Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще спрат ли злоупотребите с болнични

Снимка: Радио ВИДИН

Да се въведе период на изчакване при изплащане на болничните- за това настоява Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. По проблема се проведе и кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове- вреден за обществото феномен", с участието на представители на социалното и здравното министерство, на НОИ, на законодателната и изпълнителната власт. Последните няколко години има увеличение на издадените болнични листове. До 2012 година има плавно намаляване на болничните листи, но след това се увеличават двойно.

"От 1 350 000 до 2 750 000 броя болнични листи в годината при относително един и същ брой на наетите лица. Установихме, че през 2010 година като антикризисна мярка беше въведена промяната първите три дни да се плащат от работодателя. Мярка, която в първите години на криза е подействала и дала своето отражение в намаляване на болничните листи. Но след 2012 вече има обратен ефект, като те  се удвояват", каза Добрин Иванов- изпълнителен директор на АИКБ.

СнимкаРаботодателската организация смята, че причините са  две- липсата на нарушаване на финансовия интерес на служителя и занижения контрол.


"На практика издаването на болничен лист, който не отговаря на действителното здравословно състояние на работника е едно ненаказуемо деяние. За последните 3 години, от 2016 до 2018 година, обжалвани са 10 000 болнични, отменени са 3 000 от тях, а са наказани само средно 7 лекаря на година."


От АИКБ предлагат да се въведе период на изчакване от 3 дни, в който да не се изплаща обезщетение, след което да се включи работодателят като страна, която да плаща част от обезщетението и след това периодът на обезщетение да се поема от Националния осигурителен институт /НОИ/.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България има предложения за промени и допълнения в нормативните документи, регламентиращи ползването на обезщетения за временна и трайна нетрудоспособност. Предложенията са свързани с оптимизиране на дейностите по издаването на болнични и контролът, съответно санкциите за недобросъвестни ползватели на обезщетения за временна нетрудоспособност. От сдружението предлагат отговорност да носи и ползвателят на обезщетението за временна нетрудоспособност, обясни д-р Костадин Сотиров- член на Управителния съвет на организацията:

"Ползвателите на болнични листове да поемат и те своята отговорност, относно спазването на режима, който лекарят е назначил, спазването на реда за контролните прегледи."

Нарушителят да търпи и санкции, които могат да бъдат: анулиране на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ; обявяване на отсъствието за самоотлъчка; налагане на парична санкция на ползвателя.

СнимкаОрганът, който извършва проверки на сигнали за издадени болнични в нарушение на нормативната уредба е Регионалната здравна инспекция. Д-р Ангел Тосев е директор на дирекция "Медицински дейности" в Регионална здравна инспекция /РЗИ/- Видин и председател на Регионалния съвет по експертиза на временната неработоспособност:

"Тук става въпрос за болнични, издадени в нарушение на изискванията и реда на нормативната уредба. От началото на годината към Регионалния съвет към РЗИ- Видин, директно към нас са постъпили 8 жалби от работодатели, относно правилността на издаване на тези болнични... От тях 6 болнични листове са потвърдени и два са отменени."

При постъпване на жалба в РЗИ, жалбата, заедно с болничния лист се изпращат за повторна експертиза на съответната ЛКК или ТЕЛК. Санкционирани лекари за издадени болнични в разрез с нормативната наредба няма. Работодателите подават жалби и в НОИ.

"Работодателят участва в осигурителната вноска на работника. 60% от осигурителната вноска на работника плаща работодателят и 40% плаща работникът. В рамките на тази осигурителна вноска е осигуряването за пенсии, осигуряването за безработица и осигуряването за временна нетрудоспособност. Тези болнични са именно в осигуряването за временна нетрудоспособност. Първо- трябва да се плащат и второ- трябва да се плащат от НОИ", коментира за БНР икономическият експерт Мика Зайкова.

Снимка За трите области на Северозападна България- Видин, Враца и Монтана, за първите шест месеца на тази година НОИ е отчел по-малко болнични листове, спрямо същия период на миналата година.

За Видин са подадени 8 592 при 8 881. За област Враца- 28 665 при 30 039 и за област Монтана- 17 806 при 19 621 за същия период на 2018 година. За област Видин болничните са с 289 по- малко болнични, за Враца- с 1 374 и за Монтана- с 1 815 по- малко.

За област Видин през първото шестмесечие на 2018 година са обжалвани 74 болнични, отменени са 13. За същия период на тази година са обжалвани 204 и отменени- 63. За област Враца през първите шест месеца на миналата година са обжалвани 56 болнични, отменени са 12. За същия период на 2019 година са обжалвани 148 болнични, отменените са 24. За област Монтана през първото полугодие на 2018 година са обжалвани 22 болнични листа, 4 са отменени. За първото полугодие на 2019 година 216 болнични са обжалвани, 38 са отменени.

От Националния осигурителен институт посочват основните причини за обжалване на болничните листове:
- Надвишаване на еднолично издадените от личните лекари болнични листове за повече от 14 дни без прекъсване и в прекъсване с неработни и празнични дни;
- Издадени болнични листове за период повече от 180 дни без прекъсване без решение на ТЕЛК;
- Издадени болнични листове за диагноза, за която лицето има определена трайна неработоспособност с решение на ТЕЛК;
- Продължителност на временната неработоспособност - несъответствие между диагнозата и продължителността на временната неработоспособност.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят..

публикувано на 28.10.20 в 12:30

COVID-19 упорито настъпва и в Северозапада

България е засегната от втора вълна на разпространение на COVID-19 и по всичко личи, че положението сега е значително по-сериозно от пролетта. През последните седмици случаите на заразени рязко се увеличиха. За да се стигне до рекордните 2243 нови случая на коронавирус за последното денонощие. По-притеснителното е, че близо 30% от направените вчера..

публикувано на 27.10.20 в 14:10

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07