Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Снимка: Жоро Александров

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов:

"Моето мнение, а и на нашата парламентарна група, е, че тези социално-икономически мерки бяха формални, без реално да има ефект от тях върху ситуацията, в която изпаднаха много хора вследствие на епидемията от коронавирус. Ние направихме нашите предложения два пъти- при актуализацията на държавния бюджет и при приемането на промените в Закона за здравето. Основните наши предложения бяха две: да се осигури базов минимален доход за всеки осигурен български гражданин и увеличение на обезщетението за безработица. Тези наши предложение за съжаление не бяха дори обсъдени от управляващото мнозинство и не бяха приети. Последствието от пандемията ще бъде икономическа криза, която за пръв път срещаме през последните 30-40 години. Това ще е криза на потреблението, не на производството. Това ще се отрази много тежко и на стопанския оборот и икономиката. Самата философия на прилаганите в България мерки е сбъркана и не дават резултат. Това е абсолютна липса на чувствителност към ситуацията и тежкия живот на хората през тези повече от два месеца."


Според Николай Иванов, който е и член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание, предстоящата икономическа криза ще се отрази особено тежко на жителите на Северозападна България:

"В региони, като нашия, предстои много тежък социален взрив, много работни места ще бъдат загубени окончателно особено в малкия и микро бизнеса, много бизнеси ще фалират, няма да могат да се възстановят. Кризата в потреблението ще засили тази тенденция, броят на хората, които ще останат без работа, ще се увеличи лавинообразно. За съжаление съм песимист и очаквам, че следващите месеци и година, особено за нашия регион, Северозапада, ще бъде изключително тежко за хората да преживяват. Ние ще продължим, като парламентарна група, да предлагаме социално-икономически пакети не само в някакви извънредни закони и извънредни поправки в закони, чиято функция е по-скоро да ограничават права, а не дават възможности, с което ще се опитаме, включително и за Северозапада, да дадем възможност на хората да възстановят това, което имаха като доходи, като възможности за работа. Необходима е вече гражданска енергия, която да каже "край" на това управление, което сега най-ярко доказа, че се характеризира с липсата на каквато и да е социална чувствителност."


Повече по темата- в прикачения звуков файл.
Вижте още

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52