Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията в Северозапада през 2019 година- ОБЗОР

Снимка: Радио ВИДИН

Изтичат последните часове на 2019 година. Но преди да посрещнем 2020 година погледнахме назад, за да си припомним събитията, които белязаха отиващите си 12 месеца в Северозападна България.

Безспорно сред най-емоционалните и запомнящите се моменти бяха изборите. Ходихме до урните, за да изберем местна власт, а преди това и за Европейски парламент. Във Враца и Монтана категорично избраха кмет от първия тур.

"Убеден съм, че тази победа се дължи на упоритата работа през последните четири години и на позитивната кампания, която проведохме", каза за Радио Видин малко след като спечели втори мандат във Враца с рекордните 73% Калин Каменов.

Златко Живков също бе избран на първи тур с почти 70% подкрепа. Той управлява Монтана за шести пореден мандат:

"Получих огромно доверие за пореден път от моите съграждани, което е страшно задължаващо, за да работим за по-чиста, зелена, просперираща Монтана."

Във Видин имаше балотаж, в който Цветан Ценков пребори досегашния кмет Огнян Ценков.

"Трябва да се погрижим за Видин да се говори като за "Перлата на Дунав", като за един достолепен град, който има своята история, има своите дадености. Трябва да се възползваме от тях и да работим с всички", обясни Цветан Ценков.

В края на месец май гласувахме и за Европарламент. Изборите бяха спечелени от ГЕРБ, които изпратиха най-много представители в Европейския парламент, след като получиха 31% от гласовете на българите.

"Спечелихме една хубава поредна победа. Българите показаха, че израстват политически и дадоха шанс да продължим да се развиваме по пътя, по който ние им гарантирахме", каза народният представител от Видин Владимир Тошев.

Втора на евроизборите остана БСП. Коментарът на Михаил Миков, член на Националния съвет на партията:

"Изборите затвърдиха, прелегитимираха днешното управление и бодряческите изказвания от тясното ръководство на БСП не отговориха на действителността. Всички приказки за предсрочни избори се оказаха доста пресилени."

Годината бе белязана от редица протести в Северозапада. Най-вече в сферата на здравеопазването. Първи се надигнаха медицинските сестри от болницата в Козлодуй, които гласно обявиха проблемите в здравната система още през януари.
Малко по-късно и медицинските сестри от Видин излязоха на протести и се включиха в националната вълна на всеобщото недоволство от ниското заплащане в българските болници:

"Искаме достойно заплащане на труда ни. Има отлив на здравните работници... Разликата между заплащането на нас и на санитарките е 20 лева... Младите хора напускат държавата, защото не са оценени. След 10 години във Видин няма да има болница поради липсата на медицински персонал."

Същото се случи и във Враца. Сериозна се оказа кризата във видинската болницата. Редица отделения са заплашени от закриване заради липса на лекари, призна изпълнителният директор д-р Цветан Василев. Тежки проблеми имаше тази година и в болниците във Враца, Белоградчик и в Мездра, които също страдат от хронично недофинансиране.

2019 година ще запомним и с епидемията от Африканската чума по свинете, която не подмина региона. Голяма част от домашните прасета не дочакаха Коледа и бяха избити посред лято. Пострада и най-големият свинекомплекс във Видинско, който също не успя да се опази от чумата по свинете. Наложи са да бъдат умъртвени над 4000 животни.

След дълго чакане и протести на хора от целия регион, през 2019 се раздвижиха процедурите около строежа на скоростния път Видин-Ботевград, който се очаква да възроди икономиката и да намали броя на катастрофите.

"Това, което искам да знаят гражданите на цялата северозападна България, е, че пътят Видин-Ботевград е един от приоритетните обекти на правителството, на премиера Борисов и на мен, като министър на регионалното развитие и благоустройството", заяви министър Петя Аврамова.


Северозападът обаче и през 2019 година си остана най-бедният регион в целия Европейски съюз. Ниските доходи си останаха сериозен проблем.

Изключение от негативните тенденции тази година бе Враца, където започна строителството на два големи завода.
Монтана посрещна празника си на 17 юни в нов храм, посветен на Свети Дух- духовния покровител на града. Първата копка на градежа бе направено през 2007 година, църквата е с над 1000 квадратни метра разгъната площ и събира 600 души.

В Берковица пък бе открит вoдoпрoвoд зa минeрaлнa вoдa, който се очаква да даде тлacък нa туризмa. Във Видин вицепремиерът Томислав Дончев откри новата пречиствателна станция на града.

Една от най-обсъжданите във Видин теми през изтеклата година бе ремонтът на централната пешеходна зона. Мнението на видичани за мащабния прект не бе еднозначно. Проектът бе обявен за завършен преди месец- на 28 ноември от новия кмет на Видин Цветан Ценков.

Паралелно с ремонта на централната част, във Видин се ремонтират с евросредства и две от гимназиите, както и сградата на театъра. Очакваше се тази есен да стартира ремонтът на още едно емблематично здание- еврейската синагога. Средствата са осигурени, съобщи вече бившият кмет Огнян Ценков.

2019 година не мина и без криминални новини. В края на февруари бе предотвратено опожаряването на жилищен квартал и голяма част от град Видин. Задържани са двама души при опит да взривят цистерна с гориво на територията на Граничния полицейски участък в крайдунавския град. Няколко месеца по-късно бе задържан и поръчителят на опита за палеж на граничното полицейско управление във Видин. Според прокуратурата палежът е бил опит за сплашване местната полиция, която била по следите на групата за трафик на мигранти и експлоатация на жени.

Ще запомним годината и със знаковия арест на кмета на Чупрене Ваньо Костин, който е обвинен, че е продавал на свои близки общински земи, попадащи в зоната на строителството на бъдещата ски зона Миджур. Преди месец Ваньо Костин бе пуснат от ареста под парична гаранция.

За съжаление в края на годината новородено бебе почина във Видинската болница. Под ръководството на Окръжна прокуратура - Видин се води разследване за причините и дали има лекарска грешка.

Повече за темите на 2019 година- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40