Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линията на бедност = 369 лева?!

Снимка: Радио ВИДИН

Проект на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за 2021 година е публикуван на портала за обществени консултации за обществено обсъждане със срок 12 септември. За 2020 линията на бедност е 363 лева. Проектът предвижда за 2021 година линията на бедност да е с 6 лева повече - 369 лева.

Линията на бедност е показател, който се прилага при разработване на държавната политика в областта на доходите и жизненото равнище и при определяне на мерки за социална защита. Всяка година размерът на линията на бедност се актуализира с цел по-добро формулиране на социалните политики, мониторинг на прилагането им, а също и оценка на резултатите на политиките в областта на жизнения стандарт и качеството на живот на хората. Линията на бедност се използва при определяне на конкретни мерки за социална защита и е база за определяне на размера на финансовата подкрепа за хората с увреждания. С Проекта на Постановление се определя размер на линията на бедност за страната от 369 лв., отчитайки ценовата динамика и потреблението на най-нискодоходните домакинства по време на пандемия, който отговаря на обективните икономически условия, финансова дисциплина и ограничения, относим към бюджетното планиране. Това е записано на портала за обществени консултации във връзка с публикувания Проект на Постановление на МС за определяне размера на линията на бедност за 2021 година. Финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде определена в съответствие с възможностите на бюджета и предприетите мерки за смекчаване последствията от пандемията; ще отговаря на изменението на цените на определени социално полезни и жизнено необходими стоки и услуги, които са от съществено значение за биологичното и социално съществуване на отделния човек и домакинство със сравнително ниски доходи.

Според видинчани парите не са достатъчни за нормален живот:

"Тази сума е крайно недостатъчна, за да посрещне нуждите на хората в неравностойно положение... Струва ми се, че е ниска сумата като цяло, защото животът поскъпва постоянно... На човек 500 лева минимум. Храната, предполагам, че може да си купят и някакви от първа необходимост... Едно хиляда лева трябва най-малко на човек да има... Поне минималната работна заплата..."


Методологията, по която беше определяна до момента линията не бедността беше обективен критерий, коментира за Радио Видин икономистът доц. д-р Владимир Ценков: 

"Аз не бих акцентирал толкова и върху самия размер от тези 6 лева, с които ще се увеличи тази линията на бедността, а по- скоро другото предложение, което и мен лично ме изненада. Това е линията на бедността да бъде решавана от министъра на социалните дейности, който всъщност ясно е, че тук ще следва едни указания, които идват от министерството на финансите, тъй като и в самата формулировка се казва, че всъщност при възможност от бюджета ще бъде определяна тази линия на бедността. При мен предизвика едно озадачаване, тъй като линията на бедността и методологията, по която беше определяна тя до момента, беше един обективен критерий, който съчетаваше на база макроикономически показатели, на база инфлацията, измерена чрез малка потребителска кошница. Т. е. тази линия на бедността покриваше действително едни обективни критерии за това колко е необходимо, за да може един човек нормално да посрещне своите жизнени разноски за една година. Сега разбираме, че всъщност линията на бедността няма да се определя обективно, на база макроикономическите показатели. Ще се определя субективно, според мнението на министъра."

Линията на бедност е в основата на финансовата подкрепа на хората с увреждания. По различен начин обаче трябва да се определя, спрямо индивидуалните потребности на всеки един човек с увреждане неговата финансовата подкрепа, смята Митко Николов- председател на видинското сдружение "Достоен живот":

"Линията на бедност стана основен критерий за финансовата подкрепа на хората с увреждания след въвеждането на новия Закон за хората с увреждания от началото на 2019 година. Преди това беше гарантираният минимален доход. Тук въпросът опира до принципи, защото едноличното решение на министъра на труда и социалната политика каква да бъде линията на бедност опира до, как да кажа, личните възприятия на този човек. Не почива на никакви критерии, на никакви статистики. Затова линията на бедност трябва да се определя на принцип на потреблението, на база на потребителската кошница, на база на инфлацията."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00