Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и големите танцови ансамбли с тези условия? 

Джейлян Демирев е хореограф, наскоро изпрати открито писмо до министъра на културата: 

"Писмото го написах, защото се възмутих от това, че другите танци могат да репетират, а народните- не. Силно уважавам другите колеги, но накъде без българския народен танц... На протеста, който организирахме с колеги, постигнахме договорка, и това, че можем да репетираме вече е факт. Спазваме всички предписани мерки да бъдем под 20 човека и да спазваме разстояние... Трудно ще бъде, но си е едно завръщане... След всичко, което се случи, хората идват да играят, за да се разтоварят... Много зали затвориха, защото частните школи нямаха как да плащат наем за тях. Държавата трябва да помисли за това..."- коментира Джейлян Демирев, който е  ръководител на клуб "Северняците" - Плевен и бивш главен художествен ръководител и хореограф  на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" - Плевен.

Съгласно заповедта на министъра, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия /театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други/, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите /читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други/ според квадратурата на помещението, при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.


Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" във Видин възобнови своята работа при спазване на всички мерки. Дори по време на извънредното положение ръководителят на ансамбъла Деян Славчев е разработил два нови танца, при които няма докосване с ръце между участниците.

"Нагласяме се според ситуацията. Работим според заповедта. Всичко се дезинфекцира...Танцьорите репетират отделно мъже и отделно жени, при спазване на разстояние. Музикантите и певиците са отделно... Никакво докосване за ръцете няма, но ако се наложи, ще използваме въженца или кърпички... По времето, когато не работехме, аз разработих два нови танца, в които няма контакт между танцьорите. Сега ги репетираме... Всички от ансамбъла се върнаха с огромно желание за работа. Истински професионалисти са... В почивките не излизат заедно. Пускам ги на групи... Трудно е, но ще се справим... С нетърпение чакаме да дойде време за концерти. Липсва ни публиката..."- казва Деян Славчев.

"Спазваме всички предписания. Такава е ситуацията...Трябва да се прави разлика от танц и хоро. Ние играем танци и няма много хващане за ръцете...", коментира една от опитните танцьорки в ансамбъла Милена Борисова.

Ерик Петров е ръководител на Фолклорна студия "Северняци" и вече събира в залата танцьори за репетиция:

"Започнахме да репетираме. Дезинфекцира се всичко... Ще се справим... Влизаме в ремонтирана зала. По време на извънредното положение я ремонтирахме...", каза Ерик Петров.

Самодейците по читалищата също се завърнаха в залите.

"С хората от временната заетост дезинфекцирахме напълно залата, в която репетираме. Отделно репетират двата ни състава "Лудо младо" и "Шеулени"...Купили сме ленти, за да не се хващат за ръце, когато се наложи... Дано всичко отмине бързо и отново да се хванем за ръце"- казва секретарят на читалище "Развитие" в Антимово, Цеца Христова.


Танцовият състав "Игривите опинки" към читалището в село Аспарухово в община Медковец е с по- малко танцьори, но въпреки това ще спазва изискванията за дистанция:

"Разпоредбите трябва да се спазват. Ние сме само осем в групата и има достатъчно място... Липсваха ни много репетициите...", каза ръководителката Каталина Иванова.


Танцовата група при Народно читалище "Надежда - 1906" - село Раковица също започва репетиции.

"Ние сме свикнали да работим с по- малко хора. Повечето пътуват и за мен не е проблем. Работя с двама- трима и накрая сглобяваме танца... Ловенето за ръце не е задължително. Имаме кърпи и въженца. Коронавируса ни върна в миналото. Някога е било немислимо мъж и жена да се хванат за ръка на хорото. Ловили са се с кърпички- иначе срамота. Ние станахме малко безсрамни и май вирусът ни накара да се замислим... Пълна дезинфекция правим. Хорът репетира отделно и танцьорите отделно..." коментира секретарят на културната институция Радка Целова.
 
Още от коментарите чуйте в звуковия файл.
Вижте още

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и..

публикувано на 26.06.20 в 18:30