Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-строгите присъди ще решат ли проблема с детската престъпност

Снимка: Радио ВИДИН
ГЕРБ внесе за обсъждане в парламента промени в Наказателния кодекс за по-строги наказания за непълнолетни, извършили тежки престъпления. Новите текстове бяха подготвени след общественото недоволство, провокирано от жестокото убийство на младо момиче от с. Галиче в община Бяла Слатина. Максималната присъда от 12 години за убийство или изнасилване, извършено от непълнолетни, вече няма да е гарантирана.

Мнението на видинчани: "Да се увеличи, да. След като е отишъл да убие човек, значи заслужава много строго наказание... В зависимост от престъплението, е моето мнение, защото все пак това са деца. И ако може да им се помогне е по- добре, отколкото да отидат в затвора, защото затворът не е решение на въпроса... Ако е убийство, трябва да си отиде в затвора, както пълнолетните. Също така трябва и родителите някаква глоба да дадат... Трябва да се реши нещо със семейството. Има 4-5 деца една майка, а тя въобще не се интересува от тях... Да, ще помогнат. Ако знае, че ще лежи в затвора, ще помисли... Когато имаш регистрация в Детска педагогическа стая и трябва да полагаш общественополезен труд за всички тия деяния, които си извършил, втори път ще си помисли дали ще направи това...".

От общия брой на разкритите криминални престъпления, регистрирани в МВР- Видин през 2019 година 81 престъпления са извършени от 81 лица, ненавършили пълнолетие. 24 от тях са малолетни.

"Регистрираните за периода престъпления, извършени в съучастие на непълнолетни с пълнолетни лица са били 8. Други 19 престъпления са били извършени от непълнолетни с малолетни лица. Две кражби, извършени от непълнолетни са регистрирани в районното управление във Видин през месец януари 2020 година. Деянията са били осъществени в областния град. Единият случай касае кражба на ядки от хипермаркет, заведена е преписка по него. Другият случай е свързан с кражба на вещи, по който е образувано досъдебно производство", заяви старши комисар Петър Коцин-  директор на ОД на МВР- Видин.

Кражбите са най- честите противоправни деяния, извършени от деца. Сред противообществените прояви на малолетните и непълнолетните преобладават бягство от дома, скитничество, просия, употреба на алкохол, хулиганство, прояви на агресия и вандализъм. През 2018 година 89 криминални престъпления са били извършени от 84 ненавършили пълнолетие, като 20 от тях са били малолетни. 18 от деянията са били извършени в съучастие с пълнолетни, при други 9 има съизвършителства между непълнолетни и малолетни лица.

"Работата по превенция на детската престъпност, както и работа с малолетни и непълнолетни с противоправно поведение и противодействие на престъпленията срещу деца, са приоритетни задачи на полицейските служители. Част от превенцията включва мерки за оказване на помощ на деца в риск и мерки за предотвратяване на рецидив."

Подходът при беседването с деца е строго индивидуален. Роля има и превенцията на полицейските служители в училищата.

"Противоправните деяния и противообществените прояви на малолетните, т.е. деца от 7 до 14 годишна възраст, се разглеждат в рамките на тъй наречените възпитателни дела в местните комисии за борба с противообществените прояви и там се налагат съответните възпитателни мерки. Що се отнася до непълнолетните, от 14 до 18-годишна възраст, при извършено от тях престъпно деяние, на същите се изготвя съдебно- психиатрична експертиза, с цел установяване разбиране значението на извършеното от тях", допълни старши комисар Петър Коцин.

През 2019 година осъдените непълнолетни лица са 10- 5 са получили условни присъди, другите 5 са с пробация.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ в община Видин организира превантивна дейност, разглежда противообществените прояви на малолетни и непълнолетни по сигнали на прокуратура, съд, полиция, граждани и налага законосъобразни възпитателни мерки. Съставът на комисията е от 15 членове от различни институции. За разглеждането на възпитателните дела се сформира 3-членен състав от общия брой на членовете, като председателят на заседанието е юрист, обясни Борислава Борисова - председател на Комисията:

"През местната комисия за 2019 година са преминали общо 116 малолетни и непълнолетни лица. От тях 18 деца са рецидиви, разгледани възпитателни дела- 95 и наложени възпитателни мерки- 140."


Спрямо предходната година тези мерки са повече. През 2018 година децата с противообществени прояви са 78, за 2019 са 116 деца. След като се разгледа възпитателното дело и се наложат възпитателните мерки, Комисията предприема корекционно- възпитателна дейност с детето, извършват се и консултации в Консултативния кабинет към комисията, в Центъра за обществена подкрепа и Комплекса за социални услуги.

Възпитателните мерки, които налага комисията са: предупреждение, задължаване да се извини на пострадалия, да участва в консултации и програми за преодоляване на отклоненията в поведението, поставяне под възпитален надзор на обществен възпитател, забрана на непълнолетния да посещава определени места, да се среща и установява контакти с определени лица, настаняване в интернат и други.

По отношение на родителите също могат да бъдат наложени наказани като предупреждение, посещение на беседи и консултации, глоба от 50 лева до 1000 лева. МКБППМН провежда беседи в училищата на различни теми, като правно и гражданско възпитание, нравствено възпитание, комуникативни умения и трудни ситуации в общуването.

В Наказателния кодекс са предвидени 4 наказания, които могат да бъдат налагани на непълнолетни извършители на престъпления- лишаване от свобода, пробация, обществено порицание и лишаване от права по смисъла на чл.37 от закона, обясни видинският адвокат Светослав Славчев:

"В член 63 от Наказателния кодекс е предвидено и съответно намаляване на наказанието. Това са така наречените особени правила, които важат за непълнолетни извършители на престъпление, като се предвижда съответно редукция на наказанията, които могат да им бъдат налагани, съпоставени с тези, които се налагат на пълнолетни извършители на криминални престъпления."

Редукцията се прилага съответно закона. Например в случаите на налагане на най-тежките наказания, за непълнолетните от 16 до 18 години, е 12 години лишаване от свобода.

Не за всяко престъпление непълнолетните могат да бъдат осъдени. Адвокат Светослав Славчев даде пример какво се случва с лице, което е заловено с наркотици:

"Да кажем бъде заловен, както е обичайната практика, от органите на министерството на вътрешните работи, в този случай се уведомява разследващ и се започва досъдебно производство, стига да има достатъчно данни. Оттук нататък последствията са, че това лице може да бъде привлечено в качеството на обвиняем със съответното постановление, извършват се действия по разследването и когато вече се съберат достатъчно доказателства и се изследва цялата доказателствена база, разследващият има право да даде заключение дали това лице следва да бъде дадено на съд или производството да бъде прекратено, при определени случаи. Това са най-често, когато няма достатъчно доказателства или случаят е маловажен по смисъла член 9 от Наказателния кодекс."

Фокусът на обществото се съсредоточава върху наказанието "лишаване от свобода" при престъпления от непълнолетни. Дали това е единственият начин да се реши проблемът "детска престъпност"- дали ще лежи 10 или 15 години едно дете в затвора, ще го поправи ли и ще ограничи ли такива прояви в обществото?

"Не във всички случаи увеличаването на наказанието води до решаване на проблеми с престъпността, но аз, когато става въпрос за непълнолетни извършители на престъпления, считам, че в някои случаи, а именно за престъпления против личността каквото е убийство, каквото са изнасилване, тежки или средни телесни повреди, ако щете и грабежи, трябва да бъдат променени особените правила за непълнолетни, като се върви в насока завишаване на наказанието", смята адвокат Светослав Славчев.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00