Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Моравица: Най-важното е да пазим това, което сме създали

Днес в рубриката "Добро утро, кмете" се отправяме към второто по големина село в община Мездра- село Моравица. 

"Животът ни е доста динамичен", обясни кметът Росен Ценов. Той отскоро е на тази длъжност, но познава добре нуждите на съселяните си и има планове за подобряване на благосъстоянието им:

"С младите хора от селото вече имаме доста инициативи, защото искаме да го направим по-добро място за живеене- да го изчистим, да го подобрим и постепенно да започнем да го разкрасяваме. Селото ни има страхотно местоположение- намира се между два града. Площта му е над 14 000 квадратни метра, на 300 метра надморска височина, природата е уникална, историята му е богата- още преди 1 000 години тук са живели хора..."

Дали обаче средищното местоположение, красивата природа и богатата история са достатъчни за безпроблемно развитие или подобряване на благосъстоянието на жителите му? Оказва се, че както в останалите населени места в Северозапада, така и тук, проблемите не са малко. Дори възможностите за развитие на туризма се нуждаят от подпомагане:

"Имам някои, в смисъл ще изчакаме следващия програмен период, който предстои и ще опитаме да реализираме някои проекти. Ще направим екопътеки, ще облагородим и почистим туристическите ни обекти, защото някои от тях са обрасли и не са подходящи за туристически посещения.

Иначе в селото има млади хора, които да работят и развиват дейност в сферата на туризма. В селото живеят около 800 души. Работа намират както в съседните градове, така и в самото село. Тук имаме фабрика за производство на синтетични продукти и тя е доста голяма. Може би в България като нея има само още една. Там работят 20 човека. Имаме и един от най-хубавите цехове за битова тъкан. Имаме и земеделски производители. Тук теренът е полупланински и способства развитието на животновъдството. Имаме трима фермери, които отглеждат крави и биволи. Проблем за тях е изкупуването на млякото, защото цените не ги задоволяват. 

Сред основните проблеми бих посочил състоянието на уличната мрежа в селото. По принцип асфалтирането и в другите села е трудно, но ние чакаме стартирането на един проект за рехабилитация на водната мрежа, който всеки момент трябва да започнем. В него е включено и голяма част от подмяна на пътната настилка. Ще бъдат изградени нови тротоари и бордюри. Надяваме се пътната инфраструктура да стане доста прилична до година - две. Трябва само да имаме търпение, защото по този проект се предвижда 80 % от улиците да бъдат разкопани, да се положат тръбите и после да се асфалтират. Що се отнася до уличното осветление, тук имаме по какво да работим. Като цяло селото е осветено, но не е на 100 % и има още какво да се желае. Искам хората да са спокойни, защото за мен по-тежко престъпление от кражбата и лъжата, няма".  


Какъв е проблемът с местното училище, откъде ще намерят деца и докога ще продължи да функционира; как и кога е построено то, както и църквата в селото; как са празнували преди години всички заедно на селския площад; какви традиции и ритуали са запазени от онези години; кога е открито местното читалище и каква дейност развива днес- отговор на тези и други въпроси може да чуете в звуковия файл от кмета на селото, Росен Ценов и от библиотекаря към читалището, Янка Николова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21