Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протестиращи от Северозапада: Надеждата за България е в младите

Близо три седмици протести в страната. Макар и не много масови, протестни демонстрации се организират и в Северозападна България. Какво провокира жители на Видин, Враца и Монтана да излязат по площадите, какви са очакванията им за развитието на напрегнатата политическа ситуация в близко бъдеще, ще се промени ли в положителна насока управлението на страната или напротив- ще стане по-зле? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника".


"Дошло е времето да се намери общо решение между партии и протестиращи, за да се постигне целта. При действащата  в момента партийна система, със сигурност протестиращите ще бъдат изиграни. Без служебен кабинет, без смяна на главния прокурор ще си бъде същото- пак ще си продължат кражбите, пак ще има заведени дела в чужбина... Ние искаме смяна на системата. Трябва да се обърне внимание, че по-голямата част от протестиращите са млади хора, образовани хора, били в Европа, завършили наши престижни университети. Те поставят като главна точка разделението на властите, смяна на системата, оставки. Тези млади хора са разбрали нещо, което останалите българи все още не са разбрали- за да бъдеш свободен, трябва да се бориш постоянно за тази свобода", смята Ненчо Нешев от Видин.


"Ако не друго, то протестите показаха, че в България вече се утвърждава силно гражданско общество и че бъдещите управници, които да са те, ще трябва да се съобразяват с обществото и да знаят, че всяка грешка може да изкара отново хората на улицата". Такова е мнението на Илия Миладинов, част от протестиращите в Монтана:

"Докато не се създаде силно гражданско общество в България, нещата няма да се подобрят и няма да са в полза на гражданите. Без да са контролирани от силно гражданско общество, партиите ще създават само проблеми и боричкания кой да управлява, кой да краде, кой да присвоява... Важно е да се отключи кодът за самосъхранение на българина, досега беше страх, защото със страх най-лесно се управлява. Беше изразена робската психика на българина. Винаги чакаме някой от някъде да дойде да ни спаси. Но се видя, че вече става грозно, става страшно за народа, за децата. Младите, които досега не бяха толкова заинтересовани, вече са поели нещата в ръцете си и мисля, че ще успеят да спасят българщината и да дадат шанс за техните деца и внуци."


Надеждата е в младите хора, които са израснали като граждани на Европейския съюз и не носят товара на миналото, допълни Искрен Дилов, протестиращ във Враца:

"Младите хора не позволят така лесно да бъдат "яхнати". Ние има какво да научим от децата. Те не се връзват на схемите за миналото, те гледат какво се случва в момента и преценяват. Прави ми впечатление и че колкото повече се срива цялата система и се опорочава, толкова повече хората стават хора, защото чувстват в себе си, че нещата не са правилни и искат да намерят правилния път. Аз съм оптимист, че ще тръгнем в положителна посока, най-малкото, защото нямаме друг избор, нямаме друг вариант, освен да променим ситуацията."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още
село Осен, пенсионерски клуб

Млади и стари в село Осен се обединяват в обща кауза

В село Осен сме, за да кажем "Добро утро, кмете!" Това е  малко китно селце, разположено в близост до Врачанския Балкан, административно се намира в община Криводол, област Враца. Столицата е на отстояние 130 км. Климатът е умерен, няма резки температурни амплитуди. В селото има вода в изобилие, затова в миналото хората  са построили много чешми...

публикувано на 07.08.20 в 12:15

Настъпва ли Преображение за СК "Ванто-Видин"

Видинският кану-каяк е най-успешният местен спорт. Достатъчен е фактът, че 14 местни гребци са участвали в олимпийски игри. Дори и в трудните за спорта настоящи години видинската школа има цели петима национални състезатели в кану-каяка. Това лято обаче, когато е активният спортен сезон за гребците, се случи нещо неприятно за този традиционен за..

публикувано на 06.08.20 в 14:39

Отказват ли младите да работят за заплата под 1000 лева

В средата на миналия месец стана ясно, че младите кандидат-служители вече отказват работа за под 1000 лева. Това отчетоха агенциите за подбор на персонала. "Все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лева. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума."- обясни експертът по подбор на кадри Маргарита..

публикувано на 05.08.20 в 12:50

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ,..

публикувано на 04.08.20 в 14:31

Ще има ли Закон за личния фалит?

Промени в Закона за задълженията и договорите , според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, прие единодушно Парламентът на 22ри юли.  "С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият..

публикувано на 03.08.20 в 11:25
село Тополовец, Кулско

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула.  То  се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале" . Разположена е на..

публикувано на 31.07.20 в 12:30

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това..

публикувано на 30.07.20 в 15:23