Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Лека ерозия на ГЕРБ, БСП губи "ореола си", ДПС настъпва в Северозапада

Снимка: БГНЕС

До края на днешния ден се очаква да са ясни окончателните резултати от първия тур на местните избори. Поне в 9 областни града има избран кмет още на първия тур, показват данните от обработката на протоколите.


Сред тях са Враца и Монтана, където досегашните кметове Калин Каменов и Златко Живков ще продължат да управляват и през следващите 4 години. Във Видин обаче ще се ходи до урните още веднъж следващата неделя, защото никой от 10-имата кандидати не успя да събере повече от 50 процента от гласовете. На балотаж ще се явят кандидатът на ГЕРБ и на местна коалиция СДС, кандидатът на БСП остана на трета позиция на 10% зад лидерите. 


"Генерално в страната се случва известна ерозия на управленския модел, главно представляван от ГЕРБ на много места. Това е нормално- все пак ГЕРБ е в управлението вече повече от десетилетие особено в местната власт. И както забелязвате, има търсене на нови опции. Всичко това води до там, че на много места се стига до балотажи. Във Видин се очертава много интересна конфигурация с много близки стойности между двамата кандидати. На много места БСП отстъпва ролята си на представителя на социално онеправданите и потиснати слоеве на обществото. БСП в последните десетилетия позагуби този ореол. Във Видин и в цяла Северозападна България заради обективни икономически обстоятелства се появяват много бизнес схеми за гласуване. БСП търпи много сериозна конкуренция в електорален план навсякъде в страната. Партията трудно излиза от това състояние. Заради това виждаме, че левицата в един небогат регион в България, като Северозапада, остава на по-задни позиции. БСП явно не е припознавана като изразител на интересите на "по-бедните хора", коментира политологът от социологическата агенция "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.


ДПС засилва позициите си в Северозападна България. Във Видин събра над 1000 гласа на първия тур на изборите, а във Димово е на балотаж за кметския стол.

"В последните години в тази част на страната се опитва да увеличи своята електорална география и ДПС- формация, която доскоро традиционно не беше свързвана с тези региони. Поради естествени демографски и миграционни обстоятелства, традиционният електорат на ДПС, главно сред етническите турци в България, намалява, ДПС е принудено да търси нов електорат и го намира сред групи с малко по-неблагоприятна жизнена перспектива. Опитва се традиционно да се превърне в "синдикат на по-бедните места в България". Обикновено тези техни начинания са успешни, защото доста педантично и постепенно ги осъществяват. Така вече се наблюдават резки скокове на гласовете за ДПС в Северозападния регион и по всичко личи, че ще опитат да се укрепят в този регион", обясни Първан Симеонов.


"Галъп интернешънъл" ще проведе паралелно преброяване и на втория на тур на изборите във Видин. Екзит пол не се предвижда, като и на първия тур, и сега резултатите ще са ясни в по-късните часове на деня.

"Екзит полът е изключително скъпо занимание. То ангажира стотици анкетьори, което е неимоверно усилие за всяка една агенция. За да се случи екзит пол, обикновено се прави от няколко медии. Само БНР трудно би могло да покрие разхода- като обществена медия е длъжно да бъде пестеливо. Частните телевизии също не могат да си позволят да покажат повече от десетина общини в страната, всичко обратно означава- ниска гледаемост. Обикновено телевизиите и другите медии, които участват в екзит пол, успяват да постигнат съгласие около няколко града, които обикновено са най-големите градове в страната. Но за честта на агенцията и на БНР трябва да кажа, че въпреки неимоверно трудните условия, ние успяхме да следим и деветте града, в които има регионална радиостанция на БНР, което е безпрецедентно усилие. От друга страна паралелното броене след приключване на изборния ден е много добър ориентир- много по-точно и безкомпромисно, отколкото екзит пола", обясни още Първан Симеонов в отговор на редица запитвания защо в градовете в Северозападна България нямаше екзит пол на изборите на 27 октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00