Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още изчакват с имената на кандидатите за кмет на Видин

Снимка: Радио ВИДИН


Започна регистрацията на партиите и коалициите за местния вот. За област Видин са ясни някои от имената на кандидати за кметове. Кои са номинациите и какъв да е кметът, как партиите ще участват в изборите за кметове и общински съветници и кого ограничава законът?  По темата в "Посоките на делника" говорят областните председатели на политически партии- Владимир Тошев от ГЕРБ, Димитър Велков от БСП, Генади Велков от СДС, както и Росица Кирова от Гражданско обединение "Единни за промяна". Ситуацията в Монтана и Враца представят сътрудниците ни - Любо Андреев и Жоро Александров.


ГЕРБ първи се регистрираха в Централната избирателна комисия като партия, която ще участва в местните избори. Очаква се категоричното решение за кандидат за кмет на Видин. Според народния представител Владимир Тошев, който е и председател на областната организация, драми няма, на повечето места са ясни листите и кандидатите:


"Ние спазихме традицията, откакто съществуваме като партия и се регистрирахме първи в Централната избирателна комисия на национално ниво. Общинските избирателни комисии вече са назначени. Следва на общинско равнище да се регистрират партиите и коалициите. Ние също ще се регистрираме във всички общини за участие. 100% яснота за Видин ще има, когато излезе решението на Изпълнителната комисия, подписано от председателя на партията Бойко Борисов и за кандидатите за кметове на общини, и за кметове на кметства и за общинските листи.


Мисля, че драми при нас в цялата област няма. На повечето места наистина са ясни листите и кандидатите. Очакваме сега решението за най-голямата община, това е областният център Видин. След разговори с премиера мисля, че сегашният кмет  Огнян Ценков има реални шансове да бъде отново номиниран за кандидат, но може би ще има и някакво социологическо проучване, което да потвърди резултатите от досегашната му дейност, нагласите на видинчани и надявам се премиерът в срок до няколко дни да вземе окончателно решение и от Изпълнителната комисия да бъдат пуснати решения за регистрация в Общинска избирателна комисия."


Сегашните кметове от ГЕРБ в Бойница, Димово, Кула и Ружинци- Анета Генчева, Лозан Лозанов, Владимир Владимиров и Александър Александров ще са кандидати за следващ мандат. За община Ново село подкрепата на ГЕРБ е за Георги Стоенелов, каза още Владимир Тошев. Според председателя на Областния съвет на ГЕРБ във Видин успешният кмет трябва да е в тясно сътрудничество с централната власт, одобряван от хората, контактен и достъпен не само за проблемите на общината.


От БСП очакват конференцията във Видин в събота, за да бъде определен кандидатът за кмет на общината. Засега има само номинирани от основните партийните организации. След това Националният съвет ще утвърди кандидатурата, обясни Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП:


"За региона вече преминаха някои от конференциите и общите събрания. Към момента мога да кажа със сигурност, че кандидат в Брегово е Милчо Лалов, в Димово Наташа Трайкова, в Макреш Митко Левчев. Това са все кандидати, които са познати. Ползват се с добро име. Някои от тях управляват общините и в момента. Смеем да твърдим, че това ще бъдат едни избираеми кандидати, с които сигурно ще се похвалим след това. Предстоят още конференции. Крайният срок за провеждането им е до 8 септември. Това е неделя. Във Видин конференцията ще бъде на 7-ми септември. Имената, които се спрягат за Видин, т.е. имена, които са подадени от основните партийни организации за прогласуване на конференцията, са: Любомир Георгиев, Людмил Димитров, Борислав Василев, Огнян Асенов, професор Пламен Цветанов, Филип Попов, Димитър Велков, Герго Гергов. Това са имена, на доказали се в голяма част от тях социалисти. Има и имена на хора, които са от гражданската квота, доказали се специалисти. Аз смятам, че ние нямаме слаби имена в тази област, само силни имена. Предстои конференция, която в състав мисля, че беше над 150 човека, да утвърди най-добрия според социалистите кандидат. Решението тук ще бъде утвърдено след това от Национален съвет. Такъв е редът в Българска социалистическа партия. Вотът за кандидата за кмет ще бъде таен, освен ако 2/3 от присъстващите в залата не преценят да е явен, но не мисля, че ще се върви към явен. По-скоро вотът ще е таен."


Според Димитър Велков, кметовете, издигнати от БСП трябва да споделят идеята на социалистите и да изпълняват политиката на партията. Освен това е необходимо да се грижат за благосъстоянието на гражданите в съответните региони и да се утвърдят като успешни.


