Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят към рая и пътят към ада

Снимка: bg-patriarshia.bg

Пета Неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Бог ни открива, че освен земното, което виждаме, има и вечно - духовно, което е всъщност истинското и безценното съкровище и грижа за всеки един човек. Притчата за богаташа и бедния Лазар ни напомня, че делата, които имаме на земята трябва да са такива, чрез които да наследим Царството небесно, да станем жители на вечния живот.

"…между нас и вас зее голяма пропаст…" (Лука 16:26)

"Братя и сестри,

Тия думи от притчата за богаташа и бедния Лазар не засягат само различията в материалната област, контраста и конфликта между богатството и бедността, както изглежда на пръв поглед.

Темата, която притчата поставя, е много по-обширна и по-дълбока от тривиалното богат-беден, защото не толкова притежанието на благата, колкото отношението към човека е определящото в преценката, която Господ прави за всяко дело! Богатият от притчата беше c възможности да облекчи съдбата на бедния, но помежду им имаше пропаст, изкопана не толкова от богатството, колкото от безразличието на богатия към съдбата на бедния!

Да виждаме „бедния Лазар” означава да не подминаваме нуждаещите се, когато можем да помогнем. To не е като да сложим дребна монета в протегнатата ръка на просяка, който зад ъгъла ще употреби нашите добри чувства в бутилка алкохол. А именно нуждата на човека, който не ни казва нищо, но чието затруднено състояние добре знаем. За съжаление такива не са малко. Притчата ни казва нещо много важно – тук Лазар се нуждае дори от трохите на богаташката трапеза, които макар да не струват нищо, са му отказани. Кучетата според притчата "ближат раните му" – дори животните са по-милостиви от богаташа, пред чийто дом стои Лазар. A домът е образ на нашия свят, както и Лазар е образ на отхвърлените от него.

Пропасти винаги ще има. Въпросът е, има ли разбиране и желание те да бъдат преодолявани? Защото ако останат, остава и проблемът, който така или иначе ще получи присъдата – не само човешка, но и на Небето!

Пропасти, които сме изкопали сами! За които не е виновно богатството или бедността, а отношението ни към Бога и към човека!

Братя и сестри,

Евангелието и светите отци ни учат да виждаме във всеки човек Бога. Когато се научим да забелязваме човешката немощ и нужда, тогава сме по-близо до Бога. Защото – както пише св. Марк Подвижник – "Го виждаме скрит във всяко едно от творенията Си".

Издълбаните от самите нас пропасти помежду ни можем все още да преодолеем и запълним, докато сме тук на земята! Тогава ще разберем, че пропастта между Heгo и нас е създала и пропастите помежду ни!

И нека, когато видим, че някой проси от нас милостиня, да не се гневим, а да се радваме и да мислим как Сам Христос протяга ръце. И като проявяваме така милост към болните, бедните и сиромасите, ставаме милостиви и наследници на Божието Царство, с помощта Христова. Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - на шести октомври в американския град Минесота се проведе 38-мия маратон "Медтроник". 24-годишния Тайлър Муун е щастлив участник в популярния маратон. На гърдите му е окачен състезателен номер, а над номера с големи букви пише "Исус спасява". Така Тайлър иска публично да изяви искрената си вярата в Исус. На осмата миля, малко преди финала Тайлър се свлича, застигнат от сърдечна криза. До него застава човек, който бързо и професионално прилага първа медицинска помощ. Непознатият спасява живота на Тайлър. Колко голямо е учудването на всички, когато разбират, че спасителят на Тайлър носи името Хесус Буено. Хесус е испанското произношение на името на Исус. Лозунгът на Тайлър "Исус спасява" придобива пророчески оттенък. Чуйте история за двама човека, в чийто съдби ще открием себе си. Понякога може да сме Тайлър, а понякога Хесус. Тайлър винаги ще се нуждае от Хесус. Човекът винаги ще се нуждае от Спасител. Ние с вас сме хора, нали?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00