Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще останат ли у нас младите, ако не плащат данък върху доходите

Снимка: Радио Видин

Може ли освобождаването от данък върху доходите да стимулира младите хора да остават в България, вместо да емигрират? Подобна мярка беше въведена в Полша в началото на август, като от нея могат да се възползват повече от 2 милиона души до 26-годишна възраст. Внесен от управляващите консерватори, законопроектът бе подкрепен от 419 депутати. Съгласно текста, възнагражденията на лицата под 26 години, ако не надвишават 85 500 злоти бруто (20 000 Евро) годишно, няма да бъдат облагани с данък, който в Полша е 18 процента. Мярката е одобрена от Сената и подписана от президента и е в сила от 1 август, а според вносителите на законопроекта, тя ще засегне над два милиона души. 
Може ли подобна промяна да бъде въведена и у нас и ще заработи ли успешно тя? Икономистите в България споделят различни мнения за ефекта от подобно данъчно облекчение у нас. Въведената в Полша мярка коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика:

"При данъчна ставка от 10% върху дохода и същевременно значително разминаване между средните доходи в България и по-богатите Западноевропейски страни, такава промяна би имала много малък ефект върху избора за миграция или оставане в България"- подчерта Лъчезар Богданов и допълни: "През последните година и половина имаме значително по- малко българи, които отиват да работят в чужбина, говорим нетно, спрямо тези, които се връщат у нас, особено с Великобритания това е много видно." 

Как коментират предложението синдикатите? Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" подобна реформа в данъчната система няма е от решаващо значение за оставането на младите хора в България. Приложима ли е, според нея, подобна промяна и у нас?

"Разбира се, че е приложима. Доколко, обаче това ще помогне за оставането на младите хора в България- аз лично съм много скептична. Ако погледнем числата при средна работна заплата от 1 200 лева, човекът ще си спести 108 лева. Тези 108 лева ще задържат ли един млад човек, който смята, че има много по-добра перспектива, приятелска среда да си тръгне от България- според мен не"- каза Ваня Григорова.

Сдружение "Активно общество" работи с млади хора от Видин и региона от години. Да си млад човек във Видин е неангажиращо, непълноценно, ограничаващо и подтисническо. Ще помислите, че е прекалено казано, но съвсем не е така, казва Радослав Георгиев, председател на Сдружението.

"Поздравления за Полша! Бих казал, че добри резултати  и навременни резултати се правят само с такива мерки, които са големи, сериозни и директни. Всичко друго, което е поетапно, перспективно е много хубаво, но виждаме, че политическата обстановка е такава, че по-скоро се налага едно мандатно мислене, което не дава възможност за стратегически планове"- коментира Радослав Георгиев. Според него подобни мерки са нужни, особено за нашия край, където бизнесът не успява да генерира необходимия ресурс за нормални работни заплати и поощрения за работещите. В тази връзка подобни данъчни облекчения биха били от полза за младите предприемачи.

По темата разговаряхме и с жителка на Видин, чиито деца от години живеят и работят в САЩ. Според нея трябва да бъдат взети спешни мерки, за да бъдат задържани младите хора в страната и една от тях е именно намаляването на данъчната тежест:

"Трябва де се прави нещо за младежта, за да останат ... Моите две дъщери са в чужбина точно заради заплащането. Бяхме в Америка наскоро- плащат им добре, за да могат да си плащат кредитите за къща, две коли и обзавеждане. Стандартът на живот много ми хареса за обикновен емигрант"- обясни жителката на Крайдунавския град.

Доходите в България се увеличават, а евтината работна ръка остава във времената на кризата, категорични са икономистите. Догонването на заплатите в други европейски държави обаче зависи и от производството на по- скъпо струващи стоки у нас и износа им на други пазари. Младите хора винаги са били основен двигател на процесите в обществото. Дали ще останат тук, само времето ще покаже, а за да имат стимул да го направят- обществото трябва да им подаде ръка.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45

Ще бъдем ли по-добри?

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г. "Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да..

публикувано на 18.02.20 в 13:59

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16