Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките срещу коронавируса в Монтана, Враца и... във Видин

Броят на случаите на коронавируса в глобален мащаб надвишиха 114 000, жертвите на заболяването са над 4000. У нас- извънредни мерки за сигурност се въвеждат в цялата страна. Към момента в България са потвърдени 4 случая- два в Плевен и два в Габрово. Няма потвърдени нови случаи, съобщиха тази сутрин на редовния брифинг от Националния кризисен щаб за борба с коронавируса тази сутрин.

Каква е ситуацията и какви мерки се предприемат в Северозападна България?

На територията на област Монтана няма доказан болен от коронавирус. Двама пациенти настанени в болницата в Лом са със съмнения за COVID-19 и са изпратени кръвни проби. Това стана ясно по време на заседанието на областния здравен съвет. 91 лица в региона са поставени под домашна доброволна карантина, съобщи областният управител Росен Белчев. Обстановката от грип и остри респираторни заболявания в Монтана е спокойна, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Елена Борисова.

Допълнителна охрана слагат на областната болницата, съобщи изпълнителният директор д-р Тони Тодоров. Обслужват се само спешните случаи: "Няма повишена заболеваемост, поне не се наблюдава в нашата болница. Болницата разполага с достатъчно количество в рамките на месец дезинфектанти, спирт, лични предпазни средства, имаме единствено затруднения с доставката на маски, но персоналът е  осигурен, както и за рисковите пациенти."

С 13 легла разполага инфекциозно отделение на болницата в Лом, съобщи Ирена Стоянова: "В болницата има 8 пациента в отделението по "Инфекциозни болести" - двама са с грип различен от коронавирусния грип, двама са с грипоподобни симптоми на коронавирус."

Всички екскурзии с ученици са отменени, каза Трайка Трайкова, началник на Регионалното управление на образованието в Монтана. Областният управител Росен Белчев издаде заповед, регламентираща ограничителните мерки по отношение на провеждането на събития, свързани с участие на големи групи от хора.

Във Враца областният щаб за превенция на коронавируса и грипните заболявания също проведе заседание. "До второ нареждане, на територията на област Враца се преустановяват посещенията на културни мероприятия, спортните мероприятия се провеждат без публика, забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца", поясни областният управител Малина Николова и добави:

"Мисля, че е необходимо кметовете на Общини да сформират Общински щабове, които освен да заседават и да вземат решения, да упражняват контрол по изпълнение на разпоредените мерки и контрол върху лицата, поставени под карантина. Да се премине към режим на засилена дезинфекция в детските, общинските и социалните заведения. В информационните центрове и звената за местни данъци и такси обслужването на гражданите да се осъществява чрез непряк контакт. Да се преустановят приемните дни на кметовете и кметските наместници. Всяка общинска администрация може да предприеме и други мерки, с които да ограничи разпространението на COVID-19."

Директорът на Регионалната здравна инспекция във Враца д-р Кети Ценова обясни, че са изпратени 9 проби в Националната референтна лаборатория от пациенти със съмнения за коронавирус. Две от пробите са взети от детското отделение, две от реанимацията, а три от фтизиатрията. Два случая за съмнение за коронавирус е имало и на територията на болницата в Бяла Слатина.

"Досега нямаме потвърждение за нито една проба, ако бяха положителни, щяха да ни информират веднага, за да издирим контактните", обясни д-р Ценова и напомни, че всеки медицински специалист е застрашен от заразяване с коронавирус, "а в момента медицинските специалисти са много ценни, защото иначе и без това затрудненото обслужване на такива пациенти, ще стане още по-сложно."

Личните лекари във Враца призоваха да се осигурят предпазни средства и за тях, тъй като те са първите, с които се свързват болните, както и да се следи от органите на МВР дали върналите се от чужбина спазват доброволна карантина. Над 200 са хората в област Враца, които подлежат на превантивната 14-дневна карантина. Лекарите във Враца са мнение, че трябва да се контролират и учениците, които в момента са в грипна ваканция. Целта на мярката да не ходят на училище е да стоят вкъщи, за да се ограничава разпространението на грипа, но това масово не се спазва от младите хора, което може да доведе до нов пик на заболеваемостта, посочиха медиците.

52-годишна жена е починала пред Центъра за спешна медицинска помощ във Враца, съобщи началникът на центъра д-р Галина Лещарска. Жената е била диабетичка, три дни е била с висока температура. Аутопсията показала, че не става въпрос за инфаркт или други сърдечни заболявания. Имала е обаче възпаление на белите дробове, като резултатите от допълнителните изследвания ще станат ясни след 20 дни.

"През почивните дни се е получил огромен наплив от повиквания на "Спешна помощ" за пациенти с температура. Не е възможно екипите ни да обслужат всички тези пациенти по места", посочи д-р Лещарска.

Кметът на Враца Калин Каменов също разпореди строги мерки срещу разпространението на COVID-19. На всеки кръгъл час и в края на всеки курс градският транспорт във Враца се дезинфекцира. "Нека гражданите да спазват препоръките за превенция и да запазят спокойствие", коментира Каменов.

До края на седмицата във Враца се очаква да бъде отворено временно инфекциозно отделение. Новото звено ще бъде в сградата на центъра за кожно-венерически заболявания, който е в двора на многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев".

Областните медицински щабове в Монтана и Враца бяха открити за медиите, а участниците в тях подчертаха, че представената информация трябва да достигне до максимален брой хора. Във Видин обаче не е така. Медиите разбраха в последствие, че вчера е проведено заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска и че: "По време на заседанието бяха обсъдени конкретни мерки за противодействие на влизането и ограничаване разпространението на коронавирус инфекцията на областно равнище", какви обаче са тези мерки не се уточнява. Другото, което се посочва е, че:


1. На територията на област Видин се преустановява посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;
2. Спортните мероприятия да се провеждат без публика;
3. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;
4. На Регионалната здравна инспекция е разпоредено да създаде организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал;

На територията на област Видин няма инфекциозно отделение, но има цели четири гранични пункта, през които ежедневно преминават хиляди, а според слушатели на Радио ВИДИН на границата не се осъществява необходимият медицински контрол.  

Мийте си ръцете редовно, избягвайте болни хора и масови струпвания. Това са част от препоръките за предпазване от заразяване с новия щам на коронавирус.

Още за мерките в Северозапада и какво казаха жители на област Видин за заплахата от заразяване с COVID-19, чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00