СДС също все още няма окончателно решение за местните избори за Видин. На централно ниво от партията подписаха рамково споразумение за съвместно явяване с ГЕРБ, но решенията ще са на местните структури. Изчаква се ГЕРБ да обяви кандидата си за кмет на Видин, обясни председателят на Областния съвет на СДС Генади Велков:


"Ние още нямаме окончателно решение за местните избори за град Видин. Вие вероятно имате предвид това, че на национално ниво беше подписано споразумение за общо явяване на изборите, но то е явяване там, където наистина вече има постигнато споразумение. Това споразумение е по-скоро за подкрепа на втори тур. Разбира се на един втори тур нито СДС, нито ГЕРБ имат алтернатива, освен да подкрепят десните кандидати. Има споразумения за София, за Бургас, за Стара Загора и за Пловдив за общо явяване. Имаме издигнати кандидати в Монтана, Плевен и Кюстендил…В област Видин ще работим и ще подкрепяме кандидатите на ГЕРБ в община Белоградчик, в община Ружинци, община Кула и община Бойница. В Димово ще имаме свой кандидат, най-вероятно в община Ново село също. Те са достатъчно известни, общински съветници са и в момента от коалиция "Надежда", с която работеше СДС. Все още във Видин нямаме подписано споразумение с ГЕРБ. Възможно е да има такова споразумение. Чакам да видя кой ще е кандидатът на политическа партия ГЕРБ."


Представители на Гражданско обединение "Единни за промяна", които влязоха в сегашния общинския съвет във Видин чрез партии, регистрирани за участие, сега няма да могат да използват името си. Кандидатът на коалиция "Единни за промяна" Росица Кирова стигна до балотаж за кмет на предишния вот. Промените в законодателната уредба след предишните местни избори сега не допускат гражданското обединение да ползва отново името си. Все още обмислят участието си в местния вот. Ако се включат в надпреварата на местните избори, то ще е само чрез нова партия и нов политически проект, категорична е Росица Кирова:


"Участието на Гражданско обединение "Единни за промяна" на местните избори ще бъде определено от две основни неща. Като начало, доколкото сме запознати, то е предопределено от законодателната база, която след промените, след миналите местни избори, не дава възможност на гражданските обединения да участват като част от някаква коалиция в изборите и най-просто казано, можем да участваме, ако вземем регистрацията на няколко партии, но трябва коалицията ни да носи името на една от партиите, т.е да излезем като партийни кандидатури на някаква партия, която и да е тя, и колкото и добронамерени да са тези, които ни предоставят регистрацията. Това определено е силно неприемливо за всички от "Единни за промяна", защото по този начин губим облика си. Ние сме обединение от различни граждани с различни убеждения и сме обединени от една цел- да направим промяна във Видин, да спасим по някакъв начин това, което е останало от града ни. Не бихме могли да го направим, ако още с участието си в изборите се разделим на членове на тази или онази партия. Затова все още мислим върху възможностите. За голямо съжаление законът е категоричен, местните коалиции получават името на една от партиите, които са ги съставили. Не можем да носим името "Единни за промяна". Не можем като такива да излезем на изборите. Разбира се, ние продължаваме да мислим за варианти и възможности, защото смятаме, че Видин има нужда от алтернатива. Решението ще бъде взето в рамките на още няколко дни…Все още не мога да дам категоричен отговор, защото системата успя да ни победи за съжаление. Така е направен както изборният закон, така и Законът за политическите партии, който казва, че само политически партии могат да участват. Лишават от правото едно гражданско обединение да има думата и да може да участва пряко в политическия живот. … Ние си даваме сметка колко е важно участието в местната власт, но за нас то не е на всяка цена. Всички си даваме сметка, че участието трябва да бъде през политическа партия и проект и ако това бъде през такава партия или проект, ще бъде през нова партия и нов политически проект."


Само двама кандидати за общински кметове в област Монтана обявиха официално кандидатурите си, съобщи Любо Андреев. Според достоверни източници всички настоящи градоначалници ще се явят отново, без община Георги Дамяново. За община Монтана действащият кмет Златко Живков ще се кандидатира за шести пореден мандат, към момента той  има подкрепата на още няколко партии.

