"Много трудно е да бъде обобщено. В различните места е по различен начин. Където са силни партийните централи, партийните кандидатури ще са водещи, но ще има места, където ще има силни мажоритарни кандидатури. Важна е спецификата на населеното място, историята на междуличностните отношения и на бизнес отношенията за жалост. Много често, за да разбереш причината да бъде издигната една или друга кандидатура или да бъдат подкрепени от различни политически групи определени кандидати, както и много странните коалиции, които се появяват по места, трябва да познаваш динамиката на личните и на бизнес отношенията. Местната гравитация на исторически стеклите се отношения много силно изкривяват политическата логика. Наблюдавал съм общини, в които е много важно кандидатите да бъдат местни хора. На други места - обратното: толкова са разочаровани от местните, че някой, който е дошъл отвън, има по-големи шансове да бъде подкрепен. На много места предпочитат кандидати от средната класа или дори извънсистемни кандидати, другаде е обратното- предпочитат заможни хора или работодатели. Другаде "мразят богатите" и такъв човек няма как да бъде избран. Бих посъветвал партийните централи да внимават дали техните кандидати имат т.нар. "опасни връзки". Много често кандидатите са оплетени в мрежи от местни обвързаности и е добре централите да знаят това, за да не се изненадат после неприятно", съветва социалният антрополог Харалан Александров.


Да не краде, да е честен, енергичен, деен, да заема ясна и категорична позиция, да не се страхува да иска повече от държавното ръководство, да търси активно средства и инвестиции. Да бъде общественик, организатор, трудолюбив, човечен и съпричастен с проблемите на всеки жител. Общо взето това искат избирателите от кандидатите за кмет. Дали ще има такива, предстои да разберем - на 27 октомври...

Повече по темата- в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00