Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Белоградчик посреща любителите на класическата музика

Петият летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер с  голям концерт, посветен на 170-тата годишнина на Белоградчишкото въстание. 

plamen_kartalovВ памет на участниците в него, водещи солисти на Софийската опера и балет ще изпълнят произведения на Парашкев Хаджиев и Любомир Пипков. В програмата на фестивала са включени и два детски спектакъла. За първи път фестивалът ще бъде проведен в летния кинотеатър "Гъбите", а не както досега в двора на Белоградчишката крепост. Решението е взето във връзка с противоепидемичните мерки срещу пандемията от COVID-19. Откриването му е от 20 часа, а в следващите два дни са предвидени две детски представления с начален час 18.

"Особеното на Петия летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" е, че за първи път включваме програма за най-младата публика, която ще бъде част от това сърце на културата на града. За първи път ще представим две музикално- сценични произведения за публика, която ще отиде може би и за първи път на опера. Това е "Вълшебната флейта" от Моцарт и "Трите прасенца" от композитора Александър Райчев. С това искам да поканя най-младата ни публика, за да привлечем най-малките зрители към нашето изкуство...", допълни акад. Карталов. 

Големият оперен режисьор академик Пламен Карталов, реализирал редица новаторски постановки и международни проекти, създал многобройни вълнуващи спектакли на открито е в основата на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали". Освен служебно акад. Карталов има и лична връзка с града под скалите, каква е тя чуйте в звуковия файл. 

Вижте още

След технически преглед автомобилите със стикер и чип

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха. "Чул съм нещо, обаче още не съм..

публикувано на 25.01.21 в 14:45

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15