Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С поглед към звездите

Снимка: Слав Сливенов
Още в древността хората са отправяли взор към звездите, Слънцето и Луната, за да се ориентират във времето и пространството. Сега, с развитието на науката и техниката, астрономите търсят и изследват много повече небесни тела и явления.


"Произход, движение на звездите- с това се занимава астрономията. Важно е и търсят, даже има съмнение, че някъде са открили живот на други планети... Човек ще расте и най-вероятно един ден ще тръгне натам- към звездите... С всички небесни тела се занимават. Ползата ни е, че човек трябва да си свери часовника. Казват, че това, което става на Земята, зависи от Луната... Това е важно за начина на живот на хората", споделиха видинчани.

Снимка: Слав СливеновМного е трудно да се каже кога е рождената дата на астрономията. Астрономическата дейност на хората може да се проследи назад във времето поне до 6-4 хилядолетие преди новата ера. Най- ранното споменаване на имена на небесни светила е в религиозен текст за пирамидите, датиран от 15-13 век, каза доц. д-р Люба Славчева- Михова, която е национален координатор на Международния астрономически съюз и преподавател в Институт по астрономия с НАО.Астрономията е фундаментална наука и тя се опитва да обясни вселената, в която живеем. Благодарение на технологиите и на динамиката на съвременното общество откритията са невероятно много. "Има вече много обсерватории наземни и изнесени извън атмосферата на Земята, така че данните, с които разполагат астрономите, са повече от когато и да било и откритията са повече. Изминалата година се честваха 100 години от основаването на Международния астрономически съюз. Една от целите беше именно да се изложат откритията. Имаше много инициативи и събития. Една от тях беше една изложба "Нагоре и отвъд", в която накратко са проследени основните достижения на астрономията през изминалото столетие", допълни доц. д-р Люба Славчева- Михова.Снимка: Слав СливеновХора от над 110 страни избраха имена на екзопланетни системи за 100 години от основаването на Международния астрономически съюз /МАС/. Глобалната кампания "Дайте име на екзосвят" протече в рамките на честванията на 100-годишнината на Международния астрономически съюз (МАС). Избраните имена на екзопланетни системи бяха обявени официално на 17 декември 2019 година в Париж.

На всяка страна се предостави възможност да даде име на специално подбрана планета извън Слънчевата система (екзопланета) и нейната звезда на конкурсен принцип. Вече са открити над 4000 екзопланети и броят на откритията продължава да се удвоява приблизително на всеки 2 години и половина. Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята.  Кампанията у нас приключи успешно с избора на име за звездата – "Тангра" – върховно небесно божество-сила, което прабългарите са почитали за екзопланетата "Бендида" – великата богиня-майка на траките, почитана като покровителка на семейството и владетелка на живата природа. Имената са предложени независимо от Студентското астрономическо общество на Висшето Военноморско училище- Варна и от Юлиан Ковачев.

Снимка: Слав СливеновНеобятният Космос привлича не само астрономите, но и любителите астрофотографи. Видинчанинът Слав Сливенов например, наблюдава преди дни метеоритен дъжд в Крайдунавския парк на града. Запалил се по снимането на небесните тела преди 5 години, когато си купил дигитален фотоапарат и разбрал, че с него може да снима Млечния път.

"До момента вече съм с професионален телескоп и техника за снимане на звездите и на космическите мъглявини, съзвездия. Започнах да си купувам специализирана литература как да ги заснемам, в кой период да се наблюдават. Зимата е астрономическия сезон, тъй като нощта е най-дълга и предразполага за снимки и наблюдения", сподели Слав Сливенов.

На въпроса кога човек отправя поглед към звездите, видинчанинът отговори:

"Бих казал, че трябва по-често да се прави това нещо. Аз го правя почти всяка нощ, когато имам възможност. Тогава се чувствам малко вдъхновен. Ние сме една прашинка в цялото пространство."

Вижте още

Хората в село Арчар искат работа

Гостуваме в село Арчар . Село със забележителна древна история, с известни личности, с амбициозни хора, направили много за благоустрояването и развитието на селото. Село, за което се казва, че в неговото минало е неговото бъдеще. Село Арчар е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено през II век като постоянна..

публикувано на 24.01.20 в 11:00

30 % от домакинствата у нас не успяват да платят сметките си навреме

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме /30% от домакинствата/ . Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот. Как бихме могли да се справим с този проблем? Йордан Генов  е директор в платформата "Моите пари" и дава своите съвети:  "Бюджета на едно домакинство има..

публикувано на 23.01.20 в 12:04

Създават фонд за подпомагане на болницата във Видин

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града. Въпреки, че общината има само 11 % дял в акционерното дружество, а мажоритарен собственик е държавата, общинските съветници се обединиха около каузата за лечебното заведение. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването..

публикувано на 22.01.20 в 15:02

Ще има ли достойни минимални заплати в целия ЕС?

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз ? Идеята подхранва надеждите особено в по-бедните държави в общността, като България. Европейската комисия обяви, че започва консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в дадената страна от ЕС, а не да бъде въведена еднаква за съюза..

публикувано на 21.01.20 в 14:48

Стабилна икономика с ниски заплати

Българинът смята, че икономиката на страната се развива и в същото време не е доволен от доходите си. 54,3% от българите са доволни от икономическия климат и възможностите в страната. 59,7% не са удовлетворени от личните си доходи. В парламента със сигурност попадат 4 формации, ако изборите са днес- ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти. Това..

публикувано на 20.01.20 в 13:43

Кметът на Ослен Криводол иска да превърне селото в архитектуран резерват

"Амбицията ми е да превърна Ослен Криводол в архитектурен резерват". Това заяви в "Добро утро, кмете" новоназначеният кметски наместник на мездренското село- Роман Иванов: " Ослен Криводол е село с голям потенциал. То е много красиво, много спокойно и много тихо място. Хората са много добри. Намира се в подножието на Стара планина, средната надморска..

обновено на 17.01.20 в 17:30

Книжчице любима...

По данни на Националния статистически институт отпреди 10 години 51% от българите не са прочели нито една книга, а само 19% от населението на страната ни са прочели над 10 книги. След страховитите статистики, че българинът е спрял да чете, през последните години четенето на книги като че ли отново е на мода. Вярно е, че и днес все по-често можем..

публикувано на 16.01.20 в 11:49