БСП противопоставиха на Живков собственика на печатница и издател на вестник в Монтана Илия Илиев. Нина Петкова е номинирана и за Георги Дамяново, където досегашната кметица Цветелина Александрова се е отказала. Във Вършец, Чипровци, Бойчиновци, Лом, Брусарци и Якимово ГЕРБ предлага досегашните граноданачалници - Иван Лазаров, Пламен Петков, Светлин Сретениев, Пенка Пенкова, Наташа Младенова и Георги Георгиев. В Берковица най-много гласове има Димитранка Каменова, която най-вероятно ще се бори с досегашният кмет Милчо Доцов. За Медковец и Вълчедръм се очаква за пореден мандат да се кандидатират дългогодишните градоначалници - Венцислав Евгениев и Иван Барзин.

Кандидатите за кмет на Враца все още не са ясни, макар че в партийните централи кипи трескава подготовка по огласяването им, съобщава Жоро Александров.

Най-сигурно е, че настоящият градоначалник Калин Каменов отново ще се кандидатира и ще се опита да се пребори за втори мандат. Всъщност, ако го направи, това ще е голям успех, тъй като през последния четвъртък във Враца само един кмет е успявал да повтори мандата си - това е покойният Румен Стоманарски.

Най-сериознен опонент на Каменов изглежда бизнесменът Момчил Младенов, който беше управител на общинското дружество БКС в началото на мандата на настоящия кмет, а после стана и областен управител при правителството на Пламен Орешарски. На този етап все още не е известна формулата на коалицията, която го издига.

От ВМРО също не са казали със сигурност кого ще номинират, макар вече да е ясно, че това е настоящият депутат и бивш заместник-кмет Красимир Богданов.

Агроекспертът Йордан Малджански също смята да се впусне в надпреварата. Спекулации намесват в борбата още настоящият съветник Владислава Лакова, която се очаква да поведе коалиция от десни партии. Вероятно изненади ще има и в последния момент.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво ще стане с цените на електроенергията за битовите потребители

Приетите промени в Закона за енергетиката от 2023 г. откриват следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия , който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на регулиран пазар за битовите потребители до 2026 година.  Отпада задължението на Комисията за енергийно и водно регулиране..

публикувано на 18.03.24 в 15:02

Кузман Илиев: Исторически заплахи са надвиснали над България

Преговорите преди ротацията продължават.  Ще постигнат ли съгласие управляващите партньори?  Сглобка или избори?  Политическото статукво в страната дискутирахме в "Посоките на делника" с Кузман Илиев, председател на гражданското движение "България може", икономист, политически анализатор и автор на книгата "България може сама". Радио ВИДИН : В..

публикувано на 14.03.24 в 10:00

Започна ли плавното преминаване към електромобилите

Ерата на електромобилите наближава и до няколко години се очаква те да са огромен дял от всички превозни средства.  През последните години глобалните продажби на напълно електрически (BEV) и хибридни превозни средства (PHEV) не спират да растат. За 2023 г. те са нараснали с 31%, а година по-рано - през 2022 г., постигнатото увеличение е 60%,..

публикувано на 13.03.24 в 11:00

Ротация в кабинета или нови предсрочни избори?

След два дни на преговори  между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, започнаха и консултациите при президента Радев с парламентарно представените политически сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.  "Въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентарна подкрепа,..

публикувано на 12.03.24 в 11:54

Бюджет за всяко едно село

Финансова самостоятелност при управлението на кметствата - не за първи път настояват за такава възможност кметовете на малките населени места.  Всяко едно село в община Белоградчик ще получи собствен бюджет. Решението е гласувано от Общинския съвет, средствата са заложени в тазгодишния бюджет на Общината.  "Заложихме в тазгодишния бюджет..

публикувано на 11.03.24 в 15:31

Село Средогрив в очакване на магазин, автобус и нови пътища

Средогрив е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, област Видин.  Средогрив е разположено на 276 метра надморска височина от североизточната страна на предбалканския рид Ведерник. На 12 километра е Белоградчик и на 40 километра е Монтана. През селото минава река Лом.  Общо 70 са жителите, които живеят тук постоянно...

публикувано на 08.03.24 в 13:00

Опасна мода: Да караш бързо и да се похвалиш в интернет

Клипове на шофьори, управляващи автомобили с особено висока скорост , нееднократно привличат медийното и обществено внимание в последно време. От началото на годината във Враца има няколко случая на публикувани в социалните мрежи видеоклипове, показващи шофиране с висока скорост, а рекордното установено превишаване на скоростта е с над 100 км..

публикувано на 07.03.24 в 11:15