Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На какви съветници гласувахме доверие

Снимка: Радио ВИДИН

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години?


Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков, който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат.

"Според мен е добър Общинският съвет. Важно е как ще работи, а не колко са като брой. Има съвсем млади общински съветници. Единият е момче, 91-а година родено. Но пък са достатъчно образовани. Има нови общински съветници във всички групи", каза Генади Велков.

Сред новите общински съветници са Николай Николов- председател на СБА, гинекологът д-р Младенов, инженер Цецо Лозанов. Повече са адвокатите:

"Имаме опитни адвокати като Светли Славчев, като Любо Иванов, като Борислав Василев. Хора, които умеят да работят. Добър е Общинският съвет. Доволен съм от състава."

Общинският съвет създава рамката и узаконява всички действия на администрацията. Мнозинството е от 17 души:

"Имаме го. ГЕРБ и коалиция СДС, и останалите формации имат 22 общински съветници."


Три са групите- на ГЕРБ, коалиция СДС и на БСП. Трима общински съветници са извън групи- двама от ДПС и един от Атака.

Общинският съвет на Ново село се състои от 11 членове. 7 са новите лица. Председател е Иво Вергилов- 30-годишен, с юридическо образование. Избран е с гласовете на ПП ГЕРБ.

"Има съветници от всяко едно населено място в общината. Най-много са представителите от партия ГЕРБ, те са 6 на брой. Най-младият е 19-годишен - Димитър Тодоров от политическа партия ГЕРБ и най- възрастният ни съветник е на 54 години, с богат опит. Той е избран от листата на ВМРО. Имаме и двама представител от БСП, и двама от "Възраждане". Съветниците са с различен опит във всяка една сфера", каза Иво Вергилов.

Според образованието и професионалната квалификация на новия състав има добра представителност на всички слоеве от населението - юрист е председателят, трима икономисти, двама са земеделските производители, двама работят в областта на културата, един е студент, педагог с богат управленчески опит, който работи в социалната сфера. Петима са с висше образование и още двама учат задочно. Петима от 11-членния състав на  Общинския съвет в Ново село са до 35-годишна възраст. Най- младият общински съветник Димитър Тодоров е от с. Неговановци, работи в "Новоселска гъмза" и следва задочно "Технология на виното" в Университета по хранителна промишленост в град Пловдив.

Интересите на новоселяни ще защитават 5 човека, на Винарово- двама, на Ясен- двама и по един от Неговановци и Флорентин.

11 са съветниците и в Общинския съвет на Кула. За председател на бе избран Димитър Цанков, който ще ръководи съветниците втори мандат. Петима са от ГЕРБ, четирима от БСП и двама от ВМРО.

"Засега има определено мнозинство. То зависи от предложението, ако е в полза, надявам се всички да са "за". От 11 съветника, 6 са нови. Петима са от предишния Общински съвет, като трима са били по един път, сега им е втори мандат и двама са по три мандата били."

Юрист няма нито един. В състава влизат икономисти, фелдшери, земеделски производители, представители на бизнеса. Председателят е ветеринарен лекар. Най- младият общински съветник е на 26 години, най- възрастният е на 64 години. Средната възраст на съветниците е 44 години.

"Младостта не е пречка, нито възрастта. Мисля, че ще е успешен мандатът."

При 185 гласа общинска избирателна квота, 13 са мандатите, които се разпределят между партиите, коалициите и местните коалиции в новия Общински съвет на Белоградчик. На първото си заседание съветниците избраха за председател Боян Минков.

"Новият Общински съвет се състои от 13 души, като петима са от листата на БСП, подкрепена от ДПС, трима са от ПП ГЕРБ, подкрепена от ВМРО, трима са от Национален фронт за спасение на България и двама души са от едно гражданско сдружение – млади хора, които са подкрепени от партия ВОЛЯ. Различни са професиите на съветниците, като преобладават инженерите и икономистите. Но може би е важно да се отбележи, че за пръв път в Общински съвет влизат хора, които имат частен бизнес и които много активно работят в сферата на туризма", каза Боян Минков.


