Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ненужните...

Снимка: Радио ВИДИН
"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел преодоляване на стереотипи и псевдонаучни тълкувания. Тематичният блок на тазгодишната академична година е "Ненужните- хора, държави, култури, науки". Форум, който поставя акцент върху това, което е ценно в обществото. Всеки месец се обсъждат различни теми от тематичния блок. 


Една от тях е за ненужните науки. Лекцията "Ненужните науки- хуманитарното знание срещу технократското оглупяване" подготвиха професор Антоний Тодоров и професор Ивайло Дичев."Ненужните науки- социалните и хуманитарните науки, с които започна този семинар, беше една аларма, не само към гражданите или към институциите в страната, включително към самите научни общности. Последните години сме свидетели на една непрекъсната атака срещу тези науки, от гледна точка на така наречената икономическа рационалност. Това са науки, които не произвеждат, ако си служим с икономическата терминология. Това са науки, които не водят до повишаване на брутния национален продукт, но, науки, които са изключително важни, за да се разберат процесите, които протичат в едно общество и на база постигнатите резултати, да се формират социални политики", каза професорът по социология в Института за изследване на обществата и знанието при БАН Светла Колева от организаторите на академичната инициатива.Друга от темите бе "Невидимите в статистиката". Например, невидимите в статистиката са тези, които съществуват, но не могат да бъдат преброени. Безработните, които не се регистрират в бюрата по труда също остават извън официалните данни. Също и бездомните, които са останали на улицата, но не търсят социална помощ. Споделени бяха и добри практики от Франция, където социалните работници са приели за своя мисия да достигнат до хората, които статистиката не отчита. Лекция изнесе преподавателката по социология професор Мартин Меспуле от университета в Нант, Франция. "Постепенно във френското общество различните институции си дават сметка, че има големи групи от хора, които не са отчитани чрез различни статистически процедури или изследвания. По време на тази лекция професор Мартин Меспуле постави проблема за ролята на социалните науки в изграждането на категории, които да позволяват да бъдат обхващани всички членове на едно общество."

Защо са нужни социалните науки? Потърсихме за коментар Виктория Янкова от Видин, избрала да се реализира в сферата на социалните науки. Завършила е преди 2 години висшето си образование във Великотърновския университет. Да осигурява подкрепа на хора в нужда, да помага и консултира деца, това привлича Виктория Янкова към професията, която си е избрала:"Завършила съм социална педагогика. Социалната и специална педагогика и като цяло цяло педагогиката е натоварваща психически. Познавам доста хора, които записаха педагогика и такива, които са се върнали и са започнали да работят като учители. Въпросът е да имат желание. Избрах тази специалност, защото ми е интересно- да можеш да помагаш на децата, да се чувстваш полезен на обществото."Райко Савов живее в Речната гара. Каза, че е на 44 години. Няма постоянна работа, не знае нищо за родителите си, няма семейство. Помага на екипажите на туристическите кораби, които акостират при Видин. Иска да работи и сам да си изкарва парите. Иска и жилище- от общинските, защото наемите са ниски и ще може да ги плаща. Мечтите на Райко Савов на пръв поглед изглеждат малки, на за него за всичко."Познават ме, защото аз работим частно на хората. На тия кораби помагам- изхвърлям боклуци. Аз съм добър. Никой не ми помага. Ако ти покажа къде спим, ще се уплашиш. Има някои зли хора, някои лоши, има някои по- добри. Искам да си видя моите родители. Никога не съм ги виждал", разказа Райко Савов за живота  си и се разплака.Опитвал е да получи общинско жилище, но му предлагат в комплекс "Строител", а той не иска да живее там. Добри хора му носят дрехи. За да не мръзне през зимата, живее в защитено жилище в Монтана. Търси постоянна работа:"Искам да работя, търся работа, обаче никой не ме одобрява. Аз искам да работя на тези камиони с боклуци, да товарим боклуци. Аз работя, аз не съм мързелив. Никой не иска да ме вземе на работа."Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45

Ще бъдем ли по-добри?

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г. "Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да..

публикувано на 18.02.20 в 13:59

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16

Валя Берчева, кмет на Мизия: Формулата за успех на един кмет е диалог с хората, ясни правила и контрол

Тази сутрин в "Добро утро, кмете", се отправяме към Мизия, за да ви срещнем с местните хора, с новия кмет - младата и амбициозна дама Валя Берчева, с представителите на културните институции, с миналото и с днешното съвремие на града. Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г...

публикувано на 14.02.20 в 11:30

Разнообразие в световния ден на Радиото

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието" . За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за..

публикувано на 13.02.20 в 13:09

Видинска област продължава да изостава икономически

За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представи "Регионални профили: показатели за развитие" - анализ на регионалното развитие в България. Изследването се основава на 62 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. Голяма част от индикаторите за икономическото развитие на област..

публикувано на 12.02.20 в 11:17