На какви съветници гласувахме доверие

Снимка: Радио ВИДИН

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години?


Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков, който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат.

"Според мен е добър Общинският съвет. Важно е как ще работи, а не колко са като брой. Има съвсем млади общински съветници. Единият е момче, 91-а година родено. Но пък са достатъчно образовани. Има нови общински съветници във всички групи", каза Генади Велков.

Сред новите общински съветници са Николай Николов- председател на СБА, гинекологът д-р Младенов, инженер Цецо Лозанов. Повече са адвокатите:

"Имаме опитни адвокати като Светли Славчев, като Любо Иванов, като Борислав Василев. Хора, които умеят да работят. Добър е Общинският съвет. Доволен съм от състава."

Общинският съвет създава рамката и узаконява всички действия на администрацията. Мнозинството е от 17 души:

"Имаме го. ГЕРБ и коалиция СДС, и останалите формации имат 22 общински съветници."


Три са групите- на ГЕРБ, коалиция СДС и на БСП. Трима общински съветници са извън групи- двама от ДПС и един от Атака.

Общинският съвет на Ново село се състои от 11 членове. 7 са новите лица. Председател е Иво Вергилов- 30-годишен, с юридическо образование. Избран е с гласовете на ПП ГЕРБ.

"Има съветници от всяко едно населено място в общината. Най-много са представителите от партия ГЕРБ, те са 6 на брой. Най-младият е 19-годишен - Димитър Тодоров от политическа партия ГЕРБ и най- възрастният ни съветник е на 54 години, с богат опит. Той е избран от листата на ВМРО. Имаме и двама представител от БСП, и двама от "Възраждане". Съветниците са с различен опит във всяка една сфера", каза Иво Вергилов.

Според образованието и професионалната квалификация на новия състав има добра представителност на всички слоеве от населението - юрист е председателят, трима икономисти, двама са земеделските производители, двама работят в областта на културата, един е студент, педагог с богат управленчески опит, който работи в социалната сфера. Петима са с висше образование и още двама учат задочно. Петима от 11-членния състав на  Общинския съвет в Ново село са до 35-годишна възраст. Най- младият общински съветник Димитър Тодоров е от с. Неговановци, работи в "Новоселска гъмза" и следва задочно "Технология на виното" в Университета по хранителна промишленост в град Пловдив.

Интересите на новоселяни ще защитават 5 човека, на Винарово- двама, на Ясен- двама и по един от Неговановци и Флорентин.

11 са съветниците и в Общинския съвет на Кула. За председател на бе избран Димитър Цанков, който ще ръководи съветниците втори мандат. Петима са от ГЕРБ, четирима от БСП и двама от ВМРО.

"Засега има определено мнозинство. То зависи от предложението, ако е в полза, надявам се всички да са "за". От 11 съветника, 6 са нови. Петима са от предишния Общински съвет, като трима са били по един път, сега им е втори мандат и двама са по три мандата били."

Юрист няма нито един. В състава влизат икономисти, фелдшери, земеделски производители, представители на бизнеса. Председателят е ветеринарен лекар. Най- младият общински съветник е на 26 години, най- възрастният е на 64 години. Средната възраст на съветниците е 44 години.

"Младостта не е пречка, нито възрастта. Мисля, че ще е успешен мандатът."

При 185 гласа общинска избирателна квота, 13 са мандатите, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции в новия Общински съвет на Белоградчик. На първото си заседание съветниците избраха за председател Боян Минков.

"Новият Общински съвет се състои от 13 души, като петима са от листата на БСП, подкрепена от ДПС, трима са от ПП ГЕРБ, подкрепена от ВМРО, трима са от Национален фронт за спасение на България и двама души са от едно гражданско сдружение – млади хора, които са подкрепени от партия ВОЛЯ. Различни са професиите на съветниците, като преобладават инженерите и икономистите. Но може би е важно да се отбележи, че за пръв път в Общински съвет влизат хора, които имат частен бизнес и които много активно работят в сферата на туризма", каза Боян Минков.


Председателят на Общинския съвет подчерта още, че винаги има и ще има трудности в работата, но по-важното е да се използват именно младите хора, които ще акумулират нови идеи за по-доброто развитие на Белоградчик. 


