Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българите-доволни от икономическия климат, но не и от доходите си

Стабилна икономика с ниски заплати

Снимка: Радио ВИДИН

Българинът смята, че икономиката на страната се развива и в същото време не е доволен от доходите си.

54,3% от българите са доволни от икономическия климат и възможностите в страната. 59,7% не са удовлетворени от личните си доходи. В парламента със сигурност попадат 4 формации, ако изборите са днес- ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти. Това показват резултатите от допитване на агенция "Барометър България", направено по телефона.

Повече от видинчани не са доволни от парите, които заработват:

"Не, бих искал повече... Винаги съм била на минимална заплата... Доволен съм, да... Може да се каже... Да, справям се... Аз живея в София и там заплатите са различни. Занимавам се в сфера, която е доходоносна, но знам, че положението на другите места не е такова... Не съм доволен, малко са..."

Разнопосочни са мненията за партиите:

"Не съм добре ориентиран... За ДСБ... Никой не ме е спечелил като избирател...Трябва да си помисля, за дясна трябва да бъде... Аз не бих гласувал за нито една... Няма голяма алтернатива. Може би пак за същите хора- ГЕРБ.."

Петър Кичашки от Института за модерна политика коментира парадоксът- българинът да смята, че икономиката на страната се развива и в същото време не е доволен от доходите си:

"Тези неща, не се взаимоизключват, напротив- подкрепят се. Безспортният факт е, че в момента държавата е икономически стабилна, има елемент на икономически прогрес. Същевременно това не изключва обстоятелството, че заплатите и въобще трудът у нас продължава да остава така сравнително зле платен. Макар че трябва да бъде ясно и да се подчертае дебело, че зле платен както у нас, така и навсякъде по света е и винаги ще бъде нискоквалифицирания труд. Не съм видял никой от, да кажем, IT сектора, да се оплаква, че са ниски заплатите в България. Въпреки, че те са, да кажем, два пъти по- ниски отколкото същите за сходни позиции в Западна Европа."

Видин и Северозападът имат логистично предимство за развитие на икономиката, но липсата на адекватна инфраструктруа е пречка да се използва потенциалът, смята анализаторът:


"Видин и въобще Северозападна България имат логистично предимство, защото са на международна река, защото са на входа на държавата, цялата логика на земята има във Видин и региона да се откриват нови предприятия, но поради серия причини, част от тях инфраструктурни- липсата на адекватен път до Видин, възможност имат големи спедиторски и друг тип фирми, които, примерно, биха могли да развият интерес към нашия регион, ако обаче имат механизми за повишаване на логистичните си възможности. Имаш река, но в целия регион няма къде да кацне самолет, няма как да се придвижват ефективно превозни средства."

За да има развитие на Северозапада, според Петър Кичашки е необходима целенасочена държавна политика.

Хората продължават да подкрепят ГЕРБ, въпреки политическите трусове от последните дни. В проучването на "Барометър България" 35,5% от анкетиралите са избрали ГЕРБ като политическата партия, която биха подкрепили сега, ако има избори: 


"Кризи, проблеми и инфарктни ситуации има във всяко едно управление. Но, безспортният факт е, че на терена в момента няма ясно очертани контури на някаква кой знае колко витална и активна алтернатива", обясни Петър Кичашки.


Доцент д-р Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН коментира парадоксалните резултати, сочещи висока оценка за икономиката и неудовлетворение от личните доходи:

"Разбира се, че трудно може да даде реалната картина едно подобно проучване, но то може да покаже по какъв начин разсъждават българите. Факт е, че последните няколко години действително има растеж. От друга страна доходите също нарастват- имаме увеличаване на доходите от работни заплати всяка следваща година. Въпреки това само малка част от населението е доволно от доходите си."

Причината е неравенството в доходите. Неравенствата между 20-те процента най-богати и 20-те процента най-бедни от населението са се увеличили драстично.

Още по темата - в звуковия файл.

Вижте още

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16

Валя Берчева, кмет на Мизия: Формулата за успех на един кмет е диалог с хората, ясни правила и контрол

Тази сутрин в "Добро утро, кмете", се отправяме към Мизия, за да ви срещнем с местните хора, с новия кмет - младата и амбициозна дама Валя Берчева, с представителите на културните институции, с миналото и с днешното съвремие на града. Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г...

публикувано на 14.02.20 в 11:30

Разнообразие в световния ден на Радиото

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието" . За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за..

публикувано на 13.02.20 в 13:09

Видинска област продължава да изостава икономически

За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представи "Регионални профили: показатели за развитие" - анализ на регионалното развитие в България. Изследването се основава на 62 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. Голяма част от индикаторите за икономическото развитие на област..

публикувано на 12.02.20 в 11:17

Видинчани: България не е бедна, но много се краде. Дано прокуратурата си свърши работата

Под ударите на прокуратурата в последните седмици попаднаха едни от най-влиятелните хора в държавата. Действия, очаквани от българското общество от години, бленувайки за българския образ на румънската прокурорка Лаура Кьовеши. "Това е само началото, очаквайте продължение!" , категоричен бе главният прокурор Иван Гешев и добави пред БНР:..

публикувано на 11.02.20 в 13:22

Преструктуриране на Здравната каса- възможно ли е?

Преструктуриране на здравните каси в страната е  обсъдено н а заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Подхвърлена е идеята от 28 сега, да станат 6. Съветът е дискутирал и дали здравноосигурените да могат да се лекуват безплатно само в района, в който живеят и в болници, с които съответната районна каса има сключени договори. Решението на Надзорния..

публикувано на 10.02.20 в 14:10

Хърлец - село за пример в "Златията"

Голямо, благоустроено и красиво e село Хърлец. Намира се в община Козлодуй и е на 3 км от АЕЦ Козлодуй.  Две реки минават край селото - река Дунав и река Огоста. Земята е плодородна и равна, не случайно носи името "Златия". Върху землището на селото е построена първата на Балканите атомна електроцентрала.   Хърлец има вековна история. Културна..

публикувано на 07.02.20 в 10:20