Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпочитаният кмет: "Да е честен, деен, човечен и съпричастен"

Снимка: Радио ВИДИН

Точно след два месеца- на 27 октомври, отново ще избираме кметове. В партийните централи тече подготовка за местния вот, номинират се най-подходящите кандидати, подготвят се техните платформи. А за избирателите на преден план е въпросът: Как да изберем правилния кмет - този, който ще бъде в полза на селото, града, общината през следващите 4 години? Какви качества и умения трябва да притежава, за да заслужи доверието ни?


"Преди всичко трябва да не краде и да бъде честен... Трябва да има качества за управляващ... Трябва да бъде честен, да е доказал, че може да направи нещо. Да съумява да намира пари отнякъде. Да се привлекат чужди инвестиции, за да има работа... Тук всички са със самосъзнанието, че Бог е много високо, а управата е далече и са загубили кураж. Без хората един кмет нищо не може да направи...", споделиха хора от Видин.


Иван Аспарухов бе кмет на община Мездра четири мандата. Той не се кандидатира на изборите преди четири година, но сега отново се впуска в надпреварата за кметския пост. Какъв е неговият личен опит и поуките, които си е направил?


"Трябва да има добър екип, добра администрация, да има визия за развитие на общността. Не е въпрос само до пари, трябва нормално планиране и да се движи напред самата общност - дали в инвестиции, дали в инфраструктура, заетост и т.н. Ролята на местната власт е да е най-близо до хората и да помага всячески на обикновения човек в тези тежки времена."


Не са редки случаите в Северозапада, а и в цялата страна, на надценени и излъгали надеждите на избирателите кметове. Утвърдени специалисти в своята професионална област и успешни мениджъри често се провалят като кметове.


"Твърдя, че човек, веднъж докоснал се до частния бизнес, няма място в местната власт. Увреждането е тотално. Когато водиш една общност в неправилна посока, ще стигнеш там, където не трябва. Трябват визионери, а не хора с т. нар. опит. Местната власт е музика, която трябва да бъде свирена от специалисти, които се занимават с обществен бизнес - с хора, институции, с обществения сектор, за да върви общината напред", коментира Иван Аспарухов.


Румен Синьовски бе два поредни мандата- от 2003 до 2011 година кмет на монтанското село Мадан. Ето какво съветва той бъдещите кандидат-кметове:


"Който мисли да става кмет, да не мисли, че ще си оправи пенсията с кметската заплата. Трябва да работи! Във всички области да са му отворени очите: електрификация, водоснабдяване, да помага на училище, на читалище, на черква, на всички организации, които ги има, включително и на арендаторите, за да очаква помощ и от тях. Трябва да е отворен към хората, да е добър организатор иначе не става... Може да е много добър специалист в някоя област, но ако дойде тук, ще му се наложи да му се разкъса мозъкът в различни посоки. Не може да се работи само в едно направление. Това е истината. И да знае, че работата на кмет е денонощна - няма работно време."


Как в България си избираме кмет - гласуваме за личност или по партиен признак? 



"Много трудно е да бъде обобщено. В различните места е по различен начин. Където са силни партийните централи, партийните кандидатури ще са водещи, но ще има места, където ще има силни мажоритарни кандидатури. Важна е спецификата на населеното място, историята на междуличностните отношения и на бизнес отношенията за жалост. Много често, за да разбереш причината да бъде издигната една или друга кандидатура или да бъдат подкрепени от различни политически групи определени кандидати, както и много странните коалиции, които се появяват по места, трябва да познаваш динамиката на личните и на бизнес отношенията. Местната гравитация на исторически стеклите се отношения много силно изкривяват политическата логика. Наблюдавал съм общини, в които е много важно кандидатите да бъдат местни хора. На други места - обратното: толкова са разочаровани от местните, че някой, който е дошъл отвън, има по-големи шансове да бъде подкрепен. На много места предпочитат кандидати от средната класа или дори извънсистемни кандидати, другаде е обратното- предпочитат заможни хора или работодатели. Другаде "мразят богатите" и такъв човек няма как да бъде избран. Бих посъветвал партийните централи да внимават дали техните кандидати имат т.нар. "опасни връзки". Много често кандидатите са оплетени в мрежи от местни обвързаности и е добре централите да знаят това, за да не се изненадат после неприятно", съветва социалният антрополог Харалан Александров.


Да не краде, да е честен, енергичен, деен, да заема ясна и категорична позиция, да не се страхува да иска повече от държавното ръководство, да търси активно средства и инвестиции. Да бъде общественик, организатор, трудолюбив, човечен и съпричастен с проблемите на всеки жител. Общо взето това искат избирателите от кандидатите за кмет. Дали ще има такива, предстои да разберем - на 27 октомври...

Повече по темата- в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21