Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поглед към звездите

Снимка: Слав Сливенов
Още в древността хората са отправяли взор към звездите, Слънцето и Луната, за да се ориентират във времето и пространството. Сега, с развитието на науката и техниката, астрономите търсят и изследват много повече небесни тела и явления.


"Произход, движение на звездите- с това се занимава астрономията. Важно е и търсят, даже има съмнение, че някъде са открили живот на други планети... Човек ще расте и най-вероятно един ден ще тръгне натам- към звездите... С всички небесни тела се занимават. Ползата ни е, че човек трябва да си свери часовника. Казват, че това, което става на Земята, зависи от Луната... Това е важно за начина на живот на хората", споделиха видинчани.

Снимка: Слав СливеновМного е трудно да се каже кога е рождената дата на астрономията. Астрономическата дейност на хората може да се проследи назад във времето поне до 6-4 хилядолетие преди новата ера. Най- ранното споменаване на имена на небесни светила е в религиозен текст за пирамидите, датиран от 15-13 век, каза доц. д-р Люба Славчева- Михова, която е национален координатор на Международния астрономически съюз и преподавател в Институт по астрономия с НАО.



Астрономията е фундаментална наука и тя се опитва да обясни вселената, в която живеем. Благодарение на технологиите и на динамиката на съвременното общество откритията са невероятно много. 



"Има вече много обсерватории наземни и изнесени извън атмосферата на Земята, така че данните, с които разполагат астрономите, са повече от когато и да било и откритията са повече. Изминалата година се честваха 100 години от основаването на Международния астрономически съюз. Една от целите беше именно да се изложат откритията. Имаше много инициативи и събития. Една от тях беше една изложба "Нагоре и отвъд", в която накратко са проследени основните достижения на астрономията през изминалото столетие", допълни доц. д-р Люба Славчева- Михова.



Снимка: Слав СливеновХора от над 110 страни избраха имена на екзопланетни системи за 100 години от основаването на Международния астрономически съюз /МАС/. Глобалната кампания "Дайте име на екзосвят" протече в рамките на честванията на 100-годишнината на Международния астрономически съюз (МАС). Избраните имена на екзопланетни системи бяха обявени официално на 17 декември 2019 година в Париж.

На всяка страна се предостави възможност да даде име на специално подбрана планета извън Слънчевата система (екзопланета) и нейната звезда на конкурсен принцип. Вече са открити над 4000 екзопланети и броят на откритията продължава да се удвоява приблизително на всеки 2 години и половина. Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята.  Кампанията у нас приключи успешно с избора на име за звездата – "Тангра" – върховно небесно божество-сила, което прабългарите са почитали за екзопланетата "Бендида" – великата богиня-майка на траките, почитана като покровителка на семейството и владетелка на живата природа. Имената са предложени независимо от Студентското астрономическо общество на Висшето Военноморско училище- Варна и от Юлиан Ковачев.

Снимка: Слав СливеновНеобятният Космос привлича не само астрономите, но и любителите астрофотографи. Видинчанинът Слав Сливенов например, наблюдава преди дни метеоритен дъжд в Крайдунавския парк на града. Запалил се по снимането на небесните тела преди 5 години, когато си купил дигитален фотоапарат и разбрал, че с него може да снима Млечния път.

"До момента вече съм с професионален телескоп и техника за снимане на звездите и на космическите мъглявини, съзвездия. Започнах да си купувам специализирана литература как да ги заснемам, в кой период да се наблюдават. Зимата е астрономическия сезон, тъй като нощта е най-дълга и предразполага за снимки и наблюдения", сподели Слав Сливенов.

На въпроса кога човек отправя поглед към звездите, видинчанинът отговори:

"Бих казал, че трябва по-често да се прави това нещо. Аз го правя почти всяка нощ, когато имам възможност. Тогава се чувствам малко вдъхновен. Ние сме една прашинка в цялото пространство."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00