300 машини ще чистят снега в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините? 


"Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва зимата... Мисля, че сме готови... Доволна съм от почистването... Не сме имали проблеми миналата година със снегопочистването, предполагам че и тази година няма да има...", изказаха разнопосочни мнения видинчани пред Сабрина Цветанова, редактор в Радио ВИДИН, по време на инициативата "Мениджър за един ден".

Община Видин е готова за зимата. Градските улици ще се чистят с 4 самосвала, оборудвани с дъски и 3 пясъкоразпръсквача и 3 фадроми.

"Още преди 15 дена сме направили преглед на машините, с които ще се чисти град Видин. Сключват се в момента договорите с всички останали фирми, които са покрили изискванията на обществената поръчка да се почистват селата и четвъркокласната пътна мрежа", каза в петък заместник кметът Цветан Асенов.В община Монтана два участъка са по- тежки през зимата.

"Това е отсечката от Вирове до Габровница и има един триъгълник между селата Клисурица, Славотин и Долна рикса, в които се образуват навеища. Когато температурите паднат и ако има снежна покривка, там е най-тежко и се налага най- бързо да реагираме", каза пред Сабрина Цветанова кметът на Монтана Златко Живков.


Последните години Община Монтана обновява комуналната техника, с която чисти Общинското предприятие. При критични ситуации са готови да наемат и външна помощ.

"Една част от Общините са готови с договорите, които са подписали за зимно поддържане, другата част от общините на територията на област Монтана предстои бързо да подпишат в следващите една-две седмици новите договори", коментира областният управител на Монтана Росен Белчев.


Община Хайредин също е готова за първия сняг.

"По тези участъци, на които има проблеми, сме изкарали пясък. Имаме около 40 километра четвъртокласна пътна мрежа за снегопочистване. Договор предстои да бъде сключен в понеделник със снегопочистващата фирма. Малко трудно намерихме човек, който да се ангажира", заяви кметът Тодор Алексиев.

Видинската община Кула е готова за зимния сезон. Справя се със собствени средства. Има доставени количества сол и пясък. По общинската пътна мрежа има проблемни участъци като пътищата за селата Цар Петрово и Коста Перчево, каза пред Йорданка Герасимова кметът Владимир Владимиров.

"Нямам притеснения за зимното снегопочистване. Вече за качеството и бързината, с която ще се извърши, е допълнителен въпрос."


От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха, че имат готовност за зимното поддържане:

"Зимното поддържане на общо 1 869,681 км от републиканската пътна мрежа в Северозападен район се осигурява от ДЗЗД "ПМВ 2014", което отговаря за областите Видин и Монтана и сдружение "ПИМ –Т" за област Враца. Агенция "Пътна инфраструктура" изпълни необходимите действия за удължаване на срока на договорите с пътноподдържащите фирми в северозападните области до приключване на обществените поръчки за избор на изпълнители за следващите 5 години.

Поддържането на 613,228 км републикански пътища в област Видин през зимата ще се осигурява от 71 снегопочистващи машини, в област Враца 120 машини ще поддържат 630,560 км, а в област Монтана 109 машини са осигурени за 625, 893 км пътна мрежа. При проверка на опорните пунктове, осъществена на 29-30 октомври т.г. Агенция "Пътна инфраструктура" установи, че техниката, предвидена за зимно поддържане, е в изправност и пътноподдържащите фирми са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози за региона и ще предприемат необходимите стъпки за обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за заледяване и хлъзгавост, както и при снеговалеж. Пътноподдържащите фирми разполагат с необходимите количества сол, пясък и химически вещества за обработка на настилките, като доставките на материали продължава.

Областните пътни управления имат готовност да поставят временни снегозащитни съоръжения в участъците с предпоставки от снегонавявания. Такива има в района на Горна Вереница и Белотинци - Смоляновци на път I-1, край Липен на второкласния път II-11, по пътя през прохода "Петрохан" и др. 
АПИ апелира всички шофьори да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не чакат първите минусови температури, и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59

Успешна ли е Националната стратегия за хората с увреждания

През 2020 година месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане, до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ. Увеличението се получава от..

публикувано на 04.12.19 в 13:38

Ще вдигат ли местните данъци в Северозапада?

Въпреки предизборните уверения, местните данъци в редица общини в България ще се повишат от началото на новата година. Каква е ситуацията в Северозападна България?  Сред първите, които обявиха повишение на налозите от 2020 година, е Община Монтана .  Предложението е такса смет да се повиши от 3.1 на 3,86 промила. От 6,7 на 7,5 промила се..

публикувано на 03.12.19 в 14:30

На какви съветници гласувахме доверие

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години? Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков , който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат. "Според мен е добър Общинският съвет...

публикувано на 02.12.19 в 15:32

Стефан Ангелов: "Един кмет трябва да се бори за всеки един човек "

В "Добро утро, кмете!" гостуваме в село Михайлово, община Хайредин , област Враца. Жителите са му около 1 100 души. В старите турски документи и в документите след Освобождението селището фигурира с името Долна Гнойница, което означава  място за угояване на добитък, тъй като от миналото населението се е занимавало с животновъдство. През..

публикувано на 29.11.19 в 13:06