Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кои са и какво обещават претендентите за кметове в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

На 27 октомври предстоят поредните местни избори. Предизборната кампания под една или друга форма вече започна в Северозападна България. Ясни са и основните претенденти за кметските постове. Икономическото развитие и овладяване на обезлюдяването и безработицата са основните тезиси, на които се опират кандидатите във все още най-бедния регион на Европейския съюз.

Сегашният кмет на Видин Огнян Ценков получи подкрепата на управляващата партия ГЕРБ за още един мандат:

"Трябва да продължим напред. Едно от нещата, които ме мотивират, е, че спечелих доверието на видинските граждани. Има промяна към по-добро. Много е показателно, че безработицата в община Видин 2014 година е била 14%, а в момента е 7%, т.е. се движим с много бързи темпове, като сме намалили безработицата наполовина за тези 4 години."

Срещу Огнян Ценков БСП противопоставя в кметската битка дългогодишния преподавател по история и директор на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Любомир Георгиев:

"Ще разчитам не само на гласовете на социалистите, а и на всички хора, които искат промяната в града, които искат да настъпят по-добри години, да се оживи този край, да стане наистина цветущ и да се връщат младите хора."

Останалите кандидати за кметското място във Видин са: д-р Цветан Ценков, издигнат от местна дясна коалиция, бившият кмет Герго Гергов, издигнат от "Атака" и ЗС "Ал. Стамболийски", бившият депутат Иван Иванов е номинацията на партия АБВ, подкрепена и от НФСБ, общинският съветник и адвокат Красимир Асенов е кандидатът на ДПС, Ненчо Нешев е кандидатурата на партия "Възраждане", Иван Перчински от Радикалдемократическа партия, Богдан Гешев (Обединена социалдемокрация), "Зелените" са подкрепили председателя на Футболен клуб "Дуло" Венцислав Димитров.

Трима са основните претенденти за кметския пост във Враца, прогнозират социолозите. ГЕРБ номинира сегашния кмет Калин Каменов:

"Враца през последните години постигна много и тепърва предстои да постига още. Започнатото трябва да продължи. С моите колеги показахме, че знаем и можем да постигаме видими резултати за Враца."

От БСП заложиха на бившия областен управител и управител на БКС Момчил Младенов:

"Желая да променим управлението на града. В момента е наложен авторитарен режим в Общината- няма достъп на гражданите към властта. Трябва приоритетите ясно да се поставят и обсъждат, а не да са спуснати от един човек."

Очаква се в кметската битка за Враца сериозно да се намеси и кандидатът на ВМРО- народният представител Красимир Богданов:

"Нашият район продължава да бъде най-бедният в ЕС. Има тежки икономически, социални и демографски проблеми, които чакат своето решение. Трябва да сложим край на гетоизирането на община Враца, трябва да има ред във всяко населено място."

Златко Живков управлява община Монтана в последните 20 години. Сега е подкрепен за шести пореден мандат от местна коалиция, която включва СДС/ГЕРБ, Българска нова демокрация, ВМРО и Земеделски народен съюз:

"Амбициите ми са свързани с жизнения стандарт, с развитието на града и общината и съм убеден, че това ще стане. Това, на което се надявам, както е било винаги досега и в петте мандата- категоричен първи тур."   


От БСП изправят срещу Златко Живков собственика на печатница в Монтана Илия Илиев:

"Искам реално да направим промяна, която да даде нова посока на развитие на град Монтана и на община Монтана. От 2000 година насам са напуснали над 15 000 жители, а това са предимно млади хора."


В Белоградчик кметът Борис Николов бе подкрепен за още един мандат от БСП:

"Ще разчитам свършеното до момента да говори за моята кандидатура. Отчитам всичко това, което е направено и продължавам моята политика в тази област, а тя е много простичка и досега дава резултати- косвено и пряко повишаване на благосъстоянието на моите съграждани."

Основен конкурент на Борис Николов за кметското място в Белоградчик ще бъде кандидатът на ГЕРБ Ивайло Конов- бивш офицер в Граничното полицейско управление, в момента притежава частен бизнес:

"Нашите приоритети са стабилизиране на финансовото състояние на Община Белоградчик, да подобрим вътрешния ред и сигурност чрез изграждане на видеонаблюдение, подмяна на остарялата ВиК мрежа, изграждане на пречиствателна станция, подобряване на инфраструктурата. Гарантирам запазването на болницата. Ще работим и за развитието на туризма."

В община Мездра бизнесменът Мирослав Захариев е кандидатът за кмет на ГЕРБ. Кандидатурата му е подкрепена и от коалиционния партньор ВМРО. Захариев е строителен предприемач. БСП пък подкрепи сегашния кмет Генади Събков за още един мандат. В кметската битка в Мездра влиза и Иван Аспарухов, който бе кмет на общината в продължение на четири мандата. Кандидатурата му е издигната от партия АБВ.

Крайният срок за регистрация на кандидатите за кметове и листите за общински съветници изтича днес, след което ще са ясни всички имена, които влизат в кампанията за предстоящите местни избори.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят..

публикувано на 28.10.20 в 12:30

COVID-19 упорито настъпва и в Северозапада

България е засегната от втора вълна на разпространение на COVID-19 и по всичко личи, че положението сега е значително по-сериозно от пролетта. През последните седмици случаите на заразени рязко се увеличиха. За да се стигне до рекордните 2243 нови случая на коронавирус за последното денонощие. По-притеснителното е, че близо 30% от направените вчера..

публикувано на 27.10.20 в 14:10

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07