Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Добрев: Вярвам, че добрите дни пред Оряхово предстоят

| обновено на 21.08.20 в 20:11

"Панаирни дни-2020" бяха открити в Оряхово, като акцентът е върху стартиралите днес XXIV-ти Празници на духовите оркестри "Дико Илиев"-Оряхово-2020.  

"Целта е хората да се видят, да се почувстват по-спокойни в тази обстановка", обясни кметът на общината, Росен Добрев.

"Оряхово е изключително стар град, с много аристократични традиции, които спазваме през годините. Той винаги е бил град и ще остане такъв, независимо от това какво се случва, защото има както добри, така и лоши моменти. Но аз вярвам, че добрите дни пред Оряхово предстоят..."
   
Освен по време на празници, поводи да се посети Оряхово не липсват. Градът и районът около него очароват и със старините си- няколко древни и средновековни крепости в околностите, и с прекрасните гледки към Дунав. Районът е обитаван от дълбока древност - тук е имало селища от ранния неолит до късното средновековие. За разцвета на римската култура свидетелстват останките от античните крепости Вариана до село Лесковец и Валериана до село Долни Вадин. Тук е минавал и важният римски път от Белград за Константинопол. През Възраждането пък на пристанището в Оряхово са спирали австрийски, френски, руски и английски кораби. Наскоро са разкрити и останките на стара турска баня на брега на Дунав.

"Животът тук тече спокойно в общи линии. Има го все пак едно притеснение у хората, нормално е да са нащрек. Ние още в началото на пандемията образувахме общински щаб, който свърши перфектно своята работа. За съжаление болницата в Оряхово е затворена отдавна, така че населението използва болниците в Козлодуй, в Бяла Слатина и в Кнежа. Болничните заведения в областните центрове Враца и Плевен обаче, поемат основната тежест и решават здравните проблеми на населението. Ние на местно ниво имаме нужните специалисти и основните кабинети, които предлагат здравна грижа за хората. Даже миналата година в Селановци направихме и цялостен ремонт на здравната служба.Там имаме и зъболекар, хирург имаме на постоянно разположение...

В общи линии в момента нямаме проблеми със свлачищата, каквито имахме в миналото. Общината работи по няколко проекта, които са пряко свързани с укрепването на града. Най-големият проблем според мен беше един водоем, който се намираше в средата на града- голям резервоар за вода, който най-вероятно беше спукан, наводняваше целия скат и допълнително предизвикваше свлачищни процеси.

Водоснабдяването на Оряхово е изградено така, че да нямаме пряка зависимост от годишните валежи, състоянието и нивото на язовирите, както е на някои други места, където сега има проблеми. Ние черпим вода от кладенци, които са постоянно пълни и в общи линии никога нямаме проблем с водоснабдяването..."

Историческият музей на Оряхово е създаден през 1939 г. от Никола Коцев и днес притежава над 4500 експоната.

Интересен местен обект е и Етнографската къща. Изградена е във възрожденски стил и е част от колорита на Старата чаршия на Оряхово. В една от залите е разположена експозиция, посветена на народния музикант и композитор Дико Илиев. Показан е богат снимков материал, отразяващ живота и творчеството на обичания от всички българи автор на "Дунавското хоро", лични вещи и партитури.

От 2007 г. е открита и нова зала в общинска сграда в центъра на град Оряхово, която е определена за картинна галерия.

Местното Читалище "Надежда 1871" е основано през 1871 г. Уникалната му сграда е построена по проект на известните оряховски архитекти Иван Васильов и проф. Димитър Цолов и функционира от 1936 г. Читалището е едно от първите в България, носител на орден "Кирил и Методий" - I степен.

Църквата "Свети Георги" е построена през 1837 г. с дарения и доброволен труд на оряховските жители. За първи път е поставена камбана на Великден 1864 г. Изписана е през 1887 г.

"С нашите скромни възможности развиваме спорт на изключително високо ниво. Развиваме бадминтон, като традиционен български спорт. Наскоро приключи държавен турнир, в който нашите младежи се класираха на второ място в България. Развиваме борбата от няколко години. Нашият треньор Огнян Григоров, който е и почетен гражданин на Оряхово, има няколко добри борци, които спечелиха европейски отличия на Европейското първенство- нещо, с което не могат много хора да се похвалят...

Тук сме известни и с това, че в нашия участък от Дунав има много големи сомове. Наскоро дори беше уловен сом около 160 килограма..."

 
Цялото интервю с кмета на Оряхово Росен Добрев и подробности за панаирните дни може да чуете от секретаря на Общината- Христина Цонева и секретаря на читалище "Надежда 1871" Боряна Маринова в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59