Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-строгите присъди ще решат ли проблема с детската престъпност

Снимка: Радио ВИДИН
ГЕРБ внесе за обсъждане в парламента промени в Наказателния кодекс за по-строги наказания за непълнолетни, извършили тежки престъпления. Новите текстове бяха подготвени след общественото недоволство, провокирано от жестокото убийство на младо момиче от с. Галиче в община Бяла Слатина. Максималната присъда от 12 години за убийство или изнасилване, извършено от непълнолетни, вече няма да е гарантирана.

Мнението на видинчани: "Да се увеличи, да. След като е отишъл да убие човек, значи заслужава много строго наказание... В зависимост от престъплението, е моето мнение, защото все пак това са деца. И ако може да им се помогне е по- добре, отколкото да отидат в затвора, защото затворът не е решение на въпроса... Ако е убийство, трябва да си отиде в затвора, както пълнолетните. Също така трябва и родителите някаква глоба да дадат... Трябва да се реши нещо със семейството. Има 4-5 деца една майка, а тя въобще не се интересува от тях... Да, ще помогнат. Ако знае, че ще лежи в затвора, ще помисли... Когато имаш регистрация в Детска педагогическа стая и трябва да полагаш общественополезен труд за всички тия деяния, които си извършил, втори път ще си помисли дали ще направи това...".

От общия брой на разкритите криминални престъпления, регистрирани в МВР- Видин през 2019 година 81 престъпления са извършени от 81 лица, ненавършили пълнолетие. 24 от тях са малолетни.

"Регистрираните за периода престъпления, извършени в съучастие на непълнолетни с пълнолетни лица са били 8. Други 19 престъпления са били извършени от непълнолетни с малолетни лица. Две кражби, извършени от непълнолетни са регистрирани в районното управление във Видин през месец януари 2020 година. Деянията са били осъществени в областния град. Единият случай касае кражба на ядки от хипермаркет, заведена е преписка по него. Другият случай е свързан с кражба на вещи, по който е образувано досъдебно производство", заяви старши комисар Петър Коцин-  директор на ОД на МВР- Видин.

Кражбите са най- честите противоправни деяния, извършени от деца. Сред противообществените прояви на малолетните и непълнолетните преобладават бягство от дома, скитничество, просия, употреба на алкохол, хулиганство, прояви на агресия и вандализъм. През 2018 година 89 криминални престъпления са били извършени от 84 ненавършили пълнолетие, като 20 от тях са били малолетни. 18 от деянията са били извършени в съучастие с пълнолетни, при други 9 има съизвършителства между непълнолетни и малолетни лица.

"Работата по превенция на детската престъпност, както и работа с малолетни и непълнолетни с противоправно поведение и противодействие на престъпленията срещу деца, са приоритетни задачи на полицейските служители. Част от превенцията включва мерки за оказване на помощ на деца в риск и мерки за предотвратяване на рецидив."

Подходът при беседването с деца е строго индивидуален. Роля има и превенцията на полицейските служители в училищата.

"Противоправните деяния и противообществените прояви на малолетните, т.е. деца от 7 до 14 годишна възраст, се разглеждат в рамките на тъй наречените възпитателни дела в местните комисии за борба с противообществените прояви и там се налагат съответните възпитателни мерки. Що се отнася до непълнолетните, от 14 до 18-годишна възраст, при извършено от тях престъпно деяние, на същите се изготвя съдебно- психиатрична експертиза, с цел установяване разбиране значението на извършеното от тях", допълни старши комисар Петър Коцин.

