Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С поглед към звездите

Снимка: Слав Сливенов
Още в древността хората са отправяли взор към звездите, Слънцето и Луната, за да се ориентират във времето и пространството. Сега, с развитието на науката и техниката, астрономите търсят и изследват много повече небесни тела и явления.


"Произход, движение на звездите- с това се занимава астрономията. Важно е и търсят, даже има съмнение, че някъде са открили живот на други планети... Човек ще расте и най-вероятно един ден ще тръгне натам- към звездите... С всички небесни тела се занимават. Ползата ни е, че човек трябва да си свери часовника. Казват, че това, което става на Земята, зависи от Луната... Това е важно за начина на живот на хората", споделиха видинчани.

Снимка: Слав СливеновМного е трудно да се каже кога е рождената дата на астрономията. Астрономическата дейност на хората може да се проследи назад във времето поне до 6-4 хилядолетие преди новата ера. Най- ранното споменаване на имена на небесни светила е в религиозен текст за пирамидите, датиран от 15-13 век, каза доц. д-р Люба Славчева- Михова, която е национален координатор на Международния астрономически съюз и преподавател в Институт по астрономия с НАО.Астрономията е фундаментална наука и тя се опитва да обясни вселената, в която живеем. Благодарение на технологиите и на динамиката на съвременното общество откритията са невероятно много. "Има вече много обсерватории наземни и изнесени извън атмосферата на Земята, така че данните, с които разполагат астрономите, са повече от когато и да било и откритията са повече. Изминалата година се честваха 100 години от основаването на Международния астрономически съюз. Една от целите беше именно да се изложат откритията. Имаше много инициативи и събития. Една от тях беше една изложба "Нагоре и отвъд", в която накратко са проследени основните достижения на астрономията през изминалото столетие", допълни доц. д-р Люба Славчева- Михова.Снимка: Слав СливеновХора от над 110 страни избраха имена на екзопланетни системи за 100 години от основаването на Международния астрономически съюз /МАС/. Глобалната кампания "Дайте име на екзосвят" протече в рамките на честванията на 100-годишнината на Международния астрономически съюз (МАС). Избраните имена на екзопланетни системи бяха обявени официално на 17 декември 2019 година в Париж.

На всяка страна се предостави възможност да даде име на специално подбрана планета извън Слънчевата система (екзопланета) и нейната звезда на конкурсен принцип. Вече са открити над 4000 екзопланети и броят на откритията продължава да се удвоява приблизително на всеки 2 години и половина. Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята.  Кампанията у нас приключи успешно с избора на име за звездата – "Тангра" – върховно небесно божество-сила, което прабългарите са почитали за екзопланетата "Бендида" – великата богиня-майка на траките, почитана като покровителка на семейството и владетелка на живата природа. Имената са предложени независимо от Студентското астрономическо общество на Висшето Военноморско училище- Варна и от Юлиан Ковачев.

Снимка: Слав СливеновНеобятният Космос привлича не само астрономите, но и любителите астрофотографи. Видинчанинът Слав Сливенов например, наблюдава преди дни метеоритен дъжд в Крайдунавския парк на града. Запалил се по снимането на небесните тела преди 5 години, когато си купил дигитален фотоапарат и разбрал, че с него може да снима Млечния път.

"До момента вече съм с професионален телескоп и техника за снимане на звездите и на космическите мъглявини, съзвездия. Започнах да си купувам специализирана литература как да ги заснемам, в кой период да се наблюдават. Зимата е астрономическия сезон, тъй като нощта е най-дълга и предразполага за снимки и наблюдения", сподели Слав Сливенов.

На въпроса кога човек отправя поглед към звездите, видинчанинът отговори:

"Бих казал, че трябва по-често да се прави това нещо. Аз го правя почти всяка нощ, когато имам възможност. Тогава се чувствам малко вдъхновен. Ние сме една прашинка в цялото пространство."

Вижте още

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40