Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извор махала- селото с най-много площади, но без вода

6
Снимка: Радио Видин

Площадите, които са най-много на глава от населението, са създадени в далечното минало, когато е започнало изграждането на селото, обясни интересния факт кметският наместник Станислав Стойков. Според разкази на местни жители, селото е основано от преселници от Велики извор в Сърбия. Първата къща в Извор махала е построена през 1829 година, а първите преселници били техните  пра-прадеди от Велики извор, заселили се в местността "Караджовица". Занимавали са се с говедовъдство и с търговия през границата. Заселването е станало преди освобождението от турско робство. Купували от турците земя и гори и се трудели за по-добро бъдеще. 

Но историята на селото не започва от преселниците от сръбското село Велики извор. Техните корени са от Тетевенския край, както пише и в книгата си дългогодишният емигрант в Америка, Генчо Нанков, който се е постарал да проучи историята на родното си място. Заради насилственото потурчване на населението в този район, много от жителите му тръгнали на Запад да търсят по-добър живот. Така те стигнали до тези земи и се заселили в тях.

В добрите си години Извор махала е имало около 1800 жители. Днес тук са останали около 50 души, 95 % от които са на повече от 70 години, обясни кметският наместник, който вече няколко мандата управлява селото и добре знае както добрите, така и лошите страни на живота в Извор махала:

"Селото съществува още от турско време, разположено е на южен склон, природата е хубава, въздухът е чист, имаме гори, достатъчно ливади и доста обработваема земя. Основният ни проблем обаче е липсата на вода. Тя в този район е кът. Нямаме водоснабдяване, всеки си има собствен кладенец. Последните години обаче бяха сушави, кладенците са празни и положението стана сериозно. Какво правим ли? Снабдяваме се с вода от Кула- там има един кладенец с много хубава вода, дето не хваща котлен камък. Използваме я за готвене и домашни нужди, а за пиене ползваме минерална вода, която купуваме. За животните пък ползваме водата от кладенците- толкова, колкото я има. Имаме и една чешма в селото. Лошото е, че тя е в едно дере и малко хора могат да стигнат до нея, защото тук повечето са възрастни. Защо  проблемът с водата в селото не е решен досега? Ами защото сме откъснати тук до границата, останаха малко жители и то все възрастни, и инвестицията не си заслужава.

Липсата на много хора, които да пътуват до селото и фактът, че сме встрани от пътя, се оказа пък, че ни донесе спокойствие по време на пандемията заради коронавируса. Тук нямаме заразени или болни, а и хората бяха спокойни, нямаше излишно напрежение, заради извънредното положение.

Тук по принцип нямаме и кражби или други битови престъпления. Това е поради няколко причини- всички се познаваме, имаме само един път, по който може да се мине и той е без изход, и най-важното- тук непрекъснато дежурят екипи на гранична полиция. 


В селото имаме само един магазин, но в него винаги има най-необходимите неща- хляб, лимонада и сол. Нямаме лекар и аптека, но аз взимам поръчките от възрастните хора и почти всеки ден пътувам за Кула, за да ги снабдявам с каквото трябва. Автобусът за селото е общински и пътува веднъж седмично, в сряда. 

В селото си имаме и ловна дружинка. Състои се от около 20 ловджии, но повечето не са от тук. Отстрелваме най-често диви прасета, зайци и фазани. Кой е най-вкусният дивеч ли? Според мен, глиганът. Народът е казал- свинското месо, черният костюм и черният Мерцедес са винаги на мода. Готвим го най-често като задушено или на кюфтета. Най-интересни са обаче шишовете, които приготвяме винаги след лов. Но те са от питомно, не от диво месо. Дойде ли обяд, всеки сяда и вади шишовете от раницата. Ние излизаме не толкова да ловуваме, а да се разходим, да се видим, да полакардисваме някоя история, някоя лъжа и така..."

Целите интервюта с кметския наместник на Извор махала Станислав Стойков и секретаря на Община Кула Златка Младенова, както и подробности за селото и живота в него, може да чуете в звуковия файл.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47