Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Ново село не прие Списъка с капиталовите разходи на Общината

Снимка: Светла Бондова

За първи път групата съветници "Промяна“, които представляват младото поколение на общината/все пак най-младият съветник Димитър Тодоров е представител на ГЕРБ/, излезе с мотивационно писмо, прочетено на заседанието на ОбС , състояло се в сряда, 19.08.2020, за да обясни защо не приема Списъка с капиталови разходи, предложени от кмета на Община Ново село г-н Георги Стоенелов.

Ще започна с мотивите на г-н Стоенелов, респ. Общинска администрация. Предложението за изразходване на капиталовите разходи, в размер на 190 000 лв. е дошло след обсъждане с кметовете и жителите на всички селища в общината. Основната формула за разпределение е разходване на средствата според броя на жителите в населените места. След няколкократното отхвърляне на предложения списък от ОбС и приемането му с промени, направени  от съветниците , решението стигна до Административен съд. То бе отхвърлено и върнато за преразглеждане в ОбС.

Кметът Стоенелов апелира за приемането на списъка, защото се губи ценно време за изготвяне на КСС на обектите, заложени в списъка, а за изпълнението им остават броени дни. Отлагат се и обекти, финансирани с няколко стотици хиляди европейски пари като преасфалтиране на основни улици в четири села, за които градоначалникът съобщи на коледната среща със стария Общински съвет в края на 2018 г.

След поредната почивка за уталожване на страстите, председателят на ОбС г-н Вергилов прочете писмото, с което съветниците от групата „Промяна“мотивират своя отрицателен вот . А именно трайна тенденция за плануване на едни и същи обекти, които са изградени със средства от европейски или национални програми и са в гаранция /в Спортен комплекс Ново село с гаранция до авг. 2020 г. за близо 6 900 000 лв. са влети над 144 хил.лв. за ремонти; в ОДЗ „Акад.Стефан Младенов“ обновено за над 490 000 лв. се предвиждат още 39 000 лв. след като преди няколко години е ремонтиран и по „Красива България“; за ремонт на автобусните спирки са предвидени 25 хил.лв.; поправка на покривната конструкция на детската градини в с. Неговановци за 5 000 лв. след като преди три години той бе ремонтиран със средства от „Аварии и бедствия“;  350 000 лв. за свлачището в с. Флорентин, при преведени около 170 000 лв. в края на миналата година на почти неизвестната фирма изпълнител, без да е извършена, каквато и да е дейност по него; заложени 7 000 лв. за изграждането на канализация на лятното кино  Ново село при изразходвани над 100 000 лв. за ремонт, в който е използван изключително доброволен труд. И още…/ Всичко това е описано с цифри, факти, номера на протоколи, а предложението  на групата е да се състави комисия от вещи лица, която на място да установи реално извършените дейности по обектите, фирмата-изпълнител ли е отстранявала недостатъците и съответства ли размерът на вложените средства на ремонтите .

Решението на Общинския съвет е прието с 10 гласа „за“ и 1 - „против“, точката за капиталовите разходи да бъде разгледана на извънредно заседание на ОбС в рамките на 5 работни дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15