Представители на 8 партии и коалиции намериха място в 37-местния парламент на Враца, защото в 3 от формациите членовете са по двама. Въпреки това се очаква всяка група да има представителство в ръководството на съвета- поне със заместник-председателско място, каквато е практиката от последните години.

Най- солидна е групата на ГЕРБ, която успя да вкара 16 сенатори в местния законодателен орган, при 14 в предишния мандат. 

Петима са съветниците от БСП, които регистрираха отстъпление с един, но остават втора политическа сила във Враца. Изненадващата трета позиция завоюва БДЦ. Хората на Христо Ковачки във Враца вече имат 4-има съветници, преди 4 години бяха двама, а с резултата си показаха, че ще играят важна роля при вземането на решенията.

По трима съветници - колкото и преди 4 години, вкараха ВМРО и ДПС /като движението този път се легитимира като местна коалиция "Баста", в която влязоха Новото време и НДСВ/. С по двама представители в местния парламент се отчетоха десните- "Демократична България" и СДС, както и центристите от "Земеделски народен съюз". Както и преди 4 години най-младият съветник е от "войводите"- Момчил Янков навърши 26 години на 1 ноември. В състава на съвета прави впечатление присъствието на шефа на фенклуба "Ботев Враца завинаги" Мирослав Ангелов /БДЦ/, както и столичен журналист - Александър Владимиров от ГЕРБ.

Ако изборът на председател на местния парламент /направен още на тържествената първа сесия в полза на Нели Стоянова/ може да се тълкува като знаков за разпределението на силите, то може да се твърди, че ГЕРБ ще има солидно мнозинство, благодарение на десни и центристи, с които би могло да се управлява без сътресения през следващите 4 години. От друга страна БСП остава твърда опозиция в на пръв поглед пъстрия Общински съвет.


Виктор Апостолов е най- младият общински съветник в Монтана, на 31 години. Тодор Тодоров е най-възрастен - на 73 години. Иво Иванов е председател Общински съвет Монтана вече 6 мандат, неотлъчно с кмета Златко Живков. Създадена е необходимата организация Общинският съвет да работи нормално.

"Една трета от хората са нови. В този Общински съвет има 3 групи. Едната е с 20 члена на Общинския съвет. Това е "Заедно за Монтана". 7 са от групата на "НДСВ, ДПС, Новото време". Те имаха в предния мандат 5 члена, сега са 7. При "БСП за България" също има прираст- от трима имат 5 члена. И там е пълно обновяването"
, каза Иво Иванов.

Съветниците са конструктивни и обещават да работят за Монтана:

"Когато има обща цел, всичко останало ще улегне."

Двама са строителните инженери, повече са икономистите, има хора от бизнеса, доайенът е с 35-годишен стаж, стопански ръководител- това е Тодор Тодоров.

"Това са качествени хора. Аз съм убеден в техните възможности", допълни председателят на Общинския съвет в Монтана.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Във Винарово пазят живи традициите, въпреки обезлюдването

В навечерието на Бъдни вечер и Коледа решихме да видим какво помнят и спазват от старите традиции жители на село Винарово, община Ново село. Разговорът се завърта около това- какво крепи хората в тези трудни времена, ще им стигнат ли доходите за подобаваща трапеза по празниците, с кого ще ги прекарат и с какви чувства изпращат 2019 година. Ние сме..

публикувано на 13.12.19 в 16:00

Къде са съвременните майстори на занаятите?

Днес не е петък, но е ден на майстора. На 12 декември Православната църква отбелязва Свети Спиридон, който е почитан, като закрилник на майсторите на най-голям брой занаяти: грънчари, тухлари, златари, чехлари, бакърджии и много други. С думата "майстор" се обръщаме към хората, които съхраняват тези занаяти и ги развиват. Останаха ли истински..

публикувано на 12.12.19 в 12:43

Финансово стабилни ли сме в края на годината

Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, а кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България. Той е един от най-високите в Европейския съюз, показателите на банките се подобряват, а лошите кредити намаляват. Това заяви в интервю преди дни управителят на Българската народна банка..

публикувано на 11.12.19 в 13:50

Партийните субсидии- от значение ли е размерът

Темата за партийните субсидии отново нажежи политическите страсти у нас. В края на миналата седмица парламентът реши размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. да е 8 лв., както предложи "БСП за България".  "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се..

публикувано на 10.12.19 в 14:09

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59