През 2019 година осъдените непълнолетни лица са 10- 5 са получили условни присъди, другите 5 са с пробация.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ в община Видин организира превантивна дейност, разглежда противообществените прояви на малолетни и непълнолетни по сигнали на прокуратура, съд, полиция, граждани и налага законосъобразни възпитателни мерки. Съставът на комисията е от 15 членове от различни институции. За разглеждането на възпитателните дела се сформира 3-членен състав от общия брой на членовете, като председателят на заседанието е юрист, обясни Борислава Борисова - председател на Комисията:

"През местната комисия за 2019 година са преминали общо 116 малолетни и непълнолетни лица. От тях 18 деца са рецидиви, разгледани възпитателни дела- 95 и наложени възпитателни мерки- 140."


Спрямо предходната година тези мерки са повече. През 2018 година децата с противообществени прояви са 78, за 2019 са 116 деца. След като се разгледа възпитателното дело и се наложат възпитателните мерки, Комисията предприема корекционно- възпитателна дейност с детето, извършват се и консултации в Консултативния кабинет към комисията, в Центъра за обществена подкрепа и Комплекса за социални услуги.

Възпитателните мерки, които налага комисията са: предупреждение, задължаване да се извини на пострадалия, да участва в консултации и програми за преодоляване на отклоненията в поведението, поставяне под възпитален надзор на обществен възпитател, забрана на непълнолетния да посещава определени места, да се среща и установява контакти с определени лица, настаняване в интернат и други.

По отношение на родителите също могат да бъдат наложени наказани като предупреждение, посещение на беседи и консултации, глоба от 50 лева до 1000 лева. МКБППМН провежда беседи в училищата на различни теми, като правно и гражданско възпитание, нравствено възпитание, комуникативни умения и трудни ситуации в общуването.

В Наказателния кодекс са предвидени 4 наказания, които могат да бъдат налагани на непълнолетни извършители на престъпления- лишаване от свобода, пробация, обществено порицание и лишаване от права по смисъла на чл.37 от закона, обясни видинският адвокат Светослав Славчев:

"В член 63 от Наказателния кодекс е предвидено и съответно намаляване на наказанието. Това са така наречените особени правила, които важат за непълнолетни извършители на престъпление, като се предвижда съответно редукция на наказанията, които могат да им бъдат налагани, съпоставени с тези, които се налагат на пълнолетни извършители на криминални престъпления."

Редукцията се прилага съответно закона. Например в случаите на налагане на най-тежките наказания, за непълнолетните от 16 до 18 години, е 12 години лишаване от свобода.

Не за всяко престъпление непълнолетните могат да бъдат осъдени. Адвокат Светослав Славчев даде пример какво се случва с лице, което е заловено с наркотици:

"Да кажем бъде заловен, както е обичайната практика, от органите на министерството на вътрешните работи, в този случай се уведомява разследващ и се започва досъдебно производство, стига да има достатъчно данни. Оттук нататък последствията са, че това лице може да бъде привлечено в качеството на обвиняем със съответното постановление, извършват се действия по разследването и когато вече се съберат достатъчно доказателства и се изследва цялата доказателствена база, разследващият има право да даде заключение дали това лице следва да бъде дадено на съд или производството да бъде прекратено, при определени случаи. Това са най-често, когато няма достатъчно доказателства или случаят е маловажен по смисъла член 9 от Наказателния кодекс."

Фокусът на обществото се съсредоточава върху наказанието "лишаване от свобода" при престъпления от непълнолетни. Дали това е единственият начин да се реши проблемът "детска престъпност"- дали ще лежи 10 или 15 години едно дете в затвора, ще го поправи ли и ще ограничи ли такива прояви в обществото?

"Не във всички случаи увеличаването на наказанието води до решаване на проблеми с престъпността, но аз, когато става въпрос за непълнолетни извършители на престъпления, считам, че в някои случаи, а именно за престъпления против личността каквото е убийство, каквото са изнасилване, тежки или средни телесни повреди, ако щете и грабежи, трябва да бъдат променени особените правила за непълнолетни, като се върви в насока завишаване на наказанието", смята адвокат Светослав Славчев.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали, заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията-..

публикувано на 24.03.20 в 13:51

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за..

публикувано на 24.03.20 в 13:49