Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По пътя към еврозоната- тревоги и настроения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврото бе създадено официално през 1999 година и като парична единица съществува три години във "виртуален" вид. На 1 януари 2002 година дванайсет европейски страни замениха националните си валути с евро. Тогава започнаха и първите вълни на недоволство от свързаното с масово поскъпване на цени и стоки. Много италианци обясняват, че краят на благосъстоянието им е дошъл през 2002 година именно с въвеждането на новите пари. В същото време Евростат и всички останали изследвания показват, че приносът на валутната смяна към инфлацията е бил минимален - между 0.09 и 0.6 процента (според различните изследвания и за различните държави). Оказва се , че до момента въвеждането на еврото никъде не е довело до сериозни инфлационни процеси- поне според официалната статистика. Но това съвсем не е така, според субективните възприятия на хората. Страната ни стои "много добре" по пътя към еврозоната и влизането ѝ по план през 2023 г. е "напълно обозримо"- това заяви преди дни в интервю за БНР управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя обясни, че е разговаряла в Давос с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард по тази тема. 

"Когато се въвеждат повече контролни механизми и има повече наблюдения, аз не се учудвам, че ще има и скептични гласове. За България влизането в еврозоната сега е по- добре, отколкото преди, тъй като светът вече е по- турбулентен. Еврозоната, в резултат на финансовата криза построи много силна защита, която очакваме да стигне 800 млрд., така че ако евентуално има проблем или атака таза защита може да влезе в действие."- поясни Кристалина Георгиева.

Когато бъде сменена паричната единица на дадена страна се пораждат редица неизвестни, които будят притеснителни въпроси у много от жителите. Радослав Георгиев, икономист от Видин обясни ще има ли предимства смяната на лева с еврото и имат ли основание притесненията на хората:

"Механизмът на преразпределение, който използва ЕС се оказва доста благоприятен за такива държави като България. От тази гледна точка въвеждането на еврото у нас ще е доста добър плюс и то години наред затова, защото независимо, че всяка година имаме ръст, който е доста приличен, докато не достигнем едни високи нива, на които са останалите страни от ЕС, няма как да спрем. Имаме още доста да поработим, докато достигнем до тези нива. Най- големите притеснения на хората са свързани с доходите им след въвеждането на еврото."- обясни икономистът Радослав Георгиев.

Премиерът Бойко Борисов, на среща с представители на банковия сектор и бизнеса заяви, че сред предимствата от въвеждането на еврото у нас са намаляването на лихвите по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава. Данните от края на миналата година показват, че Българската икономика расте с едни от най-високите темпове в ЕС, това потвърдиха и банкови служители в Северозападна България. Как ще се отрази въвеждането на еврото върху спестяванията на българите и с каква валута предпочитат да работят те? Разговаряхме с Елена Христова, директор на централния клон на банка във Видин.

"Като цяло клиентите ни са спокойни, както и банковия сектор, и няма нещо, което да ни притеснява. Няма тенденция клиентите ни да са се насочили към еврото на този етап."- каза Елена Христова.

Анкета с видинчани показа, че някои от тях са положително настроени към въвеждането на еврото като парична единица в страната. Много български семейства днес живеят в редица европейски страни, които още преди години са приели еврото като своя официална парична единица. Такъв е случаят с Чавдар Здравков, който вече над 20 години живее в Италия и в началото на века е бил свидетел на въвеждането на еврото в страната.

"2002 година влезе еврото в Италия. Самите италианци не го приеха много добре, защото преди с лирата си живееха по- добре. Всичко отговаряше на заплатите им преди. Търговията е отрасъл от икономиката, който е много важен. За протести не си спомням, защото италианците много трудно излизат на протест. Ако влезе еврото цените ще скочат, както стана и там. Според мен не сме готови за еврото и не ни беше нужно дори и влизане в ЕС." - коментира Чавдар Здравков.

Потърсихме и представител на малкия бизнес в Северозападна България. Красимира Младенова е продавач в малък магазин за кафе и захарни изделия във Видин.

"Ние не можем да сме готови за еврозоната с 250 лева пенсия, особено нашия край. При всички случаи ще се качат цените на продуктите. Ние колкото можем задържаме по- ниски цени. Икономиката ни ще пропадне още толкова."- смята Красимира Младенова.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че няма да има покачване на цените при влизането на България в еврозоната, а до тогава- няма да има промяна на валутния курс на лева спрямо еврото. Думите му бяха подкрепени от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев. Обясненията им дойдоха заради законови промени, с които се премахва записът на точния курс на лева към еврото от валутния закон. Те се налагат заради синхронизирането с европейското законодателство и практически представляват последната юридическа пречка пред влизането ни в обменно- курсовия механизъм ERM II, известен като "чакалнята за еврозоната", поясни управителят на Централната банка. До края на април се очаква България да се присъедини към обменно-курсовия механизъм ERM II, потвърди финансовият министър Владислав Горанов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали, заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията-..

публикувано на 24.03.20 в 13:51