Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Бърсанов: Общините от пограничните райони трябва да бъдат подпомогнати, за да рестартират икономиката си

11
Снимка: Радио Видин

В Брегово не сме лишени от кадри, имаме нужния капацитет, но трябва да бъдем подкрепени, за да можем да развием потенциала си и да рестартираме икономиката и развитието на града и общината. Надяваме се държавата да обърне внимание на подобни населени места от по-слабо развитите погранични райони, които в Северозапада не са малко- това мнение в Брегово споделят и местни жители, и общинското ръководство.

"На фона на тези задължения, които имат както община Брегово, така и почти всички общини, без намесата на държавата, нещата няма как да се случат. Всички общини затъват все повече и повече. Най-засегнати са тези от пограничните райони, където няма движение на хора, стоки и капитали. Така че, това ми е цел №1 - да поискам подкрепа от държавата. Но трябва и ние да покажем и докажем, че сме добри управляващи, за да ни имат доверие", сподели кметът на Брегово, Илиян Бърсанов.   

Градът се намира в най-северозападната част на България, на границата с Република Сърбия. Разположен е на 6 километра от устието на река Тимок и на  29 километра от Видин. Брегово е известно и с това, че през него преминава най-краткият път от Северна България за Централна Европа, благодарение на пуснатия в експлоатация през 1978 година ГКПП Брегово.

Брегово се споменава за първи път през 1560 година в османски регистър. Името му идва от "брег". Днес безработицата, предизвикана от унищожаването на Консервения комбинат, филиала за помпи на "ВИПОМ" Видин, ТПК "6 септември", ТКЗС "Тимок" в града е големият проблем, който не може да бъде решен вече от няколко кметски управи след 1989 г.

"Проблемът сега се задълбочава допълнително и от пандемията с COVID-19. Много хора остават без работа и това се отразява негативно на личните им доходи. Безработните в момента са около 400 човека. От трети август стартира една програма за озеленители, но това е крайно недостатъчно на фона на останалите безработни... Наскоро получихме съобщение, че сме одобрени за финансиране възстановяването на паметника на "Героите за честта на България" в центъра на града. Проектът е за около 5000 лева. На финалната права сме и за реализирането на проекта за ново улично осветление в цялата община. Всяка година кандидатстваме по ПУДОС за изграждането на детски площадки. Тази градина ще бъде изградена такава в село Косово. Вече има сключен договор, финансирането е подсигурено, 50% от средствата вече са преведени. В Брегово вече изградихме такава със собствени средства. Догодина предстои да кандидатстваме за детска площадка в село Гъмзово. Такъв е принципът - одобряват само по един проект за община... Бюджетът ни е 5.5 милиона. Приблизително половината отиват за училището и социалните домове в общината.

Нямаме проблем с медицинското обслужване. Има три медицински практики и трима зъболекари. Наскоро получихме и нова линейка.", каза Бърсанов. 

Каква е частната инициатива в Брегово, ще се върнат ли заминалите на работа в чужбина след години, какво искат да се промени в живота им местните, как виждат живота в миналото и настоящето, и какво предвижда за бъдещето общинското ръководство- анкета с местни жители и цялото интервю с кмета на Брегово- в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38