Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският митрополит Даниил: Да бъдем разумни

"Без Бога не можем да преборим това изпитание"

Снимка: Видинска митрополия


Предстоят най-големите християнски празници. В неделя, 12 април, е Вход Господен в Йерусалим, по-популярен, като Цветница или Връбница, следват страстната седмица и Възкресение Христово. По традиция тачени и уважавани от българските православни християни празници. Тази година обаче сме в по-специфична обстановка- пандемия от Covid-19 и извънредно положения в България. 

"Светият Синод на свое извънредно заседание разисквахме тези въпроси. Специално на Цветница раздаването на върбата ще става извън храма, като се спазва изискването за определена дистанция, тъй като знаем, че хората желаят да получат от храма благословени върбови клончета, да си ги занесат у дома и там става най-вече струпването на много хора. Имаме уверението на вицепремиера Томислав Дончев, че ще има съдействие от органите на полицията, да се бди за този ред, за да може богомолците да бъдат на необходимата дистанция и да се предотврати, доколкото е възможно, евентуално разпространение на заразата. За Великден, точно преди Великденската служба обикновено към 23-23:30 часа започва Пасхална полунощница, когато много хора са в храма. Заради тази вредна обстановка, която е сега, Пасхалната полунощница ще бъде отслужена при затворени врати и богомолците ще останат извън храма до излизането на свещениците с Пасхалния огън. Раздаването на Пасхалния огън ще стане извън храма, там ще започне и Пасхалното богослужение, когато поздравяваме с "Христос Воскресе". След това службата ще продължи в храмовете, но след 24 часа по-малко хора остават", обясни Видинският митрополит Даниил и добави:

"Смятам, че тези мерки, които се предвиждат, са в съгласие с изискванията, защото животът не е спрял и не е редно да спира при това извънредно положение. Виждаме, че работят болниците, полицията, армията е на пост, духовенството също е на своя пост. Имаме ясното съзнание, че без църквата, без общественото богослужение, макар и с ограничен брой богомолци, общественият организъм не може да функционира здравословно. Без Бога не можем да преборим това изпитание. Нека това разбиране го има и у хората, защото има възражения, понякога и провокации, защо се допуска да продължават богослуженията. Нека имаме това разбиране, на което се опира църквата, че без Божията помощ никое изпитание не е преодолявано, а когато търсим Божията помощ, то Господ проявява своята сила и това има полза за всички човеци."

Как църквата възприема настоящата пандемия и изпитанието, на което е подложено човечеството?

"Свещеното писание е категорично по един въпрос- кога и защо навлизат в човешкия живот страданията, болестите, страховете; защо се стига до физическата смърт на човека. Това е описано в първата глава на Библията- грехопадението на човека. Когато човек пристъпва Божията заповед, отпада от Бога и поради това разединение настъпва и опасността, човек става подвластен на стихиите, на болестите, става подвластен на различни страхове, немощи, докато смъртта раздели физическия от духовния състав на човешката природа- тялото се върне в земята, а душата отиде при Бога. В същото време Свещеното писание ни дава и изход. Лекарството за всичките тези трагедии е нашето покаяние... Лекарството, което Господ ни е дал за това да се преборим преди всичко със страха, с паниката и това е привеждането ни в мир с Бога, укрепването ни във вярата. Пандемията с коронавируса е индикатор за това в какво сме влагали нашите ценности. Ако вложим нашето упование, нашата вяра в нещо, което е непреходно, то една такава опасност не би ни причинила такова разтройство на личния и обществения живот. Но когато човек живее заради материални, временни неща, то естествено страхът го владее от загубването им. Бог праща изпитанията в нашия живот, за да ни обърне внимание към Себе си, да ни покаже, че тук сме временно, да ни даде възможност да преоценим за какво живеем, за какво се борим, на какво се надяваме и не бихме ли се отново обърнали към Него, не бихме ли го потърсили- Него, който е лекар и на душите, и на телата ни, и който има лекарство за нас за вечен живот. Така че, да не се страхуваме, да не се поддаваме на паника, напротив- да се обърнем, да се размислим, да се укрепим във вярата ни. И ако Господ е решил да ни изпрати това изпитание, за да ни отрезви, за да ни тикне отново да Го потърсим, то нека да използваме пълноценно всичките тези трудности, тези изпитания. Господ знае какво ни е възложил и дава сили да го преодолеем", обясни духовният пастир на Видинската епархия.

Митрополит Даниил съветва да се съобразим с препоръките на здравните власти:

"Да не се поддаваме на паника, да се вслушаме какво препоръчват експертите, епидемиолозите, които ни съветват, да вземем предпазни мерки и самите ние да се предпазим от зараза. Когато спазваме тези неща, това показва, че ние се грижим за нашето здраве, за нашия живот и оттук ще имаме надежда, че Бог ще се погрижи за онова, което не е в нашите сили, защото Светото писание казва така: "Ако Господ не опази града, напразно бди стражът". Ако Господ не ни запази, ако Господ не помогне, нищо от нашите усилия няма да успее. Трябва да знаем, че Господ бди над нас, нищо не се случва без Неговата свята воля."

И още:

"Светият Синод препоръчва особено онези православни християни, които са в рискови групи- по-възрастни, хора със съпътстващи заболявания, да се въздържат от идването в храма. Нека се прояви тази трезвост. Тази препоръка е отправена към всички, но не можем да забраним това, което е допустимо и според разпоредбите, и според нуждата на отделните хора. Така че хората в риск нека останат по домовете си, а в храмовете е създадена организация между хората да има необходимата дистанция, нека те да бъдат и с предпазни маски, за да може да се ограничи разпространението на болестта, но и да поддържаме духовния живот. Да се ръководим от здравия разум! Нека се укрепваме във вярата и да живеем винаги с Пасхалния поздрав "Христос воскресе! Воистину воскресе!"

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00