Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диетите през лятото

Лятото е най-благоприятния сезон за диети, защото навън е горещо и в повечето случаи не ни се яде нищо тежко, нищо калорично и прибягваме към плодове, зеленчуци, фрешове и т.н., а и все пак кой не му се иска да свали някое килце за лятото?  Здравословно ли е, все пак, да ограничим тялото си от прием на въглехидрати, мазнини, желязо?  Според специалисти след зимните месеци, когато се яде по-тежка храна, по-леката диета през летните горещини действа изключително разтоварващо за организма. Дали се храним с по-лека храна през лятото? Потърсихме отговора с анкета:

"Здравословно е, трябва да се правят диети, за да живеем повече... Не трябва да ядем запръжки и тежки храни... Мисля, че е полезно, трябва да ядем зеленчуци и плодове... Аз се ограничавам от местните продукти... Трябва да се ограничаваме от мазно и да ядем повече плодове и зеленчуци... Храня се еднакво през цялата година... Аз ям само месо... Смятам, че зимата трябва да пазим диета, не лятото... Месото не е за предпочитане лятото..." 

Снимка
Най-важният фактор за успеха както при диетите, така и при всяко друго начинание, е личната ни увереност, че искаме да се справим. Според д-р Иванела Тодорова е много важно да спазваме диета не чрез глад, а чрез количество:

"Хората решават, че най-лесния начин да се справят с килограмите е отказвайки се напълно от храна, било в рамките на целия ден, седмица или дори целия месец. Това е изключително грешно и вредно. Приемайки само плодове и зеленчуци ограничаваме организма ни от белтъци, желязото, което ни носи месото и много други необходими за организма съставки. Добре е да се ограничи приема на наситените мазнини, като пържено и много мазно. Това не означава, че печеното месо на скара е вредно. Трябва да яден поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща или нахут. Те са източник на протеини, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати. В Интернет е по-лесно да се натъкнеш на абсолютно грешната диета за твоя организъм. Затова моя съвет е, не определяйте сами режима си и не забравяйте да се храните. Човек е необходимо да яде 5 пъти на ден, но в умерени количества.
Ако ще започвате диета нека да бъде консултирана с професионалист или поне обогатена с всичко, от което има нужда тялото ни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио..

публикувано на 01.08.24 в 15:50