Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преструктуриране на Здравната каса- възможно ли е?

Снимка: Радио ВИДИН

Преструктуриране на здравните каси в страната е обсъдено на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Подхвърлена е идеята от 28 сега, да станат 6. Съветът е дискутирал и дали здравноосигурените да могат да се лекуват безплатно само в района, в който живеят и в болници, с които съответната районна каса има сключени договори. Решението на Надзорния съвет е управителят на НЗОК на следващо заседание да представи идеен проект и проект на техническо задание за възлагане изготвянето на анализ, свързан с предложения за оптимизация на дейността и административните структури на Касата.

Къде се лекуват видинчани и защо са направили такъв избор:

"Стига да има специалисти, те напуснаха града... Ходим, разбира се, в Монтана, София, защото тук не сме много сигурни, че ще получим адекватно лечение. Ние не държим да пътуваме на друго място, просто тук да има достатъчно лекари, при които да отидем и да им имаме достатъчно доверие... Не, не искам да ходя. Случвало ми се е един път наскоро. Как ще се лекуваме само тук, кой да ни лекува? Трябва да има лекари. При кого да идеш? Човек ходи от зор, от чудо, не че му се ходи..."

Д-р Емил Лилов е специалист по здравен мениджмънт, депутат в 38-ото Народно събрание, работил е и в Здравната каса и в Регионалната здравна инспекция във Видин. 

"Тази тема, която е дискутирана, е много интересна. Тя е разглеждана отдавна. До този момент нищо не е направено. Като четем стенограмата, виждаме, че заседанието на Надзорния съвет е било с друга цел- анализ на икономическите показатели, някои икономически казуси и за ДМС-то, което се дава на служителите на Касата и тук вече изведнъж вкарват този въпрос за числеността на здравните каси, за тяхната функция и за начина на това преструктуриране, което да доведе до икономически показатели, които да бъдат по- малки, в сравнение със сегашните разходи за Националната осигурителна каса. Разбира се, има определена логика. Говори се за пари, как може да се свият бюджетите, така че да се получи икономия. Не ми е ясно обаче накъде ще бъде насочена тази икономия. И се смята, че броят на заетите в здравната каса е доста раздут", обясни д-р Емил Лилов.


Проблемът изисква многостранно анализиране. Липсата на сграден фонд не е същината на въпроса. Освен това съвременните технологии дават възможност за оперативна работа и дистанционно:


"Например, воденето на счетоводството би могло да се води и от по-централизирано звено. Като тук има по- малка структура. Информационната система- този голям блок от информация, който се събира- здравноосигурени, диспансеризирани, профилактични прегледи, това може да се работи от някакъв център и по този начин да се махнат излишни хора. Предполагам видяхте, че те обсъждат и проблема с контрольорите. Защото контролът е важен. Аз, когато работих в националната каса като регионален координатор, това беше идеята, да могат такива хора, те са неутрални, защото от от Враца, Монтана, Оряхово, Лом, аз не ги познавам колегите и отивам там безпристрастно. И тук съответно би трябвало да се направи наистина едно сериозно контролно звено, което да оперира тези планови райони."


Друг важен проблем е финансирането на здравеопазването. 


"Виждат се слабостите в този модел, виждат се и положителни неща. Би трябвало, имаме такива звена, които са катедри по социална медицина, където има доста компетентни хора. Освен това политиците трябва да кажат как виждат те здравеопазването. Защото според мен здравеопазването е елемент от националната сигурност. Не може този неолиберален модел, която болница може и издържа, тя да съществува, която не може- да се затвори. Хубаво, като се затвори, какво става? Няма държава, която да не подхожда с необходимото внимание към тези моменти", категоричен е д-р Емил Лилов.


Председател на Българската асоциация за закрила на пациентите е адвокат Пламен Таушанов. Предложението на заседанието на Надзорния съвет е по повод проучване на консултантска одиторска фирма преди 8 години. Идеята на проекта е била да се повтори структурата на НАП- от 28 да има 6.

"Тук има едно друго ограничение, което няма в проекта, а именно- да се ограничат правата на здравноосигурените лица да се лекуват само в района си. Това е решено преди повече от 8 години, така че няма как да се връща това положение. И ползвайки правата си здравноосигурените лица да се лекуват където искат, средно от една област 8 до 10 процента не се лекуват в областта", каза Пламен Таушанов.

Това поражда проблеми- хем ги няма пациентите в тези области, хем съответните районни каси твърдят, че пациентите са същите.

Идеята да се обединят касите в 6- за няколко области е била, ако се извърши такова административно деление на общината. Такова обаче няма. Освен това, това е чисто административно обединение и то не трябва да касае правата на пациентите.

"Друго, което се цели с подобно окрупняване, е свързано с това, че в момента районните каси извършват така леко безсмислена дейност от гледна това на това- има си определени екипи, които си проверяват определени болници и всичко това е предварително известно. С или без предизвестие. Т.е когато вече в района не е само една каса, а са районите на още няколко каси, директорът и съответните контролни органи, ще могат да пращат от единия край на този регион инспектори в съвсем друг район и вътре ще се разместват, както е в митниците и други, да се въртят на някакъв ротационен принцип."

Друго затруднение са останалите неусвоени средства в отделни районни каси:

"Има в зависимост от желанията на пациентите неравномерно разпределение на средства там, където пациентът иска да се лекува."

С въвеждането на лимитната дейност се нарушиха правата на пациентите. Има вече спечелени над 50 дела, с над 50 милиона които касата ще плаща във връзка с надлимитната дейност, допълни адвокат Пламен Таушанов.


Според бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски дискутираните предложения трябва да се предложат на обществен дебат:

"Аз съм категорично против това да бъдат ограничени хората. Хората трябва да бъдат свободни да се лекуват навсякъде в страната, където намерят за най-добре."Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Заплахата коронавирус- ще се справим ли

Ситуацията с коронавируса в световен мащаб е динамична. Според компетентните институции на държавно и регионално ниво се взимат всички мерки да се справят с евентуалното му появяване.  Според д-р Емил Мушанов- общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона, медиците са готови да се справят със..

публикувано на 27.02.20 в 14:51

Ще се увеличат ли часовете извънреден труд и как ще ползваме отпуск

Платеният годишен отпуск да може да се ползва при наличие на 4 месеца стаж, предлагат от социалното министерство. В момента за това се изискват 8 месеца, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни, че в момента се обсъждат промени в Кодекса на труда заедно с бизнеса и синдикатите. Позволеният извънреден труд в рамките на една година да се..

публикувано на 26.02.20 в 12:14

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45