Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това стана ясно по време на  заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. В него участва и заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева."Въпреки постигнатите резултати, в сравнение със съседните области в региона, следва да се предприемат допълнителни действия за превенция, особено с оглед увеличаващия се трафик", подчерта тя. По думите ѝ Видин е и сред областите, в които по време на извънредното положение не се е наблюдавало намаление на пътния травматизъм.

Затегнат е контролът при изпитите на кандидат-шофьорите, обясни началникът на областния отдел "Автомобилна администрация" Красимир Живков:

"През първото полугодие на практически изпит са се явили 631 кандидати. 65% от тях са издържали, а в същия период на 2019 година успеваемостта е била 74%."

Четири участъка с концентрация на пътно-транспортни произшествия по международния път Е-79 между Димово и Медовница са обезопасени тази година, посочи Беатрис Иванова, главен специалист в Областното "Пътно управление". Тя допълни, че бюджетът за ремонт и поддръжка на пътната инфраструктура тази година е ограничен. За тази дейност са осигурени едва 350 000 лева.

Екипи и техника на видинската противопожарна служба са участвали в почистването на пътната настилка и са помогнали при общо 41 пътни произшествия от началото на годината. Това обаче е задължение на Областното "Пътно управление", напомниха от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", а не на пожарната. Анжелина Тотева и областният управител Момчил Станков имат и други забележки към работата на пътното управление:


"Бих искал да знам какви мерки са предприети, за да се ограничат ПТП-тата и къде е ролята на Областно "Пътно управление" в превенцията за безопасност?", попита Станков.

"Очаквах, че ще има повече информация и повече аналитична част, защото от това, което казахте, не стана ясно по какъв начин Областно "Пътно управление" съдейства за пътната безопасност, а интензивността на трафика е доста висока и имате немалко задачи", заяви Тотева и посъветва членовете на комисията да представят не само статистика, а и анализ за причините за възникване на катастрофите по видинските пътища и какви мерки трябва да се вземат.

"На Община Видин бих обърнала внимание, че няма анализ за ПТП-тата и мерките, които бихте предприели за успокояване на зони, за обезопасяване на пространствата около детските градини и училищата, осветяване на пешеходни пътеки, премаркиране и т.н. Пътната безопасност зависи от всяка една институция в областта. Надявам се да успеем заедно да намалим броя на жертвите и ранените по пътя. Да не забравяме, че тазгодишното мото на кампанията е "На пътя животът е с предимство", препоръча заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева.

От началото на годината „Пътна полиция“ е изпратила 109 писма до различни институции с конкретни предложения за по-безопасни пътища в региона, през който преминава тежкотоварният трафик от Дунав мост 2. 

Повече по темата и какво са свършили общините в област Видин можете да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още
село Осен, пенсионерски клуб

Млади и стари в село Осен се обединяват в обща кауза

В село Осен сме, за да кажем "Добро утро, кмете!" Това е  малко китно селце, разположено в близост до Врачанския Балкан, административно се намира в община Криводол, област Враца. Столицата е на отстояние 130 км. Климатът е умерен, няма резки температурни амплитуди. В селото има вода в изобилие, затова в миналото хората  са построили много чешми...

публикувано на 07.08.20 в 12:15

Настъпва ли Преображение за СК "Ванто-Видин"

Видинският кану-каяк е най-успешният местен спорт. Достатъчен е фактът, че 14 местни гребци са участвали в олимпийски игри. Дори и в трудните за спорта настоящи години видинската школа има цели петима национални състезатели в кану-каяка. Това лято обаче, когато е активният спортен сезон за гребците, се случи нещо неприятно за този традиционен за..

публикувано на 06.08.20 в 14:39

Отказват ли младите да работят за заплата под 1000 лева

В средата на миналия месец стана ясно, че младите кандидат-служители вече отказват работа за под 1000 лева. Това отчетоха агенциите за подбор на персонала. "Все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лева. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума."- обясни експертът по подбор на кадри Маргарита..

публикувано на 05.08.20 в 12:50

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ,..

публикувано на 04.08.20 в 14:31

Ще има ли Закон за личния фалит?

Промени в Закона за задълженията и договорите , според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, прие единодушно Парламентът на 22ри юли.  "С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият..

публикувано на 03.08.20 в 11:25
село Тополовец, Кулско

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула.  То  се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале" . Разположена е на..

публикувано на 31.07.20 в 12:30

Млади журналисти: Вярваме, че ако не можеш да прочетеш книгата, която искаш, я написваш

Какво се е счупило , кога , къде и защо се е счупило? Този въпрос задават създателите на " Слово 111 " - студентски проект, рожба на извънредното положение, представляващ независима медия , без цензура и пристрастия. Зад всяко велико дело стои младежка непоклатима и критична мисъл, вярват младите журналисти , стремящи се да..

обновено на 29.07.20 в 11:21