Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По пътя към еврозоната- тревоги и настроения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврото бе създадено официално през 1999 година и като парична единица съществува три години във "виртуален" вид. На 1 януари 2002 година дванайсет европейски страни замениха националните си валути с евро. Тогава започнаха и първите вълни на недоволство от свързаното с масово поскъпване на цени и стоки. Много италианци обясняват, че краят на благосъстоянието им е дошъл през 2002 година именно с въвеждането на новите пари. В същото време Евростат и всички останали изследвания показват, че приносът на валутната смяна към инфлацията е бил минимален - между 0.09 и 0.6 процента (според различните изследвания и за различните държави). Оказва се , че до момента въвеждането на еврото никъде не е довело до сериозни инфлационни процеси- поне според официалната статистика. Но това съвсем не е така, според субективните възприятия на хората. Страната ни стои "много добре" по пътя към еврозоната и влизането ѝ по план през 2023 г. е "напълно обозримо"- това заяви преди дни в интервю за БНР управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя обясни, че е разговаряла в Давос с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард по тази тема. 

"Когато се въвеждат повече контролни механизми и има повече наблюдения, аз не се учудвам, че ще има и скептични гласове. За България влизането в еврозоната сега е по- добре, отколкото преди, тъй като светът вече е по- турбулентен. Еврозоната, в резултат на финансовата криза построи много силна защита, която очакваме да стигне 800 млрд., така че ако евентуално има проблем или атака таза защита може да влезе в действие."- поясни Кристалина Георгиева.

Когато бъде сменена паричната единица на дадена страна се пораждат редица неизвестни, които будят притеснителни въпроси у много от жителите. Радослав Георгиев, икономист от Видин обясни ще има ли предимства смяната на лева с еврото и имат ли основание притесненията на хората:

"Механизмът на преразпределение, който използва ЕС се оказва доста благоприятен за такива държави като България. От тази гледна точка въвеждането на еврото у нас ще е доста добър плюс и то години наред затова, защото независимо, че всяка година имаме ръст, който е доста приличен, докато не достигнем едни високи нива, на които са останалите страни от ЕС, няма как да спрем. Имаме още доста да поработим, докато достигнем до тези нива. Най- големите притеснения на хората са свързани с доходите им след въвеждането на еврото."- обясни икономистът Радослав Георгиев.

Премиерът Бойко Борисов, на среща с представители на банковия сектор и бизнеса заяви, че сред предимствата от въвеждането на еврото у нас са намаляването на лихвите по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава. Данните от края на миналата година показват, че Българската икономика расте с едни от най-високите темпове в ЕС, това потвърдиха и банкови служители в Северозападна България. Как ще се отрази въвеждането на еврото върху спестяванията на българите и с каква валута предпочитат да работят те? Разговаряхме с Елена Христова, директор на централния клон на банка във Видин.

"Като цяло клиентите ни са спокойни, както и банковия сектор, и няма нещо, което да ни притеснява. Няма тенденция клиентите ни да са се насочили към еврото на този етап."- каза Елена Христова.

Анкета с видинчани показа, че някои от тях са положително настроени към въвеждането на еврото като парична единица в страната. Много български семейства днес живеят в редица европейски страни, които още преди години са приели еврото като своя официална парична единица. Такъв е случаят с Чавдар Здравков, който вече над 20 години живее в Италия и в началото на века е бил свидетел на въвеждането на еврото в страната.

"2002 година влезе еврото в Италия. Самите италианци не го приеха много добре, защото преди с лирата си живееха по- добре. Всичко отговаряше на заплатите им преди. Търговията е отрасъл от икономиката, който е много важен. За протести не си спомням, защото италианците много трудно излизат на протест. Ако влезе еврото цените ще скочат, както стана и там. Според мен не сме готови за еврото и не ни беше нужно дори и влизане в ЕС." - коментира Чавдар Здравков.

Потърсихме и представител на малкия бизнес в Северозападна България. Красимира Младенова е продавач в малък магазин за кафе и захарни изделия във Видин.

"Ние не можем да сме готови за еврозоната с 250 лева пенсия, особено нашия край. При всички случаи ще се качат цените на продуктите. Ние колкото можем задържаме по- ниски цени. Икономиката ни ще пропадне още толкова."- смята Красимира Младенова.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че няма да има покачване на цените при влизането на България в еврозоната, а до тогава- няма да има промяна на валутния курс на лева спрямо еврото. Думите му бяха подкрепени от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев. Обясненията им дойдоха заради законови промени, с които се премахва записът на точния курс на лева към еврото от валутния закон. Те се налагат заради синхронизирането с европейското законодателство и практически представляват последната юридическа пречка пред влизането ни в обменно- курсовия механизъм ERM II, известен като "чакалнята за еврозоната", поясни управителят на Централната банка. До края на април се очаква България да се присъедини към обменно-курсовия механизъм ERM II, потвърди финансовият министър Владислав Горанов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45