Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици. "Подобни явления, тук не се случват толкова често, но когато се случат, са с доста значими последствия",
обясни Тодор Тодоров, бивш кмет за 4 мандата в Плешивец и настоящ председател на местното читалище:


"Това, което се случи тук преди няколко дни е нищо, в сравнение с наводнението през 2014 година. Въпреки това не бива да се подценява. Селото ни След наводнението в Плешивеце в Предбалкана, разположено по баирите и надали има двор, който да не е под наклон. Улиците ни също са полегати и при събирането на повече вода, тя отнася настилката им. Разбира се, ние после ги насипваме отново с трошляк или баластра, но това е само до следващия силен дъжд. Стараем се, но понеже говорим реални неща в реално време, знаем че улиците ни не могат да бъдат асфалтирани при сегашните възможности на Общината... Затова е хубаво да бъде решен основният проблем - почистването на коритото на реката. То обаче трябва да стане по цялото ѝ протежение, за да има успех това начинание. Общината колкото и да иска, не може да реши самостоятелно този проблем. За да бъде изчистено това корито качествено, трябват средства - трябва да има проект, програма, трябва някой да го утвърди и някой да го финансира... С една дума - държавата трябва да се намеси!", категоричен е Тодор Тодоров.


"Ако оставим настоящите проблеми настрана, иначе селото ни е спокойно", смята кметският наместник Йорданка Петрова, която отскоро е на този пост, а въведеното извънредно положение заради коронавируса, определено е променило плановете ѝ за много неща:


"В селото сме около 120 души, повечето от които са възрастни. Който има нужда от нещо ми се обажда, пазаруваме и им го доставяме по домовете. Основен проблем тук е безработицата, защото в селото не останаха работещи предприятия. Преди имахме тъкачен цех и предприятие, в което правеха бордюри и плочки за тротоари. В него работеха дори хора от съседните села.

Отглеждането на животни също е трудно, защото вече всичко стана много скъпо,а земята е дадена на арендаторите за някой лев или бутилки олио. Българското село пропада и ние тук нямаме никакви възможности да подсигурим работа на хората. Затова и повечето от тях, които не са пенсионери, са в чужбина. Работят в сферата на услугите или в селското стопанство... 

В селото имаме един-двама пчелари,които имат до десетина кошера. Проблем в последно време станаха тези пръскания с препарати от арендаторите. Вярно е, че те предупреждават, когато ще пръскат, но пчелите могат ли да стоят затворени по седмица в кошера? Преди години в селото имаше и овце, и кози, но днес вече никой не отглежда селскостопански животни. Останали сме само четири семейства, които се занимаваме с животни. Три семейства отглеждаме биволи и едно се занимава с крави.

Тук, на село, всеки ден изникват нови и нови проблеми, и е важно да бъдат решавани бързо, защото иначе става по-сложно. Стараем се да сме в полза на хората и съм доволна, че общинският кмет също ни помага в разрешаването им", допълва Йорданка Петрова.


Целите интервюта и подробности по темата, както и разказа на очевидец на трагедията от 2014 година, чуйте в звуковия файл


Вижте още

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и..

публикувано на 26.06.20 в 18:30