Председателят на Общинския съвет подчерта още, че винаги има и ще има трудности в работата, но по-важното е да се използват именно младите хора, които ще акумулират нови идеи за по-доброто развитие на Белоградчик. 


Представители на 8 партии и коалиции намериха място в 37-местния парламент на Враца, защото в 3 от формациите членовете са по двама. Въпреки това се очаква всяка група да има представителство в ръководството на съвета- поне със заместник-председателско място, каквато е практиката от последните години.

Най- солидна е групата на ГЕРБ, която успя да вкара 16 сенатори в местния законодателен орган, при 14 в предишния мандат. 

Петима са съветниците от БСП, които регистрираха отстъпление с един, но остават втора политическа сила във Враца. Изненадващата трета позиция завоюва БДЦ. Хората на Христо Ковачки във Враца вече имат 4-има съветници, преди 4 години бяха двама, а с резултата си показаха, че ще играят важна роля при вземането на решенията.

По трима съветници - колкото и преди 4 години, вкараха ВМРО и ДПС /като движението този път се легитимира като местна коалиция "Баста", в която влязоха Новото време и НДСВ/. С по двама представители в местния парламент се отчетоха десните- "Демократична България" и СДС, както и центристите от "Земеделски народен съюз". Както и преди 4 години най-младият съветник е от "войводите"- Момчил Янков навърши 26 години на 1 ноември. В състава на съвета прави впечатление присъствието на шефа на фенклуба "Ботев Враца завинаги" Мирослав Ангелов /БДЦ/, както и столичен журналист - Александър Владимиров от ГЕРБ.

Ако изборът на председател на местния парламент /направен още на тържествената първа сесия в полза на Нели Стоянова/ може да се тълкува като знаков за разпределението на силите, то може да се твърди, че ГЕРБ ще има солидно мнозинство, благодарение на десни и центристи, с които би могло да се управлява без сътресения през следващите 4 години. От друга страна БСП остава твърда опозиция в на пръв поглед пъстрия Общински съвет.


Виктор Апостолов е най- младият общински съветник в Монтана, на 31 години. Тодор Тодоров е най-възрастен - на 73 години. Иво Иванов е председател Общински съвет Монтана вече 6 мандат, неотлъчно с кмета Златко Живков. Създадена е необходимата организация Общинският съвет да работи нормално.

"Една трета от хората са нови. В този Общински съвет има 3 групи. Едната е с 20 члена на Общинския съвет. Това е "Заедно за Монтана". 7 са от групата на "НДСВ, ДПС, Новото време". Те имаха в предния мандат 5 члена, сега са 7. При "БСП за България" също има прираст- от трима имат 5 члена. И там е пълно обновяването"
, каза Иво Иванов.

Съветниците са конструктивни и обещават да работят за Монтана:

"Когато има обща цел, всичко останало ще улегне."

Двама са строителните инженери, повече са икономистите, има хора от бизнеса, доайенът е с 35-годишен стаж, стопански ръководител- това е Тодор Тодоров.

"Това са качествени хора. Аз съм убеден в техните възможности", допълни председателят на Общинския съвет в Монтана.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Заплахата коронавирус- ще се справим ли

Ситуацията с коронавируса в световен мащаб е динамична. Според компетентните институции на държавно и регионално ниво се взимат всички мерки да се справят с евентуалното му появяване.  Според д-р Емил Мушанов- общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона, медиците са готови да се справят със..

публикувано на 27.02.20 в 14:51

Ще се увеличат ли часовете извънреден труд и как ще ползваме отпуск

Платеният годишен отпуск да може да се ползва при наличие на 4 месеца стаж, предлагат от социалното министерство. В момента за това се изискват 8 месеца, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни, че в момента се обсъждат промени в Кодекса на труда заедно с бизнеса и синдикатите. Позволеният извънреден труд в рамките на една година да се..

публикувано на 26.02.20 в 12:14

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45