Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партийните субсидии- от значение ли е размерът

Темата за партийните субсидии отново нажежи политическите страсти у нас. В края на миналата седмица парламентът реши размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. да е 8 лв., както предложи "БСП за България". "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се въздържа. Срещу този текст възразиха от ДПС и заявиха, че има договорка ГЕРБ-БСП за партийните субсидии. По-късно стана ясно, че коалиционният партньор "Обединени патриоти" е заплашил, че ако ГЕРБ не подкрепи предложението, държавният бюджет за следващата година няма да получи подкрепа. 

Само преди 5 месеца, след скандала с надвзетите от партиите пари, управляващата коалиция в Народното събрание гласува партийната субсидия да е 1 лев на глас. Преди три години над 2,5 милиона души пък гласуваха в референдум за намаляване на партийната субсидия. Националното допитване през 2016 година обаче не събра необходимият брой гласували, за да бъде резултатът задължителен, но след него основните политически сили се обявиха за по-малко пари за партийна дейност. 


"Направихме своите разчети, които показаха, че тази сума от 8 лева би позволила на партията да функционира нормално, т.е. да може да посрещне нуждите, които са необходими за извършване на нашата политическа дейност в цялата страна. Не е много голяма тази сума предвид мащаба на политическата дейност, която извършваме, но с нея бихме се справили. Бяхме на становище, че партийната субсидия следва да се намали, но не следва да се премахне, защото това би довело до овладяване на партиите и на политическия живот от неполитически субекти, от частни интереси, от чужди интереси и т.н.", обясни народният представител от "БСП за България" Филип Попов.

Премиерът Бойко Борисов също взе отношение по темата и призова да се проведат отново дебати за размера на партийната субсидия и за правилата за какво да се харчи тя:

"Дебатът за размера на партийните субсидии заплашваше приемането на Държавния бюджет. Рискът да не се приеме, означаваше да не увеличим заплатите с 10% във всички сфери. Но няма да сваля тази тема от нашето внимание. Възложих на министър Горанов да започне дебат с политически партии за размера на партийните субсидии. Трябва да има рамка за какво може да се харчат парите."

Докторът по конституционно право Борислав Цеков от Института за модерна политика от години активно защитава тезата, че партийната субсидия в България трябва да бъде намалена радикално. Автор е и на законодателни инициативи в тази посока.


"За съжаление партиите в парламента изиграха един лош спектакъл, с който се опитват да хвърлят прах в очите на хората, че едни не били разбрали, други не били чули, трети били поставили ултиматум. Очевидно е, че всички, без ДПС, задкулисно са сключили сделка да увеличат на 8 лева партийната субсидия. Оправдаха се онези опасения, че решението отпреди няколко месеца да се намали на 1 лев субсидията, е конюнктурно, временно решение. Това не е добра политика. Наистина е грубо несъобразяване, подигравка с волеизявлението на тези повече от 2,5 млн. български граждани, които поискаха радикално намаляване на размера на публичното финансиране за партиите. 

Няма партия след 1991 година, която да е получавала повече от 2,5 млн. гласа, колкото поискаха да се намали субсидията. Партиите не ги чуха и отново показаха, че единствената тема, по която имат съгласие, не е някоя тема в интерес на хората, на България и т.н., а е в интерес на захранването им с пари на данъкоплатците. В Европа навсякъде субсидията е по-ниска, отколкото в България. В Германия е почти 1 евро, в повечето държави е половин евро... Не знам защо българските партии, които получават и други държавни и общински средства през офиси, пари в парламента и т.н., смятат, че трябва да получават повече, отколкото партиите в богата Германия и не мислят така, когато става дума за пенсиите и заплатите на българите", смята Борислав Цеков.

Повече по темата и какво мислят видинчани за партийните субсидии- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00