Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А какво ще стане, ако този път гласуваш...

Снимка: Радио ВИДИН

Преподавателят по политология проф. Тодор Галунов смята, че хората са загубили увереността, че от гласа им зависи нещо в държавата. Социолозите прогнозират изборна активност около 55% на 27 октомври. В първия тур на предишните местни избори през 2015 година едва 44% от жителите на община Видин, които имат право на глас, отидоха до урните. Така близо 5000 гласа бяха достатъчни за участие в балотажа. На втория тур гласуваха още по-малко видинчани и около 10 000 от имащите право да гласуват близо 60 000 жители на общината, избраха кмет на областния център.

Според статистиките, голяма част от младите хора по една или друга причина не гласуват. Много от жителите на Северозапада пък нямат възможност да упражнят правото си на глас, защото в момента не живеят тук. Изключение от тези тенденции е Божидар Деков- млад видинчанин, който всеки път, когато има избори, пристига от София само за да гласува:

"Уча в Софийския университет "Св. Климент Охридски" компютърни науки и работя като системен администратор. Като един млад човек с гражданска позиция основно се връщам във Видин, за да упражня правото си на глас. Гласувам, защото един човек, когато упражни правото си на глас, след това има право да обсъжда наболелите проблеми, а това е първата стъпка към тяхното решаване. Не мога да кажа със сигурност дали моят глас може да промени нещо, но съм длъжен да опитам. Ниската избирателна активност си обяснявам с обезверяването на хората, че може да се сътвори промяна с гласуването. Доста хора смятат, че това е просто една формалност, а след това ще си бъде същото, както е било. Хората 30 години бяха лъгани и вече не вярват, че промяната е възможна. Аз обаче вярвам, че промяната е възможна."





Вярват и създателите на платформата "Промяната започва с действие", които с факти убеждават, че "Твоят глас има по-голямо значение, отколкото си мислиш".

"Инициативата "Промяната започва с действие" е съвместно усилие на Института за развитие на публичната среда и Фондация "Еконт". Важно е да гласуваме на предстоящите избори на 27 октомври, защото по този начин ще изберем кой ще управлява нашата община в следващите 4 години. Избраните от нас кметове и общински съветници ще вземат решения по широк кръг от теми, като сред тях са размерът на местните данъци и такси, цената на билетите за градски транспорт, предоставянето на различни социални услуги, благоустройство, чистота, поддръжка на пътна и паркова инфраструктура и пр., тъй че виждате колко големи са правомощията на местните органи, които са най-близо до нас. Смятаме, че гласът ни няма особено голяма тежест, но това далеч не е така, особено на местни избори. Екипът ни анализира данните от местните избори през 2015 година и разработихме търсачка, която показва колко души средно са излъчили общински съветник за всяка от 265-те общини в България и с колко гласа е избран съответният кмет на общината. В най-голямата община- Столична, 6848 души са излъчили един общински съветник от общо 61, а в най-малката  община- само 60 човека са излъчили един общински съветник от общо 11. Във Видин 689 души средно са избрали общински съветник, в Монтана- 854, а във Враца 867 души. Т.е. нашият глас има много голяма относителна тежест на изборите, които ще се проведат след няколко дни", обясни Диана Ефтимова, експерт „Проучвания и анализи“ към Института за развитие на публичната среда и част от екипа на "Промяната започва с действие".

Богат набор полезна и написана по достъпен начин информация за предстоящите местни избори е публикувана в интернет платформата "Аз гласувам". Там намираме отговори на редица актуални преди избори въпроси: Каква тежест има твоят глас при избора на местна власт? Какво зависи от общината и какво - не? Преди да помислиш кой кандидат за кмет да избереш, информира ли се достатъчно за неговата роля? Авторите на инициативата питат риторично: "А какво ще стане, ако този път гласуваш? Ако веднъж всички гласуваме? Най-много нещо да се промени за добро" и рушат редица митове, свързани с местните избори, като:

"Няма за кого да гласувам, всички са маскари, какъв е смисълът, като всичко е предрешено и ще си продължи по старому"- част от често срещаните оправдания преди изборите, за да не отидем до урните. 

Попитахме жители на врачанското село Софрониево дали и те смятат така.

Какво отговориха и още информация по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21