Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диетите през лятото

Лятото е най-благоприятния сезон за диети, защото навън е горещо и в повечето случаи не ни се яде нищо тежко, нищо калорично и прибягваме към плодове, зеленчуци, фрешове и т.н., а и все пак кой не му се иска да свали някое килце за лятото?  Здравословно ли е, все пак, да ограничим тялото си от прием на въглехидрати, мазнини, желязо?  Според специалисти след зимните месеци, когато се яде по-тежка храна, по-леката диета през летните горещини действа изключително разтоварващо за организма. Дали се храним с по-лека храна през лятото? Потърсихме отговора с анкета:

"Здравословно е, трябва да се правят диети, за да живеем повече... Не трябва да ядем запръжки и тежки храни... Мисля, че е полезно, трябва да ядем зеленчуци и плодове... Аз се ограничавам от местните продукти... Трябва да се ограничаваме от мазно и да ядем повече плодове и зеленчуци... Храня се еднакво през цялата година... Аз ям само месо... Смятам, че зимата трябва да пазим диета, не лятото... Месото не е за предпочитане лятото..." 

Снимка
Най-важният фактор за успеха както при диетите, така и при всяко друго начинание, е личната ни увереност, че искаме да се справим. Според д-р Иванела Тодорова е много важно да спазваме диета не чрез глад, а чрез количество:

"Хората решават, че най-лесния начин да се справят с килограмите е отказвайки се напълно от храна, било в рамките на целия ден, седмица или дори целия месец. Това е изключително грешно и вредно. Приемайки само плодове и зеленчуци ограничаваме организма ни от белтъци, желязото, което ни носи месото и много други необходими за организма съставки. Добре е да се ограничи приема на наситените мазнини, като пържено и много мазно. Това не означава, че печеното месо на скара е вредно. Трябва да яден поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща или нахут. Те са източник на протеини, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати. В Интернет е по-лесно да се натъкнеш на абсолютно грешната диета за твоя организъм. Затова моя съвет е, не определяйте сами режима си и не забравяйте да се храните. Човек е необходимо да яде 5 пъти на ден, но в умерени количества.
Ако ще започвате диета нека да бъде консултирана с професионалист или поне обогатена с всичко, от което има нужда тялото ни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15