Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предпочитаният кмет: "Да е честен, деен, човечен и съпричастен"

Снимка: Радио ВИДИН

Точно след два месеца- на 27 октомври, отново ще избираме кметове. В партийните централи тече подготовка за местния вот, номинират се най-подходящите кандидати, подготвят се техните платформи. А за избирателите на преден план е въпросът: Как да изберем правилния кмет - този, който ще бъде в полза на селото, града, общината през следващите 4 години? Какви качества и умения трябва да притежава, за да заслужи доверието ни?


"Преди всичко трябва да не краде и да бъде честен... Трябва да има качества за управляващ... Трябва да бъде честен, да е доказал, че може да направи нещо. Да съумява да намира пари отнякъде. Да се привлекат чужди инвестиции, за да има работа... Тук всички са със самосъзнанието, че Бог е много високо, а управата е далече и са загубили кураж. Без хората един кмет нищо не може да направи...", споделиха хора от Видин.


Иван Аспарухов бе кмет на община Мездра четири мандата. Той не се кандидатира на изборите преди четири година, но сега отново се впуска в надпреварата за кметския пост. Какъв е неговият личен опит и поуките, които си е направил?


"Трябва да има добър екип, добра администрация, да има визия за развитие на общността. Не е въпрос само до пари, трябва нормално планиране и да се движи напред самата общност - дали в инвестиции, дали в инфраструктура, заетост и т.н. Ролята на местната власт е да е най-близо до хората и да помага всячески на обикновения човек в тези тежки времена."


Не са редки случаите в Северозапада, а и в цялата страна, на надценени и излъгали надеждите на избирателите кметове. Утвърдени специалисти в своята професионална област и успешни мениджъри често се провалят като кметове.


"Твърдя, че човек, веднъж докоснал се до частния бизнес, няма място в местната власт. Увреждането е тотално. Когато водиш една общност в неправилна посока, ще стигнеш там, където не трябва. Трябват визионери, а не хора с т. нар. опит. Местната власт е музика, която трябва да бъде свирена от специалисти, които се занимават с обществен бизнес - с хора, институции, с обществения сектор, за да върви общината напред", коментира Иван Аспарухов.


Румен Синьовски бе два поредни мандата- от 2003 до 2011 година кмет на монтанското село Мадан. Ето какво съветва той бъдещите кандидат-кметове:


"Който мисли да става кмет, да не мисли, че ще си оправи пенсията с кметската заплата. Трябва да работи! Във всички области да са му отворени очите: електрификация, водоснабдяване, да помага на училище, на читалище, на черква, на всички организации, които ги има, включително и на арендаторите, за да очаква помощ и от тях. Трябва да е отворен към хората, да е добър организатор иначе не става... Може да е много добър специалист в някоя област, но ако дойде тук, ще му се наложи да му се разкъса мозъкът в различни посоки. Не може да се работи само в едно направление. Това е истината. И да знае, че работата на кмет е денонощна - няма работно време."


Как в България си избираме кмет - гласуваме за личност или по партиен признак? "Много трудно е да бъде обобщено. В различните места е по различен начин. Където са силни партийните централи, партийните кандидатури ще са водещи, но ще има места, където ще има силни мажоритарни кандидатури. Важна е спецификата на населеното място, историята на междуличностните отношения и на бизнес отношенията за жалост. Много често, за да разбереш причината да бъде издигната една или друга кандидатура или да бъдат подкрепени от различни политически групи определени кандидати, както и много странните коалиции, които се появяват по места, трябва да познаваш динамиката на личните и на бизнес отношенията. Местната гравитация на исторически стеклите се отношения много силно изкривяват политическата логика. Наблюдавал съм общини, в които е много важно кандидатите да бъдат местни хора. На други места - обратното: толкова са разочаровани от местните, че някой, който е дошъл отвън, има по-големи шансове да бъде подкрепен. На много места предпочитат кандидати от средната класа или дори извънсистемни кандидати, другаде е обратното- предпочитат заможни хора или работодатели. Другаде "мразят богатите" и такъв човек няма как да бъде избран. Бих посъветвал партийните централи да внимават дали техните кандидати имат т.нар. "опасни връзки". Много често кандидатите са оплетени в мрежи от местни обвързаности и е добре централите да знаят това, за да не се изненадат после неприятно", съветва социалният антрополог Харалан Александров.


Да не краде, да е честен, енергичен, деен, да заема ясна и категорична позиция, да не се страхува да иска повече от държавното ръководство, да търси активно средства и инвестиции. Да бъде общественик, организатор, трудолюбив, човечен и съпричастен с проблемите на всеки жител. Общо взето това искат избирателите от кандидатите за кмет. Дали ще има такива, предстои да разберем - на 27 октомври...

Повече по темата- в прикачения звуков файл.


Вижте още

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45

Ще бъдем ли по-добри?

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г. "Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да..

публикувано на 18.02.20 в 13:59

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16