Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Снимка: Жоро Александров

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов:

"Моето мнение, а и на нашата парламентарна група, е, че тези социално-икономически мерки бяха формални, без реално да има ефект от тях върху ситуацията, в която изпаднаха много хора вследствие на епидемията от коронавирус. Ние направихме нашите предложения два пъти- при актуализацията на държавния бюджет и при приемането на промените в Закона за здравето. Основните наши предложения бяха две: да се осигури базов минимален доход за всеки осигурен български гражданин и увеличение на обезщетението за безработица. Тези наши предложение за съжаление не бяха дори обсъдени от управляващото мнозинство и не бяха приети. Последствието от пандемията ще бъде икономическа криза, която за пръв път срещаме през последните 30-40 години. Това ще е криза на потреблението, не на производството. Това ще се отрази много тежко и на стопанския оборот и икономиката. Самата философия на прилаганите в България мерки е сбъркана и не дават резултат. Това е абсолютна липса на чувствителност към ситуацията и тежкия живот на хората през тези повече от два месеца."


Според Николай Иванов, който е и член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание, предстоящата икономическа криза ще се отрази особено тежко на жителите на Северозападна България:

"В региони, като нашия, предстои много тежък социален взрив, много работни места ще бъдат загубени окончателно особено в малкия и микро бизнеса, много бизнеси ще фалират, няма да могат да се възстановят. Кризата в потреблението ще засили тази тенденция, броят на хората, които ще останат без работа, ще се увеличи лавинообразно. За съжаление съм песимист и очаквам, че следващите месеци и година, особено за нашия регион, Северозапада, ще бъде изключително тежко за хората да преживяват. Ние ще продължим, като парламентарна група, да предлагаме социално-икономически пакети не само в някакви извънредни закони и извънредни поправки в закони, чиято функция е по-скоро да ограничават права, а не дават възможности, с което ще се опитаме, включително и за Северозапада, да дадем възможност на хората да възстановят това, което имаха като доходи, като възможности за работа. Необходима е вече гражданска енергия, която да каже "край" на това управление, което сега най-ярко доказа, че се характеризира с липсата на каквато и да е социална чувствителност."


Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00