Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременен облик за две от емблематичните училища във Видин

13
Снимка: Радио ВИДИН
По проект "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин" бяха включени двете видински училища- СУ "Цар Симеон Велики" и ППМГ "Екзарх Антим I". Мащабните ремонти са за близо 17 милиона лева. Сега две от емблематичните училища в крайдунавския град имат съвременен облик.


"Нов покрив, ново парно, ново ВиК, ново електро, нова спортна зала, нови салони, басейн. Всички класни стаи са с акустични тавани. Всички класни стаи са с телевизори, компютри, мултимедийни проектори. Ново училище. Нова дограма- не е за подценяване. Красиво е навсякъде, функционално е навсякъде. И съм удовлетворен, и съм изключително доволен. И съм благодарен- на Европейския съюз, на правителството, на Общината, на кмета", каза директорът на средно училище "Цар Симеон Велики" Венцислав Станев.

Външният двор е също с нова настилка- щадяща ставите на учениците и с ново осветление. За новия плувен басейн директорът обясни:

"Амбицията ни, като училищен екип, е да не допускаме ученик, който да стигне до четвърти клас и да не може да плува."

Рая Радославова- ученик в 10 клас: "Доколкото знам от моите учители, догодина ще можем да учим в новото училище. Отвън съм го виждала и изглежда много хубаво. Има и топла връзка между училището и салона, направиха нов фитнес, басейн."

Димитър Иванов- ученик в 7 клас: "Имаме по- големи кабинети, имаме нови чинове, нови столове, нови дъски с мултимедии и нови телевизори. Сега имаме повече игрища за различните спортове."

Кристина Иванова- ученик в 11 клас: "Страшно ни е любопитно да видим как са го направили. На мен би ми било по- интересно да видя плувния басейн. Много обичам да плувам. С условията за съвременен процес ще бъде доста по- лесно всичко- преподаване на уроци, учениците да се справят с по- бързото усвояване на материала."

За разлика от учениците на СУ "Цар Симеон Велики", които все още не са влизали в училището след ремонта, възпитаниците на Природо-математическата гимназия започнаха учебната година в своето училище.

В проекта на ППМГ "Екзарх Антим I" беше включена основна реконструкция на сградата- оформяне на околното пространство и изграждане на нов физкултурен салон. Той е една от дълго чаканите придобивки за учениците.

"Изключително силно впечатление прави модерното оборудване на четирите компютърни кабинета. По отношение на спортния салон- това е най- голямата ни гордост. Аз непрекъснато го повтарям и благодаря, че бяхме сред избраните училища във Видин. Придобивките са невероятни, но смятам, че го заслужават нашите ученици. И моите колеги също, защото 48 години Математическа гимназия не е имала физкултурен салон", каза директорът на профилирана природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" Румяна Петрова.

С ново и комфортно оборудване са кабинетите, тоалетните, съблекалните, подменени са ВиК и ел.инсталациите. Външни игрища за различни видове спорт и нова лекоатлетическа писта, както и фитнес площадката, дават възможност на учениците да спортуват и на открито.

Михаил Цанков- ученик в 8 клас: "Класните стаи се подновиха. Имаме нова спортна зала. Навън също има доста нови игрища. Най- много ми харесва новата спортна зала."

Рая Христова- ученик в 10 клас: "На последния етаж във всички стаи има климатици и в стаите, в които беше необходимо. Всички чинове са нови, като ще стоим по един на чин. Ние като ученици мисля, че трябва учим в нормални условия. Нямам търпение да видя отвътре залата и да използвам тенис корта, който е на покрива."

Намерението е с началото на новата учебна година да бъдат открити официално и двете модернизирани учебни заведения.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40